Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.3873%
 • USD
  17.8563
  -0.1254%
 • RUB
  0.2450
  -0.2041%
 • RON
  4.3040
  -0.3927%
 • UAH
  0.6631
  -0.5127%

Iar nu încape de diasporă. Dodon separă voturile moldovenilor plecați și cei din țară, date PAS-ului

16 Iul. 2021, 08:40
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
16 Iul. 2021, 08:40 // Politica //  Petru Beregoi

Liderul socialiștilor, Igor Dodon nu poate „înghiți” ideea că diaspora susține masiv Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), iar voturile acordate la alegerile de duminică, 11 iulie au fost în mare parte pentru această formațiune. Astfel, socialistul se ia din nou de moldovenii din străinătate și face diferența dintre voturile acordate de cetățenii plecați și cei rămași acasă.

Igor Dodon se pare că stă prost și la capitolul calculelor, deoarece spune că, dacă am face o comparație dintre voturile primite de PAS de la cetățenii din interiorul țării noastre și cele acordate Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), atunci „vedem că rezultatul BECS se apropie de cel al PAS”, deși datele oficiale ale Comisiei Electorale Centrale arată cu totul altfel.

„Chiar dacă avem PAS cu 62 de mandate de deputat (n.r. 63 de mandate), adică 52% (n.r. 52,80%), apropo – interiorul țării 47%, fără diasporă, apoi tot centru-stânga luat împreună se apropie de scorul PAS. De aceea trebuie reformată stânga. Acest lucru este real, eu sunt conștient de acest lucru și sunt gata cu ai mei colegi să propunem această reformare. O să consolidăm rândurile și vom discuta și cu alți reprezentanți ai partidelor de stânga, pentru a veni cu o idee de consolidare a centrei-stânga, poate chiar în această toamnă”, a spus Igor Dodon, în cadrul vlogului său de astăzi.

Precizăm că, nu este prima dată când Dodon este nemulțumit de faptul că diaspora are posibilitatea de a vota în cadrul alegerilor, susținând ideea că ar trebui să participe la scrutine doar moldovenii din țară. Motivul acestei viziuni promovată pe larg de socialist este faptul că cetățenii plecați peste hotare votează masiv, majoritatea forțele de dreapta, cu viziuni pro-europene și nu cele pro-ruse.

Realitatea Live

05 Aug. 2021, 16:25
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
05 Aug. 2021, 16:25 // Politica //  Realitatea.md

Pretinsul Minister al Afacerilor Externe din PMR a rezumat rezultatele muncii pentru 6 luni din 2021. Un raport în acest sens a fost publicat pe site-ul oficial și preluat în presa locală afiliată așa-ziselor autorități transnistrene. În acesta se notează că, contrar principiilor și procedurilor convenite în procesul de negociere, în ultimul an și jumătate, nu a existat o singură ședință a „Reuniunii permanente pe probleme politice în cadrul procesului de negociere privind soluționarea conflictului transnistrean în formatul 5+2”.

Potrivit raportului, partea moldovenească a evitat dialogul și îndeplinirea obligațiilor sale. „Ca urmare a măsurilor unilaterale luate de aceasta, problemele legate de participarea vehiculelor cu nr. de înmatriculare transnistrene la traficul rutier internațional s-au agravat. Deci, pe 22 februarie, Moldova și Ucraina au anunțat oficial că de la 1 septembrie, șoferilor cu vehicule ale căror plăci de înmatriculare sunt transnistrene li se va interzice intrarea în Ucraina. Interdicția a fost generată de o rată insuficientă în obținerea nr. de înmatriculare neutre”. „În același timp, propunerile părții transnistrene care vizau rezolvarea problemelor existente nu a fost primită cu înțelegere. Moldova, sub diverse pretexte, a refuzat să organizeze întâlniri ale grupurilor de experți (de lucru), iar acele întâlniri ale specialiștilor care au avut loc s-au dovedit a fi neproductive”.

„Partea moldovenească a refuzat să încheie un acord privind colaborarea dintre oficiile registrului civil și serviciile de arhivă din Transnistria și Moldova. După ce a respins proiectul transnistrean, nu a făcut nicio propunere în schimb”, scrie în raport. La fel, se mai spune că, „în pofida eforturilor Transnistriei și ale Misiunii OSCE”, s-a evitat reluarea cooperării între oamenii legii și soluționarea dosarelor penale motivate politic.

În cadrul ședințelor Comisiei mixte de control, partea moldovenească ar insista pe discutarea liberei circulații în zona de securitate, venind și cu cererea de a limita sau elimina prezența milițienilor transnistreni de strajă la granița cu Transnistria. „Din această cauză, rămân în așteptare aproximativ două duzini de rapoarte ale Comandamentului militar comun asupra situației din zona de securitate. Luarea în considerare a acestora înseamnă asigurării funcționarea neîntreruptă și de succes a mecanismelor de menținere a păcii”.

Raportul mai subliniază faptul că așa-zisul Minister al Afacerilor Externe „a folosit întreaga gamă de legături din politica externă pentru a informa partenerii internaționali ai Transnistriei privind abordările distructive ale părții moldovenești, cu scopul de a obține sprijin politic și diplomatic pentru a depăși criza prelungită cât mai curând posibil. „Partea transnistreană a solicitat ferm necesitatea următoarei runde a „Conferinței permanente pe probleme politice în cadrul procesului de negociere privind soluționarea transnistreană” fără condiții prealabile”.

Republica Moldova deocamdată nu a publicat vreo reacție în legătură cu raportul de mai sus.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată