Curs valutar
 • EUR
  21.4696
  -0.1602%
 • USD
  17.7120
  0.0875%
 • RUB
  0.2451
  -0.816%
 • RON
  4.3643
  -0.1581%
 • UAH
  0.6561
  0.1829%

Ilan Șor propune A TREIA CALE: Între est și vest, noi alegem Moldova!

07 Mai 2021, 15:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
07 Mai 2021, 15:10 // Politica //  Tatiana Rusnac

Republica Moldova este condusă din ambasade și cancelarii străine, iar cei care-și spun de dreapta și de stânga ne atrag în războaie geopolitice care nu ne aparțin. De 30 de ani, politicienii noștri, asemenea fanarioților din vechime, bat pe la porți străine, în căutare de noi stăpâni și își cumpără tronul, oferindu-le în schimb libertatea noastră.

Este mesajul transmis astăzi moldovenilor de liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, care susține că singura cale de succes este cea către o independență reală, adică să nu fim pentru Est sau Vest, ci să fim pentru Republica Moldova.

„Unul zboară la Moscova, alta la Bruxelles, nu ca să ne facă viața mai bună, dar ca să-și cumpere, ca pe vremuri, tronul Moldovei. Și le dau, în schimb, străinilor dreptul de a decide peste capul nostru, de a ne spune cine suntem și ce ar trebui să facem. Așa am ajuns să fim conduși din ambasade și din cancelarii străine, iar politicienii, în loc să reprezinte interesele poporului lor, execută comenzile din afară. Iată care este adevărata cauză a neîmplinirii noastre, iată de unde ni se trag frustrările, aceasta este sursa problemelor noastre care par să nu mai aibă sfârșit”, a menționat Ilan Șor.

El a precizat că Republica Moldova va putea prospera doar atunci când va deveni cu adevărat independentă.

„În cei 30 de ani de când ne-am căpătat independența, nu am putut niciodată beneficia de ea, pentru că mereu la putere au venit oameni care ne-au furat această independență, care ne-au cedat suveranitatea străinilor și ne-au lipsit de dreptul de a ne decide singuri soarta. Și unde am ajuns? Ce-am obținut? Doar promisiuni goale și speranțe deșarte. Pentru că nimănui nu-i pasă cu adevărat de noi, pentru că pentru străini contează interesul lor, nu interesul nostru”, a menționat Ilan Șor.

Potrivit lui, atât Igor Dodon, cât și Maia Sandu bagă Republica Moldova în conflictul geopolitic dintre Est și Vest și aduc astfel războiul lor pe teritoriul nostru.

„Ei vă mint cu nerușinare, atunci când vă spun că doar dacă veți alege una dintre aceste două căi, ne vom putea dezvolta, când vă ademenesc cu firimiturile pe care ni le aruncă străinii. Nu-i credeți pe acești fanarioți. Căile lor, fie că vorbim despre Rusia sau Uniunea Europeană, duc spre nicăieri. Ei ne împing spre extreme, ca să ne batem între noi și să profite de ura pe care o cultivă în sufletele noastre. Ne bagă în conflicte geopolitice, care nu ne aparțin și transformă Republica Moldova în teatru de război. Noi nu trebuie să căutăm dușmani în afară. Noi trebuie să fim prieteni și cu Rusia, și cu Occidentul și să facem în așa fel încât toți ei să ne respecte, să ne trateze ca pe niște parteneri egali”, a declarat liderul Partidului „ȘOR”.

În context, Ilan Șor a atras atenția asupra faptului că adevărații eroi ai neamului sunt cei care apără libertatea propriului popor.

„Toate momentele noastre de glorie, dacă ne uităm în Istorie, se raportează la vremurile în care ne-am cucerit și ne-am apărat Libertatea. Ștefan cel Mare este mare pentru noi anume pentru faptul că a apărat cu sânge fiecare bucată de pământ din țara lui și nu a îngenuncheat niciodată în fața străinilor”, a menționat Șor.

În context, el a accentuat că Partidul „ȘOR” a ales a treia cale, pentru că aceasta e singura care poate garanta o dezvoltare normală și că a demonstrat acest lucru în toate localitățile pe care le administrează, începând cu orașele Orhei și Taraclia, dar și în toate satele în care formațiunea sa a ajuns la putere.

Realitatea Live

Membrii CEC s-au întrunit în ședință. Pe ordinea de zi – deschiderea secțiilor de vot în stânga Nistrului
“Participarea Tinerilor în Procesul Electoral: Obstacole și Soluții”, workshop organizat de IPRE
OMS și Ambasada Germaniei donează un lot de echipamente de protecție (ochelari de protecție, halate medicale și măști chirurgicale)
Dezbateri organizate de IPN cu genericul „Trio-ul asociat” din cadrul Parteneriatului Estic: necesitate, obstacole și provocări pentru Moldova
Conferință de presă privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova
Prezentarea raportului nr. 1 de monitorizare a comportamentului editorial al presei online în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate
Curtea de Conturi examinează raportul auditului rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Justiției încheiate la 31 decembrie 2020
Ședința Consiliului Municipal Chișinău, din 15 iunie 2021
Ședința Plenului Superior al Magistraturii, din 15 iunie 2021
15 Iun. 2021, 20:56
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
15 Iun. 2021, 20:56 // Societate //  Cristina Vlah

Cetățenii folosesc tot mai puțin serviciile de telefonie fixă, astfel că piața acestor servicii continuă recesiunea, informează Realitatea.md.

Conform datelor statistice pentru trimestrul I al anului 2021, raportate ANRCETI de către furnizorii de servicii de telefonie fixă, principalii indicatori ai acestei piețe au continuat să scadă.

Numărul abonaților s-a micșorat, timp de trei luni, cu 0,9% și au alcătuit 1,02 mln de persoane, traficul total de voce s-a diminuat, față de trimestrul I al anului 2020, cu 3% și a constituit circa 284 mln minute, iar volumul total al vânzărilor a scăzut, comparativ cu perioada similară a anului trecut, cu 8,8% totalizând 88,7 mln de lei.

Cea mai mare scădere a numărului de abonați (0,9%) a fost atestată la compania Moldtelecom, însumând un total de 911,4 mii., dar și baza de abonați ai furnizorilor alternativi s-a diminuat cu 0,5%, numărul acestora ajungând la 107,2 mii. Rata de penetrare a serviciilor de telefonie fixă, raportată la 100 de locuitori, a scăzut, timp de trei luni, cu 0,3 p.p. și a ajuns la 38,6%.

Diminuarea volumului total al traficului de voce în rețele fixe a fost determinată de scăderea tuturor tipurilor de trafic. Astfel, traficul către rețelele internaționale a scăzut cu 43%, traficul către alte reţele fixe – cu 4,7% și traficul către rețelele mobile – cu 0,4%. În consecință, traficul mediu lunar de voce per abonat (MoU) nu a suferit schimbări, menținându-se valoarea de 144 minute (două ore 24 minute).

Urmare a acestor evoluții, venitul mediu lunar per abonat (ARPU) s-a redus comparativ cu perioada similară a anului precedent cu 4,8% și a alcătuit 28,9 lei. S.A. ”Moldtelecom” a înregistrat un ARPU de 30,4 lei, iar furnizorii alternativi – un ARPU cumulativ de 16,3 lei. La sfârșitul primului trimestru al anului 2021, cota de piață a S.A. ”Moldtelecom”, în funcție de venituri, a constituit 94,1%.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției