Joi și vineri, 14 – 15 decembrie curent, la Bruxelles se va decide dacă pentru Republica Moldova și Ucraina vor fi deschise negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Votul trebuie să fie unanim, astfel încât să obținem undă verde spre UE. În capitala Belgiei, pe parcursul a două zile, se va afla și corespondentul Grupului de presă REALITATEA, Ileana Pîrgaru, care va asista la întrunirea liderilor statelor membre ale Uniunii.
Pentru cele mai importante știri în limba română, rusă, engleză, accesați realitatea.md, bani.md, rupor.md și moldovalive.md.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Consiliul European din 14-15 decembrie 2023 va fi încă un eveniment care urmează să marcheze istoria țării noastre, indiferent de decizia care va fi luată de liderii comunității.
Anterior, Nicu Popescu și-a anunțat vizita oficială la Bruxelles și Paris în perioada 11-14 decembrie. În Capitala belgiană, șeful diplomației din Moldova a avut mai multe întrevederi cu oficiali europeni, inclusiv cu Gert-Jan Koopman, directorul general al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri de Extindere a UE, dar și cu omologii mei din statele membre UE.
Publicația română G4Media a anunțat luni, 11 decembrie, că are acces la o ciornă a deciziei. Conform jurnaliștilor de la București, Consiliul European va deschide negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, iar Georgiei îi va acorda statut de țară candidată. Jurnaliștii, însă, menționează despre suspansul pe care îl creează Ungaria, precizând că votul pentru Moldova și Ucraina urma să vină la pachet, iar Budapesta se opune.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a lăsat de înțeles în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă că decizia privind Ucraina și Moldova ar urma să fie susținută de 26 dintre cele 27 de stat, dar s-a arătat optimist că totuși va fi luată o decizie pozitivă.
Istoria parcursului european al Republicii Moldova
De mai bine de 30 de ani, Republica Moldova își urmează parcursul European. După declararea independenței, țara s-a apropiat de UE și a început să își consolideze relațiile cu statele membre ale comunității. Perioada a fost marcată atât de clipe de bucurie, cât și momente sumbre, care ne-au făcut să reevaluăm realitățile în care trăim, să cerem schimbări, să oferim aprecieri și să spunem franc ce ne dorim, cum și unde ne vedem viitorul.
Totul a început de la Acordul pentru Parteneriat și Cooperare, semnat în 1994, a urmat Planul de acțiuni Moldova – Uniunea Europeană (2005), apoi Parteneriatul de mobilitate și combaterea migrației ilegale (2008). În 2009, țara noastră a fost marcată de proteste, iar cetățenii au declarat că vor să trăiască altfel. Din 2014, moldovenii se bucură de călătorii fără vize în Uniunea Europeană, tot atunci fiind semnat și acordul de asociere cu UE, iar în 2022 războiul din Ucraina ne-a împins în brațele Uniunii, pe 17 iunie Republica Moldova devenind stat candidat pentru aderare.