Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

În ajun de alegeri, carburanții s-au scumpit! Benzina – 30 de bani, motorina – 15 bani, gazul – 40

10 Iul. 2021, 12:22
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
10 Iul. 2021, 12:22 // Economie //  Realitatea.md

Prețurile la toate produsele petroliere au crescut în ajun de alegeri. De vină este creșterea în ultimele 10 zile a cotațiilor Platts și, respectiv, a combustibilului importat. Astfel de vineri, 9 iulie, prețurile la unele stații de alimentare cu combustibil au crescut cu 15-40 de bani pentru un litru.

Cel mai tare au crescut prețurile la gazul petrolier lichefiat: de la 11,30-11,35 lei la 11,70-11,75 lei pentru un litru sau cu circa 3,5%, scrie mold-street.

Benzina A 95 s-a scumpit cu 30 de bani, până la 20,35 de lei pentru un litru, iar motorina – cu 15 bani, până la 16,50 lei pentru un litru. De altfel, prețurile la benzină și motorină încă nu au revenit la nivelul de până la 1 iulie.

Scumpirea era inevitabilă în condițiile în care până și prețurile indicative, stabilite de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), au crescut de la începutul lunii iulie cu 1,5 – 6,5%.

Astfel, pe 9 iulie, ANRE a stabilit preţuri indicative de 12.815,78 lei pentru o tonă de benzină, cu 342 de lei mai scump decât erau la 1 iulie (12.473,43), de 10.779,95 lei pentru o tonă de motorină, cu 120 de lei mai scump decât era la 1 iulie (10.661,53 lei) și de 12.110,45 lei pentru o tonă de gaz petrolier lichefiat – cu 737 lei mai scump decât pe 1 iulie (11.373,3 lei).

Aceste valori nu includ însă accizele, TVA, taxele vamale etc., achitate de companii la bugetul de stat şi care constituie circa o treime din preţul final la pompă. La fel, nu includ nici marjele comerciale ce pot fi aplicate de companii. De notat că chiar și cu această majorare, prețurile la pompă nu ar fi suficiente să acopere toate
costurile companiilor, iar pe piață a apărut deja un defici de anumite tipuri de carburanți, inclusiv de motorină, exact în ajunul secerișului.

Politicienii dau vina pe companii, în timp ce petroliștii susțin că nu put lucra în pierdere, iar legea adoptată de Parlament și Metodologia de calculare a prețurilor, elaborată de ANRE, nu corespund realităților unei economii de piață.

Specialiştii avertizau că valorile indicative stabilite de ANRE în bază Metodologiei controversate, elaborate în baza unei legi proaste, ar putea avea ca efect apariţia unui deficit de carburanţi pe piaţă, ca urmare a faptului că firmele nu vor fi interesate să vândă carburanţi în pierdere.

Or, costurile stabilite de ANRE nu acoperă cheltuielile reale. Efectul ar putea fi distrugerea micilor afaceri de pe piaţă, respectiv – monopolizarea ei.

Realitatea Live

01 Aug. 2021, 16:36
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
01 Aug. 2021, 16:36 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

Un grup de șapte cetățeni ai Republicii Moldova vor fi repatriați din Marmaris, după ce mai multe incendii puternice au izbucnit în sudul Turciei pe litoralul Mării Mediterane. Astfel, aceștia vor ajunge în Republica Moldova cu un autocar pus la dispoziție de compania de turism responsabilă de sejur. 

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), în legătură cu incendiile forestiere din sudul Turciei, prin intermediul liniei telefonice de urgență constituite la Ambasada Republicii Moldova la Ankara au fost procesate mai multe solicitări parvenite din partea cetățenilor Republicii Moldova, cărora li s-a oferit asistența informațională și consulară.

Conform ultimelor informații furnizate de autoritățile locale, 107 din cele 112 focare au fost localizate și stinse. 

În acest sens, MAEIE reamintește că, cetățenii moldoveni care se confruntă cu o situație dificilă, specială, sau cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al Ambasadei Republicii Moldova la Ankara + 90 538 687 21 01 și numărul de urgență al Consulatului general al Republicii Moldova la Istanbul +90 535 983 01 73. 

În continuare, moldovenii sunt îndemnați să respecte anunţurile autorităţilor locale, să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit și să evite deplasările în zonele afectate de incendii.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate