Curs valutar
 • EUR
  21.5242
  0%
 • USD
  17.6884
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3726
  0%
 • UAH
  0.6524
  0%

În goana după alegători! Partidele care au început campania electorală înainte de termen, potrivit Promo-LEX

27 Mai 2021, 13:47
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Tatiana Rusnac
27 Mai 2021, 13:47 // Alegeri //  Tatiana Rusnac

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, dar și Alianța pentru Unirea Românilor au început să facă agitație electorală înainte de termen. La această concluzie au ajuns observatorii Promo-LEX.

Potrivit lor, au fost înregistrate cel puțin 18 cazuri (17 – BECS, 1 – AUR) care conțineau și îndemnuri la vot pentru un anumit concurent sau potențial concurent electoral.

De asemenea, în perioada 21-25 mai, au fost identificate cel puțin 121 de cazuri ale BECS ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative în scop de promovare electorală.

„Dintre acestea, 120 de cazuri vizează implicarea angajaților din sectorul public în activități de campanie electorală și un caz –  asumarea meritelor pentru servicii efectuate din bani publici”, anunță Promo-LEX.

Totodată, în această perioadă au fost raportate cel puțin 46 de activități electorale desfășurate de patru concurenți electorali: PAS (80%), BECS (11%), BERU (7%) și PPȘ (2%).

„Cele mai populare activități de promovare electorală au fost distribuirea materialelor electorale (63%) și întâlnirile cu alegătorii (28%). De asemenea, au fost raportate cel puțin trei cazuri ce pot fi calificate drept oferire de cadouri cu impact electoral (BECS – 2, BERU – 1)”, srie Promo-LEX.

Observatorii Promo-LEX susțin că și șeful statului, Maia Sandu s-a implicat în campania electorală, acordând susținere Partidului Acțiune și Solidaritate.

În raportul Promo-LEX mai este specificat că în perioada de referință, CEC a stabilit plafonul general al mijloacelor financiare ce pot fi transferate pe contul „Fond electoral” al concurentului electoral și al grupului de inițiativă.

Astfel, suma maximă ce poate fi acumulată pentru susținerea financiară a unui concurent electoral constituie 20 707 700 de lei. Comparativ, menționăm că pentru alegerile parlamentare din 2019, cuantumul maxim al veniturilor a fost stabilit la 86 871 856 de lei.

„Diferența considerabilă a valorilor maxime stabilite în 2019 și 2021 se datorează modificării prevederilor Codului electoral (august 2019) și stabilirii unui plafon de 0,05% din veniturile prevăzute în legea bugetului de stat pentru anul respectiv. De asemenea, a fost stabilit cuantumul creditelor pentru concurenții electorali, în valoare de 50 000 de lei, similar alegerilor parlamentare din 2019”, adaugă Promo-LEX.

Conform observatorilor Promo-LEX, până la 25 mai, pe pagina web a CEC nu a fost publicat niciun raport al partidelor politice la începutul campaniei electorale (obligatoriu a fi prezentat de partidele politice care au intenția de a efectua viramente în contul „Fond electoral” de pe contul partidului politic).

În plus, potrivit datelor publicate pe pagina CEC, până la 25 mai 2021, informația privind deschiderea contului „Fond electoral” a fost prezentată doar de PAS, termenul-limită pentru publicarea informației respective de CEC fiind 26 mai.

Raportul integral poate fi accesat aici.

Realitatea Live

Evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări (13 iunie 1941)
Ședința festivă a membrilor Academiei de Științe a Moldovei
România donează alte peste 100.000 de doze de vaccin Republicii Moldova
CEC: Procedura de tragere la sorți privind stabilirea ordinii prealabile de înscriere în buletinul de vot a candidaților electorali
Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR”, anunță lansarea formațiunii în campania electorală
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova răspunde acuzațiilor apărute în spațiul public
Ceremonia de depunere a Jurământului medicului și farmacistului, Promoția 2021
Ședința festivă a Adunării Generale a Academiei de Științe a Moldovei
„Dacă rămân acasă, merg la Business și Administrare”, eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
13 Iun. 2021, 16:23
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Tatiana Rusnac
13 Iun. 2021, 16:23 // Alegeri //  Tatiana Rusnac

Alianța pentru Unirea Românilor rămâne în cursa electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, în ciuda Partidului Acțiunii Comune „Congresul Civic”. În urma ședinței de astăzi, magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au respins demersul înaintat de partidul lui Tkaciuk și l-au declarat drept neîntemeiat.

Anunțul a fost făcut de către formațiunea AUR pe pagina de Facebook.

„Curtea de APEL menține în cursa electorală partidul AUR. Considerăm că o justiție corectă și nesubordonată politic reprezintă calea spre un trai mai bun. Electoratul trebuie să fie cel care decide dacă un partid să acceadă în parlament și nu interese ascunse. Felicitări acelor magistrați care se mențin liberi și drepți, iar ei sunt majoritatea. Puterea de a face bine este la voi”, se arată în postare.

Amintim că, liderul „Congresului Civic”, Mark Tkaciuk, a declarat anterior că AUR ar fi fost înregistrat în cursa electorală grație mai multor acțiuni ale socialiștilor, cu scopul de a împărți alegătorii Partidului Acțiune și Solidaritate.

Membrii formațiunii s-au adresat și în instanța de judecată pentru ca magistrații să anuleze decizia CEC din 4 iunie, ziua cînd AUR a fost înregistrat în cursa electorală, întrucât membrii Comsiei, potrivit luui Tkaciuk, ar fi înregistrat ilegal un grup care încalcă legislația țării, folosește simbolurile altei țări și lansează apeluri publice întru lichidarea independenței moldovenești.

 
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău