Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0.171%
 • USD
  17.7371
  0.0113%
 • RUB
  0.2404
  0.1248%
 • RON
  4.0641
  0.155%
 • UAH
  0.6510
  0.1997%

În goana după alegători! Partidele care au început campania electorală înainte de termen, potrivit Promo-LEX

27 Mai 2021, 13:47
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Tatiana Rusnac
27 Mai 2021, 13:47 // Alegeri //  Tatiana Rusnac

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, dar și Alianța pentru Unirea Românilor au început să facă agitație electorală înainte de termen. La această concluzie au ajuns observatorii Promo-LEX.

Potrivit lor, au fost înregistrate cel puțin 18 cazuri (17 – BECS, 1 – AUR) care conțineau și îndemnuri la vot pentru un anumit concurent sau potențial concurent electoral.

De asemenea, în perioada 21-25 mai, au fost identificate cel puțin 121 de cazuri ale BECS ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative în scop de promovare electorală.

„Dintre acestea, 120 de cazuri vizează implicarea angajaților din sectorul public în activități de campanie electorală și un caz –  asumarea meritelor pentru servicii efectuate din bani publici”, anunță Promo-LEX.

Totodată, în această perioadă au fost raportate cel puțin 46 de activități electorale desfășurate de patru concurenți electorali: PAS (80%), BECS (11%), BERU (7%) și PPȘ (2%).

„Cele mai populare activități de promovare electorală au fost distribuirea materialelor electorale (63%) și întâlnirile cu alegătorii (28%). De asemenea, au fost raportate cel puțin trei cazuri ce pot fi calificate drept oferire de cadouri cu impact electoral (BECS – 2, BERU – 1)”, srie Promo-LEX.

Observatorii Promo-LEX susțin că și șeful statului, Maia Sandu s-a implicat în campania electorală, acordând susținere Partidului Acțiune și Solidaritate.

În raportul Promo-LEX mai este specificat că în perioada de referință, CEC a stabilit plafonul general al mijloacelor financiare ce pot fi transferate pe contul „Fond electoral” al concurentului electoral și al grupului de inițiativă.

Astfel, suma maximă ce poate fi acumulată pentru susținerea financiară a unui concurent electoral constituie 20 707 700 de lei. Comparativ, menționăm că pentru alegerile parlamentare din 2019, cuantumul maxim al veniturilor a fost stabilit la 86 871 856 de lei.

„Diferența considerabilă a valorilor maxime stabilite în 2019 și 2021 se datorează modificării prevederilor Codului electoral (august 2019) și stabilirii unui plafon de 0,05% din veniturile prevăzute în legea bugetului de stat pentru anul respectiv. De asemenea, a fost stabilit cuantumul creditelor pentru concurenții electorali, în valoare de 50 000 de lei, similar alegerilor parlamentare din 2019”, adaugă Promo-LEX.

Conform observatorilor Promo-LEX, până la 25 mai, pe pagina web a CEC nu a fost publicat niciun raport al partidelor politice la începutul campaniei electorale (obligatoriu a fi prezentat de partidele politice care au intenția de a efectua viramente în contul „Fond electoral” de pe contul partidului politic).

În plus, potrivit datelor publicate pe pagina CEC, până la 25 mai 2021, informația privind deschiderea contului „Fond electoral” a fost prezentată doar de PAS, termenul-limită pentru publicarea informației respective de CEC fiind 26 mai.

Raportul integral poate fi accesat aici.

Realitatea Live

02 Dec. 2021, 22:03
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
02 Dec. 2021, 22:03 // Actualitate //  Realitatea.md

Partidul „ȘOR” cheamă mâine, la ora 11:00, la un protest de amploare în fața Judecătoriei din Bălți, unde va fi examinată decizia CEC de eliminare din cursa electorală a Marinei Tauber. Într-o adresare video, Ilan Șor i-a îndemnat pe bălțeni să iasă în stradă pentru a-și apăra votul, viitorul și dreptul de a alege. Potrivit lui, decizia de miercuri a CEC este nimic altceva decât un act de vandalism împotriva statului de drept și democrației.

„Stimați bălțeni, vă îndemn ca mâine, la 11:00, să veniți în fața Judecătoriei din Bălți, de pe strada Hotin 43, nu ca să o susțineți pe Marina Tauber, pe mine sau Partidul „ȘOR”, dar ca să susțineți dreptul dumneavoastră de a alege primarul pe care îl doriți voi, dar nu pe cel care vi-l bagă pe gât Maia Sandu. Îi îndemn pe toți locuitori țării care nu sunt indiferenți să vină să lupte pentru democrație. Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Bălți, mâine ar putea să se întâmple peste tot în țară. Această liftă și-a ieșit din minți, a întrecut toate granițele, regimul a turbat”.

Ilan Șor a mai adăugat că vineri, la Bălți, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova.

„Maia Sandu le-a interzis locuitorilor din Bălți dreptul de a alege, a spus un mare „NU” democrației din Republica Moldova. Maia Sandu i-a pedepsit pe oamenii care au votat un candidat pe care nu și l-a dorit, un candidat incomod pentru ea.  Miercuri, gașca de hoți ai Maiei Sandu au anulat libertatea în Republica Moldova. Noi trebuie să oprim acest dezmăț. Mâine, la ora 11:00, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova. Mâine se va decide dacă alegătorii din Bălți au dreptul să-și aleagă singuri viitorul primar al orașului sau vor fi obligați să o asculte pe Maia Sandu și pe această gașcă de bandiți din PAS”, a adăugat Ilan Șor.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală