Curs valutar
  • EUR
    19.0999
    0%
  • USD
    17.7310
    0%
  • RUB
    0.1909
    0%
  • RON
    3.8461
    0%
  • UAH
    0.4834
    0%

Raport de monitorizare a alegerilor parlamentare anticipate. PROMO-LEX prezintă cele mai importante aspecte

13 Mai 2021, 12:34
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Valentina Buză
13 Mai 2021, 12:34 // Alegeri //  Valentina Buză

În contextul organizării și desfășurării Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 – scrutin important pentru calitatea și vectorul procesului decizional din Republica Moldova, Promo-LEX a prezentat primul Raport de monitorizare. Astfel, Raportul cuprinde rezultatele monitorizării perioadei preelectorale și a celei electorale până la startul procedurilor de desemnare a candidaților (23 decembrie 2020 – 11 mai 2021).

Așadar, printre cele mai importante aspecte abordate în cadrul Raportului se numără:

Cadrul legal relevant organizării alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021

Urmare a anulării sistemului electoral mixt, alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 se vor desfășura în baza scrutinului proporțional, la care s-a revenit prin Legea nr. 113 din 15.08.2019. Principiul privind stabilitatea dreptului electoral care prevede că modificările de esență trebuie realizate cu mai mult de un an înainte de alegeri, a fost astfel respectat.

Totodată, dorim să atragem atenția asupra proiectului de lege nr. 263 din 19.06.2020 pe care Parlamentul nu l-a aprobat în lectura a doua, și care conține o serie de prevederi utile și necesare pentru asigurarea bunei desfășurări a alegerilor[1]. De asemenea, în 2020 în procedură legislativă au fost înaintate cel puțin două proiecte de legi de modificare a Codului electoral, care au fost inițiate pentru a răspunde obiectivului de realizarea a dreptului la vot și măsurilor de siguranță a alegerilor pe timp de pandemie[2]. Nici unul din aceste proiecte nu au fost puse pe ordinea de zi a Parlamentului.

Promo-LEX regretă totodată faptul că, doar 7 dintre cele 22 de recomandări de îmbunătățire a cadrului legal/normativ propuse după alegerile Parlamentare din 2019 au fost total sau parțial implementate.

Riscuri privind buna organizare și desfășurare a scrutinului din 11 iulie 2021

În condițiile în care Parlamentul nu mai dispune de competența de a modifica Legea bugetului de stat, Guvernul trebuie să asigure alocarea resurselor financiare necesare pentru desfășurarea scrutinului. În acest sens, în data de 12 mai 2021, a aprobată Hotărârea de Guvern “Cu privire la alocarea mijloacelor financiare”. Astfel, s-a decis ca Ministerul Finanțelor să aloce Comisiei Electorale Centrale, din fondul de rezervă a Guvernului, prima tranșă în sumă de 70 000,0 mii lei pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, ceea ce reprezintă doar 56% din devizul de cheltuieli estimat de CEC. În context, atragem atenția asupra faptului că, pentru a evita eventuale riscuri și incertitudini privind buna organizare și desfășurare a alegerilor, Guvernul urmează să-și asume obligația de a finanța integral costurile scrutinului.

O altă provocare pentru buna organizare și desfășurare a scrutinului din 11 iulie 2021 ține de impactul pe care l-ar putea avea pandemia COVID-19 asupra alegerilor. Evidențiem că, autoritatea electorală și autoritățile publice dispun deja de experiență relevantă, acumulată în contextul alegerilor prezidențiale din 2020. Totuși, subliniem necesitatea unor soluții pentru vaccinarea în regim prioritar a funcționarilor electorali și a persoanelor autorizate să asiste la operațiile electorale, precum și aprobarea de către CEC a Instrucțiunii cu privire la măsurile de prevenire a infecției COVID-19 în perioada electorală, astfel încât riscurile de infectare să fie minime.

Importanța înregistrării prealabile pentru stabilirea numărului și a locației secțiilor de votare care vor fi create peste hotarele țării dar și pentru alegătorii din regiunea transnistreană

Constituirea secțiilor de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană dar și pentru cei de peste hotare trebuie să se desfășoare conform prevederilor legale, în condiții de transparență și urmând bunele practici stabilite de către CEC în contextul alegerilor prezidențiale din 2020 (aplicarea unei formule matematice clare pentru stabilirea numărului și a locației secțiilor de votare peste hotarele țării).

Potrivit estimărilor Promo-LEX (în baza datelor disponibile către 11 mai 2021), comparativ cu scrutinul electoral precedent, pentru alegerile Parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 ar urma să fie majorat numărul de secții de votare în state precum Germania (+6), Federaţia Rusă (+4), și Marea Britanie (+4), iar în alte țări numărul secțiilor de votare ar putea fi diminuat: SUA (-5), România (-4) și Italia (-3).

În acest context, recomandăm cetățenilor care în ziua alegerilor se vor afla peste hotarele țării dar și celor din regiunea transnistreană să se înregistreze prealabil până la 26 mai 2021. Totodată, subliniem necesitatea promovării active de către autoritățile electorale a acestui instrument pentru a deține informații cât mai exacte despre numărul și locația în care cetățenii vor dori să-și exprime votul.

Dinamica numărului de alegători incluși în Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA)

Promo-LEX a observat o reducere constantă, fie și nesemnificativă, a numărului de alegători din RSA. Astfel, în baza datelor publicate de CEC, la data de 4 mai 2021, comparativ cu 2 septembrie 2020, numărul de alegători a scăzut cu circa 7 529 de persoane.

Totuși, constatăm de asemenea că, numărul de alegători fără domiciliu/reședință și a celor din regiunea transnistreană (15.1% din numărul total) este în creștere, fapt ce creează premise pentru creșterea ponderii cetățenilor care ar putea vota pe liste suplimentare.

Discursul de ură tot mai utilizat în perioadele pre-electorale și electorale

Conform datelor Promo-LEX, în perioada 2018-2020 nivelul de utilizare discursului de ură a fost în continuă creștere, dinamica respectivă fiind și mai accentuată în perioadele pre-electorale și electorale. Totodată, atragem atenția asupra faptului că, în perioada decembrie 2020 – aprilie 2021, Parlamentul Republicii Moldova nu a întreprins acțiuni pentru îndeplinirea adreselor Curții Constituționale din anul 2016 și 2020 cu privire la revizuirea legislației și crearea mecanismelor de control și sancționare pentru implicarea cultelor religioase în campaniile electorale, precum și pentru prevenirea și combaterea discursului de ură între concurenții electorali, inclusiv în mediul online.

În acest context, în vederea sensibilizării actorilor implicați în campania electorală, dar și în scopul prevenirii utilizării discursului de ură și instigare la discriminare, Misiunea de Observare a Promo-LEX va continua monitorizarea acestui fenomen și în cadrul scrutinului din 11 iulie 2021.

Realitatea Live

VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
10 Dec. 2023, 17:43
 // Categoria: Life // Autor:  Elena Putregai
10 Dec. 2023, 17:43 // Life //  Elena Putregai

Suntem în ultima parte a anului 2023, iar zodiile sunt nerăbdătoare să afle ce le rezervă astrele în privința banilor și norocului. Pentru nativii zodiei Rac, se pare că stelele strălucesc mai intens și aduc cu sine promisiunea unei perioade finale de an plină de prosperitate financiară.

Abundență și succes în buzunarele racilor

Potrivit astrologilor, Racii vor încheia anul 2023 cu mulți bani în buzunare și cu o aură de noroc care îi înconjoară. Această zodie, caracterizată de sensibilitate, intuiție și grijă față de cei dragi, va fi răsplătită în plan financiar. Așadar, Racii sunt sfătuiți să-și pregătească portofelele pentru a primi o flux continuu de bunăstare în lunile următoare.

Aspecte astrologice favorabile pentru Rac la finalul anului

Anumite aspecte astrologice și alinieri planetare sugerează că Racii vor beneficia de o conjunctură astrală extrem de favorabilă în ultima parte a anului. Jupiter, planeta norocului și a expansiunii, își îndreaptă energia benefică către zodia Racului, aducând cu sine oportunități financiare neașteptate.

Mai mult decât atât, alinierile planetare cu Saturn și Uranus indică faptul că Racii vor primi recompense pentru munca lor asiduă și pentru deciziile financiare înțelepte pe care le-au luat în cursul anului. Această combinare astrală creează un cadru perfect pentru creșterea financiară și obținerea de avantaje semnificative.

Sfat pentru Racii câștigători

Cu toate aceste perspective strălucitoare, astrologii sfătuiesc Racii să fie atenți la oportunitățile care se ivesc și să-și gestioneze cu înțelepciune resursele financiare. Cheltuielile nechibzuite pot anula rapid beneficiile câștigate, așa că este important ca Racii să fie prudenți și să-și canalizeze câștigurile către investiții sau economii viitoare.

Un final de an de succes pentru Raci

Așadar, nativii zodiei Rac pot privi cu încredere și entuziasm spre finalul anului 2023, întrucât astrele le surâd cu generozitate. Norocul și banii se aliniază în favoarea lor, creând oportunități unice pentru a-și consolida situația financiară. Cu prudență și înțelepciune, Racii pot transforma această perioadă astrologică favorabilă într-un capitol de succes financiar și stabilitate materială.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală