În perioada 25-30 noiembrie 2024, la inițiativa Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), în premieră, se va desfășura Săptămâna națională de promovare a sănătății la locul de muncă, cu genericul „Sănătatea lucrătorilor – economie eficientă a statului”.
„Promovarea sănătăţii la locul de muncă (PSLM) reprezintă efortul comun depus de angajatori, angajaţi și societate în vederea îmbunătăţirii sănătăţii, ce contribuie la reducerea absenteismului, stimularea motivației și creșterea productivității muncii, reducerea fluctuației lucrătorilor”, se arată într-o notă informativă a ANSP.
Potrivit celor mai recente studii recente ale Agenției Europene pentru Sănătatea și Securitatea în Muncă, fiecare euro investit în PSLM aduce un beneficiu de 2,5-4,8 euro în ceea ce privește reducerea costurilor asociate absenteismului.
La nivel european, doar în sectorul construcțiilor se înregistrează, anual, peste 1.300 de decese și peste 800 de mii de accidente în muncă. De asemenea, peste 600 de mii de muncitori sunt expuși la azbest, iar peste 50% din angajați suferă de diferite afecțiuni legate de profesie (auditive, musculoscheletice, etc.).
În Republica Moldova, mai mult de jumătate din totalul bolile înregistrate (transmisibile și netransmisibile) se atestă în rândul populației apte de muncă, adică până la vârsta de 65 ani. Drept urmare, aceasta duce la absenteism de la locul de muncă (pierderea zilelor lucrătoare) din cauza bolii, pensionare anticipată, invaliditate cu incapacitate de muncă, decese premature.
Astfel, acordarea priorității prevenirii accidentelor și a bolilor profesionale, dar și investiții în promovarea sănătății la locul de muncă vor contribui la stabilirea unei forțe de muncă sănătoase, asigurând crearea economiilor durabile.
Scopul campaniei este creșterea nivelului de informare și conștientizare privind diminuarea factorilor de risc care persistă la locul de muncă, precum și importanța adoptării unui mod de viață sănătos prin promovarea măsurilor de prevenție și îmbunătățire a condițiilor de muncă ale angajaților. Evenimentul se desfășoară cu suportul proiectului moldo – elvețian ”Viața Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.