Un grup de experți din domeniul justiției a elaborat un studiu, care se expune cu privire la aplicarea soluțiilor digitale, cum ar fi conferința și votul electronic pentru organizarea adunărilor generale a judecătorilor și procurorilor.
În perioada 2020 – 2021, CSM și CSP au anunțat șapte Adunări Generale ale Judecătorilor și Adunări Generale ale Procurorilor. Pe ordinea de zi ale adunărilor au fost incluse alegerea membrilor CSM și, respectiv, Consiliului Superior al Procurorilor, dar și alegerea membrilor în colegiile din subordinea acestora. În legătură cu pandemia de COVID-19, atât AGJ cât și AGP au fost amânate pentru o dată ulterioară.
„La Uniunii Avocaților din Republica Moldova, mai multe congrese nu au fost deliberative, din cauza nivelului scăzut de participare a avocaților. Uniunea Avocaților a stabilit și reglementat modul de desfășurare prin videoconferință a Congresului și a votării electronice, fapt care a sporit considerabil gradul de participare a avocaților la lucrările Congresului. Soluția tehnică folosită de UAM este aplicația VoteMeApp, dezvoltată în Republica Moldova. Soluția a fost aplicată prima dată de UAM pentru organizarea alegerii a doi membri în comisia de licențiere a profesiei de avocat și a demonstrat fezabilitatea. Potrivit experților, aplicarea videoconferinței și a votării electronice reprezintă o necesitate a timpului, dar și a circumstanțelor, care inevitabil va deveni o soluție comună de organizare a ședințelor, adunărilor, congreselor, etc.”, se arată într-un comunicat al IPRE.
Experiența Uniunii Avocaților din Republica Moldova la capitolul organizării online a reuniunilor profesionale de amploare, demonstrează fezabilitatea și comoditatea acestei soluții în raport cu organizarea în format fizic al acelorași reuniuni.
Implementarea soluțiilor digitale la organizarea Adunarea Generală a Judecătorilor (AGJ) și Adunarea Generală a Procurorilor (AGP):
- va spori considerabil numărul participanților la lucrările adunărilor prin urmare va fi asigurat cvorumul necesar pentru luarea deciziilor;
- va exclude o serie de costuri (locațiune sală, hârtie, toner, etc) necesare pentru organizarea adunărilor în format fizic;
- va spori transparența exercițiului de vot;
- va exclude o serie de erori și/sau fraude la capitolul numărării voturilor, precum;
- va permite desfășurarea reuniunilor în cauză în condiții sigure pentru toți participanții pe perioada restricțiilor legate de pandemia COVID-19.
Procesul de organizare și desfășurare a votării electronice este facil și oferă garanțiile necesare pentru exprimarea votului în condiții sigure. Este posibilă desfășurarea votării deschise și secrete.
„Experții recomandă implementarea acestei soluții pentru organizarea AGJ și AGP, dar și a altor profesii juridice sau ale membrilor entităților cu mai mulți membri sau asociați. În acest sens, se recomandă folosirea sistemelor existente care au fost deja aplicate în exerciții de vot similare. Testarea soluțiilor de vot electronice e posibilă în cadrul unor alegeri simulate sau care nu au efect juridic major dar și în alte ecosisteme: votul în asociații profesionale, vot consultativ în unele primării, votul consultativ în companii private, universități, congrese ale partidelor politice. Pentru a demonstra funcționalitatea sistemului, dar și pentru a expedia un mesaj clar de susținere a acestuia, Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova pot organiza unele ședințe sau sesiuni cu utilizarea lui”, se mai arată în nota informativă a IPRE.
Pentru mai multe detalii consultați OPINIA aici.
Realitatea.md precizează că, în data de 11 noiembrie, Consiliul Superior al Procurorilor a amânat convocarea Adunării Generale a Procurorilor, programată anterior pentru data de 19 noiembrie 2021. Se întâmplă din cauza situației epidemiologice din țară.
Potrivit CSP, adunarea urma să se desfășoare la Palatul Republicii, însă spațiul e prea mic pentru cei circa 250 de procurori, iar autoritățile din sănătate au recomandat instituțiilor să organizeze evenimente în format online, pentru a evita aglomerările. Ulterior s-a analizat și sala Palatului Național „Nicolae Sulac”, însă acolo, potrivit președintelui CSP, Angela Motuzoc, ar fi practic imposibil de asigurat secretul votului procurorilor.
În cele din urmă s-a decis amânarea adunării pentru o dată ulterioară, întrunire unde urma să fie aleasă o nouă componență a CSP. La aceeași adunare, procurorii urmau să aleagă membrii și supleanții CSP, precum și membrii procurori și supleanții în cadrul celor trei colegii din subordine.
Consiliul Superior al Procurorilor este în mandatul legal până în luna decembrie 2021.
De asemenea, și Adunarea Generală a Judecătorilor care urma să se desfășoare în data de 3 decembrie curent, a fost anulată. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).