Curs valutar
 • EUR
  20.0224
  0.0784%
 • USD
  17.7314
  -0.0243%
 • RUB
  0.2365
  0.7188%
 • RON
  4.0457
  0.089%
 • UAH
  0.6516
  -0.4144%

Interzis! Jocurile de noroc rămân fără publicitate

26 Nov. 2021, 04:00
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
26 Nov. 2021, 04:00 // Economie //  Cristina Vlah

Publicitatea în mass-media a jocurilor de noroc a fost interzisă prin lege, informează Realitatea.md. Un proiect legislativ în acest sens a fost aprobat în lectura a doua de către deputați, joi, 25 noiembrie.  Toate acestea se referă la jocurile de noroc, inclusiv: loterii, pariuri şi alte forme de servicii din domeniul jocurilor de noroc (inclusiv cele online).

Potrivit documentului, se interzic sub orice formă, directă sau indirectă, acțiunile publicitare (promoționale) pentru promovarea și/sau stimularea tuturor tipurilor de jocuri de noroc (inclusiv loterii și pariuri la competiții/evenimente sportive, loterii momentane), inclusiv publicitatea la radio şi televiziune, în presa scrisă, în serviciile cinematografice și video, prin Internet, cu utilizarea reţelelor telefonice, telegrafice, ceea ce include, dar nu se reduce la publicitatea exterioară şi cea din interiorul spațiilor publice închise şi semiînchise, în special publicitatea în exteriorul şi interiorul localurilor de vînzare angro şi cu amănuntul, şi publicitatea în localurile în care se prestează servicii, publicitatea în/sau pe mijloacele de transport şi prin intermediul trimiterilor poştale.

Însă, se va permite publicitatea promoțională a jocurilor de noroc în incinta sediilor principale ale agenților economici autorizați prin lege să desfășoare jocuri de noroc, precum și să distribuie materiale promoționale, destinate exclusiv pentru participanții la jocurile de noroc.

Autorii proiectului spun că scopul acestuia este de a diminua impactul negativ al jocurilor de noroc în societate. „Dependența jocurilor de noroc are un efect devastator și asupra stării financiare ale populației. Pe lângă cheltuielile ordinare pe jocurile de noroc (salariu, propriile economii), persoanele de asemenea adesea se îndatorează, apelează la credite și împrumuturi, punând în gaj averile familiei, bunuri mobile și imobile, care uneori nu mai sunt recuperate”, scriu autorii proiectului.

Pentru încălcarea acestor norme se prevăd sancțiuni, sub formă de amenzi cu valori cuprinse între 3000 de lei – 6000 de lei pentru persoanele fizice, și amenzi de la 6000 de lei – la 9000 de lei pentru persoanele juridice, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni – la 1 an.

Această inițiativă legislativă a fost susținută cu votul a 56 de deputați, pe când 3 deputați au votat contra.

Realitatea Live

30 Nov. 2021, 10:07
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
30 Nov. 2021, 10:07 // Actualitate //  Realitatea.md

Deși oficial subiectul nu a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de marți, 30 noiembrie curent, membrii au discutat despre o nouă sesizare a procurorului general interimar, Dumitru Robu, referitor la suspendarea din funcție a unui judecător. Fiindcă discuțiile au avut loc cu ușile închise, deocamdată nu se cunoaște exact care este numele acestui judecător. Spre exemplu, potrivit unor surse ale ZdG.md, procurorul general interimar a cerut suspendarea din funcție a judecătorului Alexandru Gheorghieș cercetat pentru îmbogățire ilicită.

În urma deliberărilor, președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a anunțat: „plenul Consiliului hotărăște: se admite sesizarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, privind suspendarea din funcție a unui judecător”. Imediat după pronunțarea acestei hotărâri Dumitru Robu a ieșit din sală cu cuvintele: „Mulțumesc”.

Amintim că, cu o zi înainte, CSM s-a mai întrunit într-o ședință. În cadrul acesteia, Dumitru Robu avuse o sesizare pentru eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale și efectuarea percheziției în privința unui judecător. CSM a amânat subiectul.

Cât despre Alexandru Gheorghieș, ex-președintele Curții de Apel Bălți, amintim că, pe data de 18 noiembrie curent, a fost plasat în arest preventiv, împreună cu un complice pe nume Ghenadie Sîrbu. Procuratura Anticorupție (PA), în comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS), au efectuat șapte percheziții în cadrul cauzei penale în care este vizat acesta. Perchezițiile au fost efectuate la mai multe locații, printre care la biroul de serviciu, domiciliul și la automobilul care se află în folosința magistratului.

În urma operațiunii, au fost ridicate mijloace bănești în valută străină, cum ar fi dolari, euro, hrivna ucraineană, roni și valută națională, proveniența cărora magistratul nu a putut să o justifice și două cartușe pentru armă de vânătoare cu țeavă lisă, care erau păstrate fără respectarea regulilor de păstrare a armei și munițiilor.

Sursa citată a constatat că dosarul penal are la bază tranzacțiile puse la cale de familia Gheorghieș cu familia femeii de serviciu și a șefului serviciului aprovizionare tehnico-materială a CA Bălți. Judecătorul a obținut, în 2020, în urma unui contract de schimb cu aceștia o casă de locuit, cedând un apartament. Totodată, fiul angajaților CA Bălți deține un automobil de lux, Mercedes GLE, utilizat, de fapt, de către judecător.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală