Publicitatea în mass-media a jocurilor de noroc a fost interzisă prin lege, informează Realitatea.md. Un proiect legislativ în acest sens a fost aprobat în lectura a doua de către deputați, joi, 25 noiembrie. Toate acestea se referă la jocurile de noroc, inclusiv: loterii, pariuri şi alte forme de servicii din domeniul jocurilor de noroc (inclusiv cele online).
Potrivit documentului, se interzic sub orice formă, directă sau indirectă, acțiunile publicitare (promoționale) pentru promovarea și/sau stimularea tuturor tipurilor de jocuri de noroc (inclusiv loterii și pariuri la competiții/evenimente sportive, loterii momentane), inclusiv publicitatea la radio şi televiziune, în presa scrisă, în serviciile cinematografice și video, prin Internet, cu utilizarea reţelelor telefonice, telegrafice, ceea ce include, dar nu se reduce la publicitatea exterioară şi cea din interiorul spațiilor publice închise şi semiînchise, în special publicitatea în exteriorul şi interiorul localurilor de vînzare angro şi cu amănuntul, şi publicitatea în localurile în care se prestează servicii, publicitatea în/sau pe mijloacele de transport şi prin intermediul trimiterilor poştale.
Însă, se va permite publicitatea promoțională a jocurilor de noroc în incinta sediilor principale ale agenților economici autorizați prin lege să desfășoare jocuri de noroc, precum și să distribuie materiale promoționale, destinate exclusiv pentru participanții la jocurile de noroc.
Autorii proiectului spun că scopul acestuia este de a diminua impactul negativ al jocurilor de noroc în societate. „Dependența jocurilor de noroc are un efect devastator și asupra stării financiare ale populației. Pe lângă cheltuielile ordinare pe jocurile de noroc (salariu, propriile economii), persoanele de asemenea adesea se îndatorează, apelează la credite și împrumuturi, punând în gaj averile familiei, bunuri mobile și imobile, care uneori nu mai sunt recuperate”, scriu autorii proiectului.
Pentru încălcarea acestor norme se prevăd sancțiuni, sub formă de amenzi cu valori cuprinse între 3000 de lei – 6000 de lei pentru persoanele fizice, și amenzi de la 6000 de lei – la 9000 de lei pentru persoanele juridice, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni – la 1 an.
Această inițiativă legislativă a fost susținută cu votul a 56 de deputați, pe când 3 deputați au votat contra.