Curs valutar

Între ciocan și nicovală

17 Ian. 2022, 08:36
 // Categoria: Opinii // Autor:  Victor Pelin
17 Ian. 2022, 08:36 // Opinii //  Victor Pelin
Victor Pelin
pentru IPN

„Din cele menționate reiese că, după eșecul negocierilor pe marginea ultimatumului Rusiei, trebuie să ne așteptăm la reacțiile de răspuns anunțate în avans – măsuri militare și tehnico-militare. De ce?…”

Negocieri eșuate și consecințele acestora

La începutul anului 2022, statele post-sovietice, inclusiv Republica Moldova, s-au pomenit între ciocan și nicovală. Regăsindu-se în zona gri – între Uniunea Europeană (UE), respectiv, NATO, pe de o parte, și Federația Rusă, pe de altă parte, statele menționate se confruntă cu riscuri majore de securitate. UE și NATO cer reforme și standarde democratice pentru a le putea ajuta, iar Rusia pretinde că zona gri trebuie să rămână zona ei de influență exclusivă, despărțită de o zonă tampon, în hotarele anului 1997, de infrastructura NATO. Pretențiile respective ale Rusiei au fost exprimate de o manieră ultimativă.

Negocierile desfășurate pe marginea ultimatumului menționat au eșuat, iar SUA și NATO s-au văzut nevoite să-și argumenteze pozițiile fără echivocuri:

În astfel de circumstanțe, pretențiile Rusiei, bazate pe ultimatumuri, sunt considerate absolut nepotrivite. Respectiv, oficialii SUA au anunțat despre pregătirea a 18 scenarii de răspuns, în eventualitatea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. La rândul lor, oficialii ruși amenință cu amplasarea armelor nucleare în prejma hotarelor SUA și restabilirea hotarelor Rusiei în limitele celor ale imperiului țarist. Asta ne amintește de iredentism și revanșism. Nici mai mult, nici mai puțin, așa arată  perspectivele pe care ni le desemnează oficialii ruși de rând cu propagandiștii.

Ce urmărește Rusia? 

Pericolele menționate nu sunt fabulații, ci lucruri reale, bazate inclusiv pe mărturiile unor surse din interiorul structurilor oficiale rusești. Pretențiile Rusiei față de Occident, făcute publice recent au fost elaborate, de fapt, acum 2 ani și se rezumă la următoarele:

  • conducerea Rusiei a ajuns la concluzia că nu există niciun motiv să se bazeze pe vreo eventuală înțelegere în relațiile cu Occidentul, în general, și cu SUA, în special;
  • Rusia a decis să se comporte pe arena internațională pe potriva potențialul său militar, considerându-l drept unul impunător, în contrast cu cel economic;
  • în ultimii 2 ani politica externă și militară a Rusiei s-a evoluat până la starea sa actuală sub influența încrederii că este puternică și, de aceea, poate insista pe soluționarea problemelor cu ajutorul forței etc.

Această abordare belicoasă a fost fundamentată și ideologic exact 2 ani în urmă de ex-consilierul președintelui Vladimir Putin, același ideolog faimos – Vladislav Surkov, într-ul articol intitulat Statul etern al lui Putin, în care a argumentat că Rusia își restabilește măreția, pentru a confrunta Occidentul. Epoca lui Putin nu e altceva decât a IV-a ediție a imperiului rus, după:

  • colectarea pământurilor rusești, de către Ivan al III și urmașii acestuia;
  • dominația timp de 300 de ani a imperiului dinastiei Romanov, care s-a învrednicit de titlul de jandarm al Europei;
  • ațâțarea revoluției mondiale, în secolul al XX-lea, de către imperiul sovietic, care s-a mulțumit cu împărțirea sferelor de influență, iar ulterior s-a prăbușit sub povara incapacității de a ferici omenirea.

Așadar, lui Vladimir Putin îi revine sarcina să continue această tradiție de influențare a sorților lumii prin restabilirea măreției imperiale a Rusiei. Dificilă sarcină, care ne amintește despre încercările edificării celui de al III-lea Reich. De bună seamă, argumentele menționate ale demnitarilor ruși parcă ar fi trase la indigo de pe cele utilizate pentru anschluss-ul Austriei, apoi revendicarea Sudetelor etc. E foarte important să se înțeleagă că nu e vorba de glume.

Cine amenință, de fapt, securitatea Rusiei?

Din cele menționate reiese că, după eșecul negocierilor pe marginea ultimatumului Rusiei, trebuie să ne așteptăm la reacțiile de răspuns anunțate în avans – măsuri militare și tehnico-militare. De ce? Fiindcă președintele Vladimir Putin nu-și poate permite ca demersurile sale ultimative să nu fie satisfăcute. Altminteri, nimeni nu-l va mai lua în serios și va fi pur și simplu ignorat pe viitor. În astfel de circumstanțe, pericolul e că cetățenii ruși s-ar putea lesne întreba – la ce servește instaurarea regimului autoritar al lui Putin, beneficiari ai cărui sunt apropiații acestuia, care au devenit multimiliardari?

Vorba e că în cei peste 20 de ani de guvernare a lui Putin, Rusia a devenit țara cu cea mai pronunțată inechitate socială, depășind la acest capitol SUA, Europa și China. Astfel, 10% dintre cetățenii ruși controlează 83% din bogăția națională, iar 1% dintre cei superbogați, în special prietenii lui Putin, controlează aproape 60% din toate activele materiale și financiare. În acest context, a devenit memă afirmația: școala de sambo din Sankt-Petrsburg, unde s-au antrenat în tinerețe Putin și prietenii săi, a dat lumii mai mulți miliardari decât Silicon ValleyDespre ce ne vorbește asta? Despre faptul că Vladimir Putin are calitățile unui prieten foarte bun, contribuind cu toată puterea lui nelimitată la îmbogățirea fabuloasă a camarazilor săi de lupte marțiale. Este adevărat că prietenia are la bază reciprocitatea, președintele rus fiind răsplătit cu aceeași monedă. Dovadă în acest sens ne servește istoria cu palatul lui Putin din Ghelendjik, estimat la ~$1 miliard, pe care și l-a asumat în calitate de beneficiar prietenul său, scoțându-l din încurcătură și absolvindu-l pe Putin să dea explicații opiniei publice.

Din cele menționate, este cât se poate de evident cine amenință cu adevărat Rusia și securitatea acesteia. S-ar părea că clanului oligarhic al lui Vladimir Putin ar trebui să-i surâdă recenta soartă a clanului oligarhic de la guvernarea Kazahstanului. Totuși, există o mare diferență între oligarhia Elbasy-ului Nazarbaiev și statul etern al lui Putin, deși regimurile oligarhice și autoritare din cele două state fondatoare ale Uniunii Economice Eurasiatice (UEEA) sunt asemănătoare, ca frații gemeni. Rusia, spre deosebire de Kazahstan, este o mare putere militară, de aceea, președinte rus își poate da importanță pe plan internațional, recurgând la ultimatumuri, destabilizând țările vecine și amenințând întreaga lume. În astfel de circumstanțe, elitele rusești, deopotrivă cu propagandiștii, au sarcina să-i convingă pe cetățeni să consimtă că de dragul refacerii măreției Rusiei, în hotarele imperiului țarist, merită să renunțe la libertățile individuale și să accepte guvernarea regimul autoritar și oligarhic al lui Vladimir Putin și prietenilor acestuia.

Realitatea Live

Afacerile mici cresc împreună cu maib
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
Testul ALEX pentru depistarea cauzei alergiei! 3 motive de bază de ce trebuie să îl faci!
Testul ALEX pentru depistarea cauzei alergiei! 3 motive de bază de ce trebuie să îl faci!
Maib dă startul noului stil de lucru – agile WoW
Maib dă startul noului stil de lucru – agile WoW
Primăvara este timpul reparațiilor. Alege creditul potrivit la Credit Ușor
Primăvara este timpul reparațiilor. Alege creditul potrivit la Credit Ușor
Cele mai bune cadouri pentru sărbătorile de primăvară: Produse de îngrijire cosmetică și produse de gaming
Cele mai bune cadouri pentru sărbătorile de primăvară: Produse de îngrijire cosmetică și produse de gaming
16 Mai 2022, 13:21
 // Categoria: În Lume // Autor:  Olga Mînzat
16 Mai 2022, 13:21 // În Lume //  Olga Mînzat

Nordul Indiei a fost lovit de un val de căldură intensă. Acesta este al cincilea val de căldură care se abate asupra capitalei Indiei din luna martie. Temperaturile au atins un record de 49,2 grade Celsius în unele zone din capitala New Delhi, informează BBC, citat de Agerpres.

Himachal Pradesh, Haryana, Uttarakhand, Punjab şi Bihar au fost statele afectate în special de temperaturi ridicate în decursul ultimelor zile, a anunţat Departamentul meteorologic din India.

Acesta a adăugat că deşi temperaturile ar putea scădea cu 2-4 grade Celsius în unele zone, căldura intensă va continua.

Oficialii au cerut populaţiei să ia măsuri de precauţie, deoarece temperaturile vor rămâne ridicate. Ei au avertizat că valul de căldură ar putea cauza probleme de sănătate persoanelor vulnerabile, printre care sugarii, vârstnicii şi persoanele cu boli cronice. Valurile de căldură au distrus milioane de vieţi şi mijloace de trai în nordul Indiei în această vară.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

La începutul acestei luni, premierul Narendra Modi le-a cerut miniştrilor-şefi ai statelor indiene să elaboreze planuri pentru a atenua impactul căldurii extreme, deoarece temperaturile au crescut mai repede decât de obicei.

Deşi valurile de căldură sunt frecvente în India, în special în lunile mai şi iunie, vara a debutat mai devreme în acest an, cu temperaturi ridicate începând din martie, când a sosit primul val de căldură.

Temperaturile maxime medii pentru luna martie au fost cele mai ridicate din ultimii 122 de ani.

Afacerile mici cresc împreună cu maib
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
Testul ALEX pentru depistarea cauzei alergiei! 3 motive de bază de ce trebuie să îl faci!
Testul ALEX pentru depistarea cauzei alergiei! 3 motive de bază de ce trebuie să îl faci!
Maib dă startul noului stil de lucru – agile WoW
Maib dă startul noului stil de lucru – agile WoW
Primăvara este timpul reparațiilor. Alege creditul potrivit la Credit Ușor
Primăvara este timpul reparațiilor. Alege creditul potrivit la Credit Ușor
Cele mai bune cadouri pentru sărbătorile de primăvară: Produse de îngrijire cosmetică și produse de gaming
Cele mai bune cadouri pentru sărbătorile de primăvară: Produse de îngrijire cosmetică și produse de gaming
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală