Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.0795%
 • USD
  17.8787
  -0.0459%
 • RUB
  0.2455
  0.0407%
 • RON
  4.3209
  -0.0926%
 • UAH
  0.6665
  0.03%

Ion Sturza: Fenomen! Maia Sandu – Președinte de țară, Președinte de Parlament, Prim-ministru, Procuror general

12 Iul. 2021, 11:06
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
12 Iul. 2021, 11:06 // Politica //  Petru Cosoi

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, afirmă că va scrie o într-o bună zi o carte despre ceea ce se întâmplă în culisele politicii moldovenești. „De fiecare dată îmi zic: ok, mai împingem un pic, mai trosnim un „antihrist”, mai investim într-un anonim. Până acum a mers”, scrie Ion Sturza în urma scrutinului electoral din 11 iulie 2021.

Omul de afaceri afirmă că cetățenii moldoveni au primit „o supradoză de adevăruri și au marșat”. Sturza compară succesul PAS cu evenimentele din 2009, când au avut loc schimbări majore în politica moldovenească.

„Vine blestemul succesului! Toți vor azi și cât mai mult. Cu un minim efort din partea lor. Unii mai și stau pe tușă exclamând: „Dar nouă”? O medalie, funcție, ceva? Doar tot am arat! Poate… Și lipsa de performanțe va fi dur taxată, în primul rând, de „prieteni”. Celebra sintagmă: „Noi, societatea civilă și media independentă, vom fi în opoziție față de guvernare”. Evident, altfel cum fără voi”, a precizat Ion Sturza.

Tot în contextul alegerilor, Sturza menționează că „marii câștigători în mare parte rămân niște anonimi”, nu și în cazul fostei președinte PAS, în prezent Președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu.

Anonimi, cu excepția unui fenomen: Maia Sandu – Președinte de țară, Președinte de parlament, Prim-ministru, Procuror general (după – toată lista). O cunosc suficient de bine, ca să constat – Moldova va fi altfel de azi! Ea este garantul. Păzea la mulți, să nu ziceți că nu ați fost atenționați”.

În încheiere, Ion Sturza declară: Aștept dividende – viață mai bună pentru moldoveni și fără de hoți (mari).

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 12:03
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
04 Aug. 2021, 12:03 // În Lume //  Realitatea.md

În data de 4 august 2020 o serie de explozii puternice a zguduit portul Beirut din Liban, iar cea mai puternică dintre aceste explozii este şi una dintre cele mai puternice explozii din istorie care nu a fost produsă de o bombă nucleară.

Cercetătorii au analizat propagarea undei de şoc, pornind de la sunetele surprinse în clipurile video şi de la analiza cadru cu cadru a acestora, precum şi dimensiunea mingii de foc produsă de explozie. Ei au ajuns la concluzia că această explozie catastrofală a fost echivalentă cu detonarea a minimum 500 şi până la 1.100 de tone de TNT – adică aproximativ 5% din puterea de distrugere a bombei nucleare aruncată de SUA asupra Japoniei la Hiroshima, în data de 6 august 1945.

Explozia, care a ucis aproximativ 180 de persoane şi a rănit peste 6.000, a fost provocată de un incendiu ce a cuprins un depozit ce conţinea 2.500 de tone de nitrat de amoniu, un compus chimic foarte exploziv care era depozitat în port.

Explozia a avariat aproximativ jumătate dintre clădirile din Beirut, ducând la evacuarea a peste 250.000 de oameni, iar silozurile din port ce depozitau aproximativ 85% din cerealele Libanului au fost fie distruse fie avariate atât de grav încât cerealele nu au mai fost bune pentru consum, după cum raporta publicaţia The New York Times.

 

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate