Curs valutar
 • EUR
  20.3159
  -0.0955%
 • USD
  17.4784
  0.0338%
 • RUB
  0.2500
  0.4%
 • RON
  4.1072
  -0.0998%
 • UAH
  0.6619
  -0.4381%

Judecătorul care va judeca dosarul „Damir, Pînzari, Cojocaru” și istorioara întunecată din tinerețea sa

28 Sept. 2021, 12:43
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
28 Sept. 2021, 12:43 // Societate //  Realitatea.md

Dosarul de învinuire, finalizat!
Damir, Pînzari și Cojocaru vor compărea pe banca acuzaților

Prima ședință de judecată în dosarul „Direcției 5”, cunoscută ca Direcția Operațiuni Speciale (DOS), în care sunt vizați: președintele Asociației FEA, Dorin Damir, ex-ministrul Apărării și ex-șeful Poliției Naționale, Alexandru Pînzari, dar și Valeriu Cojocaru care până nu demult a activat în calitate de șef al Inspectoratului de Poliție Bălți, va avea loc săptămâna aceasta. A fost programată pentru joi, 29 septembrie curent, iar judecătorul care va judeca este Denis Guzun.

La o scurtă căutare a numelui judecătorului Denis Guzun, sunt mai multe articole în presă despre cum acesta a devenit judecător, despre averea sa, dar și despre o istorioară întunecoasă din tinerețea sa. El a devenit judecător în anul 2019 pentru un termen de 5 ani la Judecătoria Chișinău.

În același an, Anticorupție.md a scris că Denis Guzun, proaspăt judecător la Judecătoria Chișinău, a fost implicat la vârsta de 21 de ani (la vreme publicării articolului avea estimativ 31 de ani) într-un accident de mașină soldat cu moartea unei tinere de 29 de ani. Deși experții au constat că impactul ar fi putut fi evitat dacă Guzun nu ar fi depășit limita de viteză, judecătorul a fost absolvit de pedeapsă de procurorii din strășeni și de către judecătorul Ghenadie Morozan.

Cine a fost găsit vinovat de accident?

Potrivit ordonanței de încetare a urmăririi penale, semnată de procurorul Nicu Șendrea, accidentul s-a produs în seara de 13 aprilie 2009, la intrare în satul Căpriana, raionul Strășeni. În urma tamponării a două automobile de marca BMW 520 și Toyota Corola, a decedat femeia de 29 de ani.

Denis Guzun a declarat ofițerilor de urmărire penală că se deplasa cu viteza de 90 km pe oră și a văzut un automobil care a încercat să facă o manevră în intersecție. A vrut să frâneze, însă nu a reușit.

În document se mai arată că cercetările la fața locului nu au putut stabili cine se face vinovat de comiterea accidentului. Experții însă au constatat că Denis Guzun conducea cu viteza de 125 km pe oră și dacă nu ar fi depășit limita de viteză, impactul putea fi evitat.

În final, victima a fost găsită vinovată de faptul că nu a cedat trecerea.

Procuratura Strășeni a dispus încetarea procesului penal. La 13 martie 2010, procurorul general adjunct, Andrei Pântea, a anulat ordonanța procurorilor din Strășeni și a dispus reluarea urmăririi penale. Decizia lui Pântea a fost menținută și de procurorul general din perioada respectivă, Valeriu Zubco.

La 24 mai 2010, Ghenadie Morozan, în acea perioadă judecător de instrucție în sectorul Râșcani al Capitalei, a anulat, la solicitarea apărătorului lui Denis Guzun, ordonanțele semnate de Pântea și Zubco. În mai puțin de o lună, procurorul Nicu Șendrea a emis o nouă ordonanță de încetare a urmăririi penale.

Sursa citată a mai amintit despre părinții lui Denis Guzun că, în 2010, Ion Guzun era judecător la Curtea de Apel Bender, iar Maria Guzun, la Curtea de Apel Chișinău. Din 2014, Ion Guzun a fost promovat la Curtea Supremă de Justiție. Dinastia de judecători Guzun a fost subiectul investigațiilor jurnalistice, în care s-a arătat că averile deținute de familia respectivă nu s-ar încadra în limitele veniturilor legale.

Realitatea Live

25 Oct. 2021, 22:36
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
25 Oct. 2021, 22:36 // Politica //  Cristina Vlah

Fostul premier al țării, Ion Chicu, a menționat că pentru gazele procurate de la compania poloneză, din bugetul național s-ar fi alocat suma de 1,7 mlrd de lei, informează Realitatea.md.

„Pentru a cumpăra gaz pe “preț secret”, “verișoarele” au luat azi din buget 1,7 miliarde lei.

De “secret” nu ne supărăm, că înțelegem și așa că e mai scump (ca de la ruși). Dacă era mai ieftin, Maia Sandu se întorcea de la Viena, era deja la Bogza în studiou.

Problema e cu alocarea a celor 1.7 mlrd.lei, printr-o decizie a Comisiei Situații Excepționale. Anul trecut, în aprilie, când guvernul a vrut să procure echipamente medicale prin acest procedeu … PAS sau DA sau alții ca ei – au mers la Curtea Constituțională cu contestare. Evident, CCM i-a satisfăcut. Prin Decizia din 23 iunue 2020.

Nu se poate să iei ilegal din buget 1,7 miliarde de lei. E infracțiune”, scrie Ion Chicu pe pagina sa de Facebook.

Realitatea.md menționează că, la 25 octombrie, compania de stat Energocom a semnat un contract cu o companie poloneză PGNiG pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale.

 
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”