Un grup de jurnaliști moldoveni a organizat un protest miercuri, 25 ianuarie curent, în Piața Presei Libere din București, România, pentru a-și exprima nemulțumirea față de decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) de a suspenda, pe perioada stării de urgență, licența de emisie a șase posturi TV afiliate lui Ilan Șor. Unii dintre ei erau îmbrăcați în mantii sau purtau chipiuri pe care scria „help”, în traducere din limba engleză – ajutor.
Astfel, scopul acțiunii a fost sensibilizarea colegilor din presa română privind situația cu libertatea mass-mediei de la noi. Jurnalistul Alexei Lungu a explicat, în cadrul protestului, că a venit pentru a solicita sprijin în țara vecină.
„Am venit la București să solicităm sprijinul instituțiilor românești, celor care au voce în Parlamentul European, să ducă mai departe mesajul nostru, să arate că s-a făcut un abuz în Republica Moldova în raport cu instituțiile noastre mass-media. În capul statului Republica Moldova, în capul mesei, trebuie să stea legea, să se respecte ceea ce scrie în legislația internațională cu privire la libertatea de exprimare, libertatea presei și libertatea cetățeanului de a se informa din orice sursă mass-media”, a declarat Alexei Lungu.
Ludmila Belcencova, producătorul general al postului de televiziune „Primul în Moldova”, a menționat că Bucureștiul a fost ales anume pentru că România este membră a Uniunii Europene, iar autoritățile din Moldova permanent vorbesc despre necesitatea respectării tuturor angajamentelor în contextul integrării europene.
„Suntem la București, în Piața Presei Libere, cu un singur scop: să atragem atenția jurnaliștilor din alte ţări asupra situației care s-a creat în Republica Moldova odată cu suspendarea licenţei a șase posturi TV. Bucureștiul nu a fost ales întâmplător. România este membră a Uniunii Europene. Întrucât în țara noastră se spune adesea că o țară candidată trebuie să îndeplinească toate condițiile respective, am decis că este necesar ca și Bucureștiul să afle despre ce se întâmplă la noi. Le-am spus colegilor că licențele noastre au fost suspendate absolut fără dovezi, fără fapte, ilegal, iar până acum nimeni nu ne-a dat măcar o explicație inteligibilă pentru ce”, a explicat jurnalista Ludmila Belcencova.
Contactat de NM, Dumitru Chitoroaga, directorul TV6 și Orhei TV, a declarat că jurnaliștii au ales să protesteze la București, pentru că în acest oraș există jurnaliști care le împărtășesc poziția.
„Pentru că sunt mulți jurnaliști români care sunt de partea noastră, deci la București. Nu avem această oportunitate în alte țări, de exemplu în Franța. Cu toate că jurnaliștii francezi au vorbit cu noi și și-au dat seama că adevărul este în spatele nostru. Motivul de bază este că există jurnaliști aici care ne susțin”, a declarat Chitoroaga.
Amintim că, pe 16 decembrie 2022, CSE a dispus suspendarea licenței de emisie a șase posturi de televiziune (Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV) pentru „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”. Argumentele invocate întru justificarea acestei decizii sunt: (1) câteva persoane fizice și/sau juridice supuse sancțiunilor internaționale exercită controlul asupra posturilor TV supuse restricției (2) Consiliul Audiovizualului (CA) a monitorizat și a sancționat posturile TV pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina.