Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

Kosovo cere sancționarea lui Novak Djokovic pentru mesajul de la Roland Garros

31 Mai 2023, 18:36
 // Categoria: Sport // Autor:  Elena Putregai
31 Mai 2023, 18:36 // Sport //  Elena Putregai

Novak Djokovic a scris mesajul „Kosovo este inima Serbiei” pe o cameră de filmat de la Roland Garros, iar Comitetul Olimpic din Kosovo îl acuză pe sârb că a alimentat tensiunile prin mesajul său.

Comitetul Olimpic din Kosovo cere ca Novak Djokovic să fie sancţionat de CIO

Forul din Kosovo a cerut ca CIO (Comitetul Internațional Olimpic) să deschidă proceduri disciplinare împotriva fostului lider mondial, informează Reuters.

„Novak Djokovic a promovat din nou propaganda naţionaliştilor sârbi şi a folosit platforma sportului pentru a face asta. Declaraţiile făcute de o astfel de personalitate, fără pic de remuşcare, au ca rezultat direct creşterea nivelului de tensiune şi violenţă dintre cele două ţări” – Ismet Krasniqi, preşedintele Comitetului Olimpic din Kosovo, într-un comunicat.

După victoria din primul tur de la Roland Garros, Djokovic a declarat că nu are reţineri în privinţa gestului său şi că l-ar repeta.

Aproximativ 30 de soldaţi ai forţelor NATO de menţinere a păcii au fost răniţi în confruntări cu protestatari sârbi, luni, în oraşul Zvecan din nordul Kosovo, unde a crescut tatăl lui Djokovic.

Ministrul francez al Sportului îl critică pe Novak Djokovic pentru mesajul „militant, foarte politic”

Și ministrul francez al Sportului, Amelie Oudea-Castera, a afirmat miercuri că mesajul scris de Djokovic nu este „potrivit”, informează AFP.

Invitată să comenteze exprimarea poziţiilor politice în cadrul acestui turneu de Grand Slam, precum cele ale sportivilor ucraineni după invazia armatei ruse în ţara lor, Amelie Oudea-Castera a subliniat că nu pune „cele două subiecte pe acelaşi plan”.

„Când transmitem mesaje care sunt pentru apărarea drepturilor omului, mesaje care reunesc oamenii în jurul valorilor universale, un sportiv este liber să facă acest lucru”, a spus ea. Dar când vine vorba de un mesaj „militant, foarte politic”, precum cel al sârbului, „asta nu trebuie să se repete”.

În schimb, „ceea ce se întâmplă cu ucrainenii şi ucrainencele în circuit este atât de dureros, atât de dificil”, a subliniat demnitarul francez.

„Putem înţelege, chiar dacă am dori să existe întotdeauna fair-play până la strângerea mâinii de la final, există o durere pe care o respect!” – Amelie Oudea-Castera, citată de Agerpres.

Ministrul a subliniat că directorul turneului a discutat cu Djokovic şi cu anturajul său, evocând principiul „neutralităţii terenului de joc”.

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 21:51
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
28 Sept. 2023, 21:51 // În Lume //  Ursu Ana

Un jucător la loterie a câştigat al doilea premiu ca importanţă din istoria loteriilor din Statelor Unite, în valoare de 1,6 miliarde de dolari. El s-a prezentat pentru a-și revendica marele premiu, însă identitatea sa va rămâne secretă pentru încă 90 de zile, a anunţat miercuri Florida Lottery, scrie Digi24.

Reprezentanţii Mega Millions au spus că jackpotul de 1,6 miliarde de dolari este cel mai mare câştig din istoria acestei licitaţii, depăşind precedentul său record de 1,537 miliarde de dolari, care a fost stabilit în statul Carolina de Sud în 2018.

Recordul absolut obţinut la o loterie americană îi aparţine companiei rivale Powerball, cu un jackpot de 2,04 miliarde de dolari câştigat cu un bilet vândut în California în noiembrie 2022, potrivit site-ului organizatorilor.

Câți bani primește câștigătorul Câştigătorul din Florida al jackpotului pus în joc de Mega Millions va putea să aleagă între a primi întreaga sumă – ce îi va fi achitată în plăţi anuale întinse pe durata a 30 de ani – sau să accepte suma de 794,2 milioane de dolari, care îi va fi plătită pe loc, în numerar.

Câştigurile la loterie sunt impozitate. Conform legilor din Florida, câştigătorii la loterie care obţin premii de peste 250.000 de dolari nu trebuie să îşi dezvăluie identitatea în mod public decât după 90 de zile după ce şi-au revendicat premiul. Cumpărând cu 2 dolari un bilet de loterie, şansele de a câştiga marele premiu (jackpot) al unei loterii americane sunt de aproximativ 1 la 300 de milioane.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală