Așa-zisul președinte al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a comentat pentru prima dată eventuala aderare a Republicii Moldova la UE fără regiune. S-a întâmplat în cadrul unui interviu acordat agenției de presă Tass – afiliată Kremlinului și interzisă la noi. Interviul însă poate fi citit pe site-ul „oficial” al PMR. A fost publicat marți, 9 ianuarie curent.
Tass: După decizia UE de a deschide negocierile privind Republica Moldova, Chișinăul a anunțat că este gata să adere fără Transnistria. În același timp, autoritățile au remarcat că nu abandonează regiunea. Care este poziţia Tiraspolului în această problemă? Cum vedeți coexistența celor două maluri ale Nistrului în condițiile în care pe malul drept se va aplica tot mai multă legislație europeană?
Vadim Krasnoselski: „Este important de înțeles că rădăcina problemelor actuale în relațiile moldo-transnistrene nu se află în normele legislației europene și nici măcar în integrarea europeană a Moldovei. Adresându-mă conducerii sale, am dat deja exemplul DCFTA, când Republica Moldova, în cadrul asocierii sale cu Uniunea Europeană, a încheiat un acord privind o zonă de liber schimb. În timpul negocierilor bilaterale, reprezentanții europeni și cu mine am reușit să găsim o formulă reciproc acceptabilă pentru continuarea comerțului. Cu toate acestea, chiar și în noile condiții, Moldova s-a străduit în diferite moduri să limiteze relațiile export-import ale Transnistriei de-a lungul anilor, creând și probleme consumatorilor europeni ai produselor noastre.
Măsurile de blocaj din anii trecuți, introducerea de taxe pentru agenții noștri economici de la 1 ianuarie a acestui an – toate acestea sunt o politică vizată a autorităților moldovenești. Iar „alegerea europeană” nu are absolut nimic de-a face cu asta. Dimpotrivă, cu aceste restricții nefondate, care, printre altele, încalcă acordul dintre Transnistria și Uniunea Europeană privind regimul comercial, liderii Republicii Moldova arată încă o dată că tot discursul lor despre valorile europene este doar o frază goală.
Nimic nu împiedică partea moldovenească să revină chiar acum la masa negocierilor și să ridice restricțiile asupra oamenilor și afacerilor. Sunt profund convins că scenariul în care există relații de bună vecinătate între Transnistria și Moldova este cel mai profitabil și viabil dintre toate. Și poate fi implementat chiar și în condițiile notoriei integrări europene. Dar până acum autoritățile moldovenești conduc relațiile noastre doar către o confruntare mai mare.
Cât despre declarațiile despre aderarea Moldovei la Uniunea Europeană fără teritoriul Transnistriei, aș numi asta o abordare realistă. Suntem un subiect separat al relațiilor internaționale. Nici UE, nici Moldova nu pot decide pentru noi. Prin urmare, dacă o țară vecină dorește să se alăture undeva, atunci mergeți mai departe și noi înșine ne stabilim propriul destin”.
Amintim că Chișinăul examinează mai multe scenarii privind aderarea Republicii Moldova la UE, în contextul conflictului transnistrean nerezolvat. Unul dintre acestea este în primul rând integrarea doar a malului drept al Nistrului. În plus, Vadim Krasnoselski s-a declarat convins că Transnistria va fi recunoscută internațional.
Pe 14 decembrie 2023, pentru Moldova și Ucraina au fost deschise negocierile de aderare la UE. Decizia a fost luată la Consiliul European și votată la pachet cu Ucraina, în pofida faptului că premierul ungar Orban susținea că asemenea hotărâre contravine intereselor țării sale. Presa internațională a vehiculat că Scholz l-ar fi trimis pe Orban să bea o cafea în timp ce s-a votat deschiderea negocierilor. Așadar, în lipsa unui membru, decizia a fost considerată aprobată, conform prevederilor UE. Actualmente, Chișinăul creează un Birou care să se ocupe de integrare europeană, va trimite mai mulți diplomați și negociatori la Bruxelles, obiectivul final fiind aderarea țării la UE până în 2030.