Curs valutar
 • EUR
  20.5404
  -0.1339%
 • USD
  18.0378
  0.1081%
 • RUB
  0.2356
  0.1273%
 • RON
  4.1543
  -0.142%
 • UAH
  0.6339
  -0.8361%

L-au convins să rămână. Filip a încercat să-și dea demisia după alegeri, însă a fost oprit de colegi, inclusiv Diacov

22 Iul. 2021, 20:42
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
22 Iul. 2021, 20:42 // Politica //  Petru Beregoi

Liderul Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip intenționează să demisioneze din funcția de președinte al formațiunii. Anunțul a fost făcut chiar de către Filip în această seară, în cadrul unei emisiuni televizate.

Potrivit lui Pavel Filip, după alegeri, a doua zi a convocat Biroul executiv lărgit la care au participat și unii președinți de organizații teritoriale cărora le-a spus că își asumă rezultatul scrutinului și le-a propus să organizeze în aceeași săptămână Consiliului Politic Național ca să se solicite organizarea Congresului extraordinar în toamna anului curent, unde își va da demisia.

După propunerea lui Filip, membrii Biroului nu au susținut propunerea acestuia și au declarat că „se vor simți abandonați a doua oară”, însă nu trebuie luate decizii pripite, ci analizate rezultatele la rece și abia pe urmă să se decidă asupra lucrurilor ce urmează să fie intreprinse în viitor.

Liderul PDM afirmă că a luat această decizie și a făcut-o public pentru a oferi posibilitatea candidaților să se pregătească ca să preia conducerea, să elaboreze strategiile necesare, pentru a da un nou suflu partidului.

„Ca să fie foarte clar, Filip nu se ține de fotoliu. Cred că acum nu se va face coadă la șefia Partidului Democrat. Consider că este foarte corect ca să decidem împreună cu toți colegii în privința elaborării unei foi de parcurs a partidului”, a spus Filip.

Liderul Democraților a precizat că în prezent merge prin teritoriu și discută cu președinții și membrii partidului, în august vor lua o pauză de vacanță, iar în luna septembrie vor reveni și vor decide asupra parcursului partidului, întrucât acum nu a fost susținută ideea sa de a-și da demisia „în grabă”.

 

Realitatea Live

19 Ian. 2022, 16:34
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
19 Ian. 2022, 16:34 // Actualitate //  Valentina Buză

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) informează că a constatat câte un conflict de interese în privința administratorului Instituției Publice din orașul Sângerei, fostului director al unei întreprinderi municipale din Bălți și a secretarului Consiliului raionului Cimișlia.

Potrivit responsabililor, pe numele subiecților nu vor fi aplicate interdicții, deoarece abaterile acestora nu au adus prejudiciu interesului public respectiv, inspectorii de integritate au stabilit măsura contravențională pentru nedeclararea și nesoluționarea conflictelor de interese, dar și o atenționare privind respectarea acestui regim juridic.

Astfel, administratorul I.P „Incubatorul de afaceri Sîngerei” a admis câteva conflicte de interese.  

„Instituția publică respectivă a fost înființată de Consiliul raional Sîngerei în anul 2013. Subiectul deține funcția de administrator din anul 2017, iar în același an, din calitatea de conducător a instituției a încheiat un contract de locațiune cu un SRL, în care propria persoană figura ca și administrator. Ulterior, în anul 2019 și în anul 2020, acesta a încheiat acte juridice cu fratele și nepoata, care au fost angajați în funcția de consultanți în afaceri în cadrul instituției”.

Mai exact, pe parcursul controlului, inspectorul de integritate a identificat un alt contract, de această dată a vizat prestări servicii, pe care subiectul l-a semnat tot cu o persoană apropiată, nepoata sa, pe care anterior o angajase în instituție.

„Pe acest caz, inspectorul de integritate nu va solicita încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu și nici nu va aplica interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, deoarece anterior subiectul declarării nu a fost sancționat pentru încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese și nu a fost afectată buna funcționare a instituției”.

Și fostul șef al întreprinderii municipale „Termogaz- Bălți” a fost identificat cu conflicte de interese în raport cu cei doi feciori și nora sa.

„Subiectul s-a aflat în funcția de conducător al întreprinderii în perioada 2019 – 2021. După ce a ajuns în funcție, acesta a încheiat acorduri adiționale la contractele individuale de muncă cu feciorii și nora, care activau în cadrul instituției înainte de accederea subiectului în calitate de conducător. În consecință, salariații respectivi au beneficiat de stabilitate la locul de muncă fiindu-le asigurate garanțiile salariale și sociale cuvenite, fapt confirmat prin extrasele din conturile curente al sistemului informațional, obținute de inspectorul de integritate. Pentru aceste acțiuni, subiectul riscă doar o contravenție pentru că nu a declarat și nu a așteptat o soluție în privința conflictelor de interese cu rudele sale”.

În ultimul caz, conflictul de interese a fost admis de secretarul Consiliului raionului Cimișlia. Situația a apărut în cadrul concursului pentru ocuparea funcției publice vacante de specialist principal în cadrul Serviciului Juridic al Consiliului raional Cimișlia din 2021, care a fost promovat de cumnata subiectului.

„Acesta, fiind în calitate și de membru al comisiei de concurs, nu a declarat despre raportul personal cu ruda sa. Astfel, în calitate de membru al comisiei, acesta dispunea de instrumentele necesare în acest sens, cum ar fi, dreptul de a examina dosarul depus, dreptul de evaluare a candidatului, precum și accesul la variantele lucrărilor probei scrise și la întrebările orientative pentru interviu”.

De menționat că, pentru această încălcare subiectul riscă o contravenție.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală