Curs valutar
 • EUR
  21.1277
  -0.1978%
 • USD
  17.8354
  -0.1172%
 • RUB
  0.2439
  -0.451%
 • RON
  4.2972
  -0.1582%
 • UAH
  0.6619
  -0.1813%

La Orhei, continuă lucrările ample de modernizare a drumurilor

07 Iul. 2021, 13:45
 // Categoria: Societate // Autor:  Tatiana Rusnac
07 Iul. 2021, 13:45 // Societate //  Tatiana Rusnac

Municipiul Orhei continuă să se dezvolte și să se modernizeze rapid. O nouă arteră a fost renovată capital, acesta fiind cel mai mare proiect, din acest an, implementat în municipiu. Este vorba despre strada 31 August, calea de acces în municipiul Orhei dinspre Chișinău, care asigură circulația spre Mănăstirea Curchi și Complexul turistic „Orheiul Vechi”.

Cei patru kilometri de drum au fost reparați conform unor tehnologi noi. Mai exact, a fost așternut un nou strat de asfalt rece de tip „Slurry Seal”, fapt ce va permite ca drumul să fie de durată.

Potrivit specialiștilor, această procedură are menirea să protejeze straturile inferioare ale asfaltului. Autoritățile spun că drumul reparat are o garanție de șapte ani, fapt ce va permite economisirea resurselor financiare pentru întreținere și alocarea acestora pentru alte proiecte.

Locuitorii străzii 31 August, dar și șoferii sunt foarte mulțumiți că nu-și mai pun viața în pericol, din cauza craterelor care au fost până nu demult în asfalt.

„Nu am cuvinte, suntem mulțumiți. Niciodată nu a fost cum e acum. Erau numai gropi pline cu apă, acum însă e foarte frumos. Nu am cuvinte”, a menționat o femeie prezentă la ceremonia de inaugurare a străzii 31 August.

O altă femeie a spus că este mulțumită și mândră de realizările Primăriei municipiului Orhei, de pe urma cărora oamenii au doar de câștigat. „De la destrămarea Uniunii Sovietice nu am mai avut asemenea drumuri bune”.

„Anterior, strada era plină de gropi, mașinile mergeau cu dificultate. Acum este foarte frumos. Le mulțumim tuturor pentru realizarea acestui proiect”, a afirmat o altă femeie.

De asemenea, pe strada 31 August au fost montate borduri noi și extinse spațiile verzi.

„Este foarte frumos. Suntem foarte recunoscători pentru drumurile bune și curate, pentru străzile iluminate. Anterior, drumurile erau pline de gropi, te împiedicai noaptea când mergeai pe stradă, copiii nu puteau să se joace în curte. Acum au și un teren de joacă mare, frumos și iluminat. De-o dragoste…”, a spus localnică de pe strada 31 August.

Primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, a reiterat faptul că nici pandemia de coronavirus, nici campaniile electorale ale scrutinelor precedente și nici campania pentru alegerile parlamentare din 11 iulie nu au oprit autoritățile locale să modernizeze municipiul Orhei.

„În ultimii șase ani, la Orhei, se lucrează de zor. Nu ne vom opri doar la dezvoltarea infrastructurii. Vom continua să renovăm și alte obiective de menire socială și nu numai, iar pentru asta trebuie să fim cu toții împreună și să depunem eforturi comune pentru a schimba lucrurile în bine. Îi asigur pe orheieni că toate proiectele care au fost planificate la începutul anului, vor fi duse la bun sfârșit. În curând, vor fi inaugurate alte străzi”, a adăugat edilul orașului Orhei.

La rândul său, președintele Consiliului Raional, Dinu Țurcanu, a declarat că tehnologiile la care se apelează în procesul de renovare a drumurilor de la Orhei permit și o gestionare eficientă a banului public.

„Suntem foarte mândri că am reușit să reparăm acest drum, cu aplicare uneia dintre cele mai avansate tehnologii – „Slurry Seal”, datorită căreia îi va oferi drumului o durabilitate și garanție de cel puțin șapte ani, timp în care stratul de asfalt va rezista tuturor provocărilor din timpul verii și iernii. Acesta este un exemplu eficient de a cheltui și gestiona eficient banul public. Vom apela la astfel de tehnologie și la repararea altor drumuri importante din raionul Orhei”, a declarat Dinu Țurcanu.

Anul trecut, autoritățile locale au reparat integral toate arterele principale din oraș. În acest an, sunt reparate capital mai multe străzi secundare. Lucrările sunt executate de drumarii din Orhei, fapt care garantează calitate și o economie de circa 30%. În ultimii șase ani, investițiile în renovarea infrastructurii rutiere au crescut la Orhei de cel puțin patru ori.

Realitatea Live

05 Aug. 2021, 22:26
 // Categoria: Sport // Autor:  Cristina Vlah
05 Aug. 2021, 22:26 // Sport //  Cristina Vlah

Marele jucător de fotbal, Leonel Messi pleacă de la Barcelona. Ajuns la Academia clubului catalan pe când avea doar 13 ani, Leo a scris istorie pe „Camp Nou“ şi părea că îşi va încheia cariera aici. Brusc însă, după o răsturnare incredibilă de situaţie, acordul ce părea o formalitate a căzut definitiv, scrie Adevărul.ro.

Potrivit sursei, faptul că Leo Messi pleacă de la Barcelona a devenit ştirea serii, care a căzut ca o „bombă“ în presa internaţională. Inclusiv Barcelona a confirmat această informaţie pe pagina ei oficială.

Şocul a fost cu atât mai, cu cât, astăzi la prânz, rămânerea lui Messi la Barcelona părea ca şi rezolvată. Totul fusese stabilit: de la durata contractului până la clauzele de reziliere, dar şi salariul sud-americanului de 34 de ani.

Ce s-a întâmplat, în decurs de doar câteva ore, de situaţia s-a schimbat complet?  Catalanii dau vina pe La Liga

Potrivit noului contract, Messi urma să câştige 24 de milioane de euro pe sezon. Asta după ce, pentru a ajuta clubul într-o moment delicat din punct de vedere financiar, acceptase o reducere salarială de 50%, din ce scrie presa internaţională.

Doar că, din ce susţin acum surse din cadrul clubului catalan, nici noul salariu, cel redus, n-a putut fi trecut în contract! Motivul? Plafonul salarial impus de Liga Spaniolă de Fotbal. Care tocmai a împrumutat toate cele 20 de grupări din prima divizie, pentru a le scoate din impasul financiar în care au intrat din cauza pandemiei. Totuşi, banii au fost daţi cu anumite condiţii: de pildă 70% din sume trebuie să fie investite în infrastructură şi doar 15% din împrumuturile luate de echipe pot merge spre transferuri / contracte prelungite.

În aceste condiţii, a căzut şi acordul la care ajunseseră Messi, reprezentanţii săi şi şefii Barcelonei, iar argentinianul va părăsi formaţia la care a debutat, la seniori, în 2004.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată