Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Liber ca vântul! Cavcaliuc, după ce va fi încătușat, odată ajuns în țară, va fi eliberat. De ce?

20 Iul. 2021, 20:57
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
20 Iul. 2021, 20:57 // Politica //  Realitatea.md

Liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, va fi reținut, odată ajuns în Republica Moldova, și adus la Procuratură pentru a-i fi înaintată învinuirea în dosarul „Zelionka”. După efectuarea acestei proceduri procesual penale, va fi eliberat. Declarația a fost făcută de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, la emisiunea „Puterea A Patra” de la N4, ediția din 20 iulie curent.

În cadrul emisiunii, procurorul general a explicat că a fost necesară anunțarea reținerii acestuia anume pentru înaintarea învinurii în dosarul „Zelionka” – procedură pe care Gheorghe Cavcaliuc a tot încercat să o amâne.

„Când domnul Cavcaliuc și adepții lui au stropit cu zelionkă niște oameni și s-a spus că vor mai continua, toată lumea a văzut. Conflictul de interese l-am verificat și am ajuns la concluzia că acuzația este neîntemeiată. Face tot posibilul pentru a evita să vină la Procuratură. Noi vorbim niște proceduri procesuale care se aplică în privința tuturor persoanelor învinuite. Dosarul penal l-am finalizat înainte de alegeri. Nu am vrut să fim învinuiți că facem ceva la comandă, că ne implicăm în procesul electoral. El câteva ori a amânat punerea sub învinuire. A expediat mesaj că are imunitate în perioada electorală. El va fi reținut și adus la Procuratură. După efectuarea procedurii, va fi eliberat”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Amintim că Procuratura a expediat în judecată cauza penală unde sunt învinuiți patru membri PACE pentru huliganism. Liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, a fost anunțat în căutare din cauza eschivării când a fost citat la organul de urmărire penală pentru a depune mărturii, pentru că primii au stropit cu verde de briliant vicepreședintele raionului Sîngerei, iar ultimul – a incitat la ură și răzbunare. Dacă li se va demonstra vinovăția, riscă amendă sau până la 5 ani de pușcărie.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate