Autoritățile ruse „răspândesc în mod deliberat dezinformări” cu privire la aprovizionarea promisă de către Regatul Unit cu obuze de uraniu sărăcit Ucrainei, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării. Președintele rus Vladimir Putin a spus cu o zi înainte că, dacă Londra predă cu adevărat astfel de obuze Kievului, Moscova va fi obligată să răspundă. „Dacă toate acestea se vor întâmpla, atunci Rusia va fi forțată să reacționeze în consecință, adică Occidentul colectiv începe deja să folosească arme cu componentă nucleară”, a spus el.
Ministerul britanic al Apărării a răspuns că armata țării folosește uraniu sărăcit în munițiile sale de „zeci de ani”.
„Aceasta este o componentă standard, nu are nimic de-a face cu armele sau capabilitățile nucleare. Rusia este conștientă de acest lucru, dar încearcă în mod deliberat să dezinformeze”, a spus instituția într-un comunicat (citat de Sky News).
Potrivit unui purtător de cuvânt al ministerului, cercetările științifice confirmă că orice impact asupra sănătății umane și asupra mediului din utilizarea munițiilor cu uraniu sărăcit este „probabil să fie scăzut”.
Ministerul a adăugat că obuzele sunt foarte eficiente împotriva tancurilor moderne și a vehiculelor blindate.
La sfârșitul lunii ianuarie, directorul Centrului de Studii Europene și Internaționale Cuprinzătoare de la Școala Superioară de Economie, Vasili Kașin, într-o conversație cu presa rusă, a spus că obuzele cu miez de uraniu sărăcit nu pot fi comparate cu o bombă murdară clasică, deoarece aceasta din urmă „conține un material special cu un nivel foarte ridicat de radioactivitate”, dar din punct de vedere legal, pot fi privite ca „un fel de subspecie de arme radioactive”. Expertul independent Alexandr Hramcihin a spus că, în ciuda toxicității lor ridicate, carcasele de uraniu sărăcit au o radioactivitate scăzută. Șef al Departamentului de Științe Politice și Sociologie al Universității Ruse de Economie. G.V. Plehanov, un expert al Asociației Politologilor Militari Alexander Koșkin, la rândul său, a remarcat că, chiar dacă un astfel de proiectil nu pătrunde în armură, praful de uraniu reprezintă o amenințare pentru echipaj.
Pe 21 martie, adjunctul ministrului britanic al Apărării Annabelle Goldie a anunțat planurile de a transfera obuze de uraniu sărăcit în Ucraina.
Putin, comentând aceste intenții, a comentat că „Occidentul a decis cu adevărat să lupte cu Rusia până la ultimul ucrainean, nu în cuvinte, ci în fapte”.
Uraniul natural conține aproximativ 0,0054% din izotopul U-234, 0,71% din U-235 și 99,28% din U-238, care este componenta principală a uraniului sărăcit. Uraniul sărăcit este adesea folosit pentru fabricarea de muniție, precum și pentru obuze de încărcături nucleare. De exemplu, Statele Unite au folosit muniții cu uraniu în timpul războiului din 1991 împotriva Irakului. Apoi, armata SUA a făcut aproximativ 14 mii de focuri de tanc cu obuze care conțineau uraniu sărăcit. Muniția cu uraniu sărăcit nu este recunoscută de organizațiile internaționale ca arme chimice, iar utilizarea lor nu este reglementată în niciun fel.