Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Lovitură sub centură pentru CEC! Magistrații CA obligă instituția să deschidă mai multe secții de votare

17 Iun. 2021, 13:51
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
17 Iun. 2021, 13:51 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

UPDATE 13:55: CEC-ul trebuie să completeze hotărârea cu o nouă anexă în care să fie indicate mai multe secții de votare în diasporă, a declarat avocatul Blocului electoral „RENATO USATÎI”, Igor Pohilă.

„Năstase a tărăgănat intenționat acest proces, nu e clar de ce”, a mai spus avocatul.

UPDATE 13:52: Andrei Năstase, liderul Platformei „DA” a declarat că victoria e de partea societății.

„Regimul Plahotniuc e prezent Curtea de Apel Chișinău. Complici au fost și în sala de ședinței”, a mai spus Năstase.

Magistrații Curții de Apel Chișinău au admis parțial contestațiile depuse de mai mulți concurenții electorali împotriva CEC după șapte zile de ședință și obligă instituția să deschidă mai multe secții de votare în diasporă la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Mai exact, acum CEC-ul trebuie să deschidă cel puțin 190 de secții de votare în diasporă.

„Se anulează în parte anexa la punctul 1 din hotărârea CEC din 5 iunie”, au menționat magistrații.

Decizia a fost luată cu puțin timp în urmă.

 

Amintim că decizia Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea a 139 de secții de votare în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău de mai mulți concurenți electorali, printre care PAS, AUR, PUN, PACE, Platforma „DA”, Partidul „Democrația Acasă”, dar și de Blocul electoral „Renato Usatîi”.

Asta deși responsabilii din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene au propus să fie deschise 191 de secții de vot pentru diasporă,  CEC a decis să deschidă doar 139 de secții în străinătate.

Hotărârea a stârnit critici, iar sub presiunea societății, CEC a decis să mai suplimenteze numărul secțiilor de votare din diasporă cu încă șapte unități, astfel numărul ajungând la 146 de secții.

Numărul secțiilor de votare a fost suplinit pentru Republica Federală Germană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu câte trei unități. Totodată, au adăugate două secții de votare în Republica Franceză și o secție de votare în Republica Italiană, localitatea Rimini.

Dosarul CEC a fost examinat și amânat de câteva ori de magistrații CA, iar acesta a ajuns chiar și pe masa judecătorilor Curții Constituționale. Însă, la scurt timp, a revenit la CA.

Se întâmplă după ce Curtea Constituțională a declarat ca inadmisibilă sesizarea Platformei „DA” privind exercitarea controlului constituționalității asupra unor prevederi din Codul Electoral, în legătură cu decizia CEC de a deschide un număr mai mic de secții de votare în străinătate, la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 21:16
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
30 Iul. 2021, 21:16 // Politica //  Cristina Vlah

După ce au fost publicate numele a doi pretendenți la șefia Centrului Național Anticorupție (CNA), recent în presă a apărut un nou nume, care ar fi un potențial candidat la această funcție.

Potrivit publicației punctul.md, este vorba despre Iaroslav Bîtcă, șeful Direcției Asigurare Operativă a CNA. Sursa scrie că el a fost angajat al companiei de securitate a oligarhului Vlad Plahotniuc, „Argus-s SRL”. Bîtcă ar fi fost responsabil de filarea și interceptarea discuțiilor telefonice ale unor anumite persoane, în interesul lui Vlad Plahotniuc.

Potrivit surselor „Punctul pe i”, pentru numirea acestuia în funcție de șef al CNA, face lobby unul dintre factorii de decizie din PAS, cu care sunt prieteni și sunt originari din aceeași localitate.

Amintim, că anterior au fost vehiculate: numele fostului procuror anticorupție, Eugeniu Rurac, dar și cel al deputatei PAS, Olesea Stamate.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate