Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Mă numesc Vasea! Câți moldoveni își sărbătoresc azi onomastica? Semnificația prenumelui

14 Ian. 2022, 12:17
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
14 Ian. 2022, 12:17 // Life //  Realitatea.md

Creștinii ortodocși sărbătoresc azi, 14 ianuarie curent, Sfântul Vasile cel Mare. Curioși să vedem câți moldoveni poartă prenumele Vasile sau derivate ale acestuia, am aflat și despre cazuri unicale. Spre exemplu, un singur moldovean este înregistrat oficial „Vasea” și o singură moldoveancă – Vasila.

În republică, 52.294 sunt înregistrați oficial cu prenumele Vasile și ei sunt cei mai mulți, pentru că 15.357 sunt Vasili, iar 9.520 – Vasilii. Vasilie sunt doar 97 de moldoveni

Printre prenume rare la gen masculin derivate din „Vasile”, sunt: Vasilică, care-s doi moldoveni și Vasilis – doar unul.

Cât despre nume la gen feminin, cele mai multe sunt Vasilisa – 4.236. Urmează Vasilica – 11 și Vasilca – 10.

Semnificația prenumelui

Este un prenume considerat creștin, dar își are originile mult mai îndepărtate. Provine de la adjectivul „basileios”, care înseamnă „regal”, derivat de la „basileus”, adică rege sau conducător.

În antichitate, conducătorului tribului sau al ginții era numit basileu, apoi cuvântul era utilizat pentru suveran în Imperiul Bizantin. Așa a devenit strâns legat de termenul „biserica”, care inițial nu era un locaș sfânt, ci un loc de adunare pentru judecată sau bursa comercială, ca mai târziu să devină „loc de închinăciune lui Dumnezeu”.

Se spune că persoanele care poartă acest prenume se adaptează ușor situațiilor. Sunt sociabile și știu să aprecieze calitățile oamenilor din jur, adică nu judecă după aspect, ci după suflet. Sunt cinstite și sincere.

Pentru cei care vor să afle câți moldoveni mai sunt cu același prenume și nume ca al lor, accesați site-ul ASP cu aceste date.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 18:09
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 18:09 // În Lume //  Mădălina Guștiuc

Ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a promis luni că Berlinul va face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei în faţa ambiţiilor Rusiei, informează AFP, citat de digi24.ro.

Această primă vizită a şefei diplomaţiei germane survine în plină criză geopolitică, Europa şi SUA suspectând Kremlinul că vrea să lanseze o ofensivă militară împotriva Ucrainei, un conflict care ar putea destabiliza continentul european.

„Vom face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei, vom face totul pentru a garanta securitatea Europei. Suntem pregătiţi să începem un dialog serios cu Rusia ”, a spus şefa diplomaţiei germane într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

La rândul său, Kuleba a spus că a abordat chestiunea sensibilă a livrărilor de arme către Ucraina, în contextul în care Kievul a acuzat în decembrie Berlinul că împiedică furnizarea de armamente defensive în cadrul cooperării cu NATO.

„Dialogul nostru cu Germania pe acest subiect va continua. Ştim de unde şi ce fel de arme putem obţine. Ştim foarte bine cum să le folosim pentru a ne apăra teritoriile. Lucrăm la asta în fiecare zi, iar rezultatele nu sunt rele”, a subliniat el.

Tensiunile s-au amplificat constant în ultimele săptămâni între Rusia şi Occident, care acuză Moscova că a desfăşurat zeci de mii de soldaţi în pregătirea unui posibil atac asupra Ucrainei.

Moscova neagă orice intenţie de a invada Ucraina şi denunţă în schimb consolidarea NATO la frontierele sale şi dorinţa Alianţei Nord-Atlantice de a integra ţări precum Ucraina şi Georgia, pe care Rusia le consideră parte a sferei sale de influenţă.

Rusia cere garanţii de securitate în vederea detensionării situaţiei, în special angajamentul NATO că nu se va extinde spre Est, o revendicare considerată inacceptabilă de rivalii săi.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală