Crește numărul cetățenilor ucraineni, beneficiari de protecție temporară, stabiliți în municipiul Chișinău, conform Primăriei Capitalei. Din totalul de 47.118 de refugiaţi care deţin statutul, 25.463 locuiesc în Capitală.
Din cei peste 25.000 de ucrainei cu protecţie temporară din Chişinău, mai mult de 5400 sunt copii. Printre minori se numără mai mult de 1900 care au până la 4 ani, peste 2900 cu vârste cuprinse între 1 şi 11 ani şi peste 1700 care au între 12 şi 17 ani.
Numărul adulților ucraineni beneficiari de protecție temporară, stabiliți în Chișinău, este de 18.782. Dintre aceştia, 16.531 au între 18 şi 59 de ani. Restul sunt persoane trecute de 60 de ani.
„Primăria Municipiului Chișinău face apel către toți cetățenii ucraineni care locuiesc în Capitală să depună actele pentru a obține statut de protecție temporară”, transmite municipalitatea.
Potrivit legii, statutul de protecție temporară le oferă cetățenilor ucraineni următoarele drepturi:
- de a rămâne pe teritoriul Republicii Moldova pe perioada protecției temporare acordate;
- de a munci;
- de a avea acces la cazare în centre de plasament temporar pentru persoane aflate în dificultate;
- de a beneficia de asistență medicală primară și de urgență;
- de a avea acces la învățământ general, în cazul minorilor;
- de a beneficia de măsuri de asistență socială.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Statutul de protecție temporară obligă cetățenii ucraineni:
- să respecte legislația Republicii Moldova, fără a încălca drepturile și libertățile altor persoane;
- să informeze Inspectoratul General pentru Migrație (IGM) în cazul reîntoarcerii voluntare în Ucraina sau obținerii unei forme de protecție în altă țară;
- să informeze IGM, în termen de 10 zile, despre orice schimbare a statutului juridic, stării civile, schimbarea reședinței în Republica Moldova, pierderea sau deteriorarea documentului beneficiarului de protecție temporară.