Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  -0.2672%
 • USD
  17.6521
  0.051%
 • RUB
  0.2435
  0.6982%
 • RON
  4.1969
  -0.2645%
 • UAH
  0.6611
  -0.1966%

Maia Sandu convoacă Consiliul Suprem de Securitate pe subiectul Căii Ferate

26 Apr. 2021, 19:42
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
26 Apr. 2021, 19:42 // Politica //  Cristina Vlah

Președinta Maia Sandu a convocat pentru ziua de mâine o ședință a Consiliului Suprem de Securitate, informează Realitatea.md. Ședința este planificată pentru ora 11.00, la Președinție.

Conform ordinii de zi, membrii CSS vor audia în ședință informațiile și rapoartele privind situația la Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova”.

Menționăm, că situația de la Întreprinderea de Stat Calea Ferată a Moldovei (CFM) s-a înrăutățit dramatic și se află în prag de faliment, după ce întreprinderea a fost delapidată în ultimul deceniu cu peste 1,5 miliarde de lei. Potrivit unei anchete parlamentare, datoriile salariale față de angajați se ridică la peste 800 de milioane de lei.

Din acest motiv, de mai multe luni, angajații CFM au ieșit de numeroase ori la proteste, cerând să le fie achitate salariile. Fiind o întreprindere stategică pentru transportul de mărfuri și pasageri, CFM urma să fie supusă unei reforme prevăzute în Acordul de Asociere RM-UE, care prevedea separarea administrării infrastructurii drumului de fier de întreprinderea ce prestează servicii de transport, după modelul Administrației de Stat a Drumurilor.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 21:18
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
16 Sept. 2021, 21:18 // Economie //  Cristina Vlah

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a spus că pentru redresarea situației deplorabile de la ÎS „Calea Ferată din Moldova” este nevoie de aprobarea în Parlament a unui nou Cod al Transportului Feroviar, informează Realitatea.md.

În acest sens, ministrul a dat vina pe fostele guvernări pentru faptul că nu l-au aprobat până în prezent, din motiv că acolo ar fi existat interese politice și economice.

„Avem nevoie să aprobăm Codul Feroviar în Parlament, un proiect care nu s-a dorit să fie votat din diverse motive. Și sistemul s-a arătat a fi unul de corupție foarte mare. Acest nou Cod Feroviar vine să facă regulă și responsabilizare față de anumite companii.

Am discutat cu mai mulți parteneri de reconstrucție a căilor ferate Giurgiulești-Chișinău. Am discutat și cu ambasadorul României acest subiect. Avem și parteneri francezi, care sunt gata să ne ajute în acest sens”, a declarat Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR.

Realitatea.md amintește că întreprinderea de stat Calea Ferată a înregistrat datorii de aproape jumătate de miliard de lei. De mai multe luni angajații nu-și primeau salariile, iar unele conturi erau periodic blocate. La începutul anului curent, datoriile CFM față de angajați depășea suma de 60 milioane de lei, iar oamenii ieșiseră la proteste.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române