Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Marian Lupu – plecat în Ucraina, în misiune specială, la solicitarea deputaților

07 Iul. 2021, 05:00
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
07 Iul. 2021, 05:00 // Economie //  Cristina Vlah

Președintele Curții deConturi a Republicii Moldova (CCRM), Marian Lupu, a plecat în Ucraina într-o misiune specială de inspecție, la solicitarea deputaților din Parlament, informează Realitatea.md.

El a condus o delegație a Curții de Conturi, în contextul unei vizite de lucru în regiunea Odessa, Ucraina. Un obiectiv separat al misiunilor de audit ale CCRM se referă la evaluarea situației privind proprietatea publică a Republicii Moldova, situată pe teritoriul Ucrainei. Obiectivul a fost inclus în planul de audit al misiunilor obligatorii, la solicitarea Parlamentului.

Marian Lupu a avut un șir de întrevederi cu înalți oficiali. În cadrul discuțiilor purtate cu Serhiy Hrynevetsky, șeful Administrației Regionale de Stat Odessa, Președintele CCRM a informat despre ultimele tendințe și realizări ale auditului public extern, menționând importanța conlucrării instituțiilor supreme de audit pentru buna gestiune a banului public.

De asemenea, dl Lupu a pus în discuție problemele sistemice ale gestionării patrimoniului de stat, abordând tematica vizitei de lucru în regiunea Odessa a delegației CCRM, cu accent pe evaluarea situației privind patrimoniul Republicii Moldova aflat peste hotarele țării.

La întrevedere au participat, de asemenea: membrii CCRM, Petru Rotaru și Eduard Moroșan, Ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Ruslan Bolbocean,  precum și Consulul Republicii Moldova în regiunea Odessa, Ion Ciornîi.

În contextul vizitei, delegația CCRM a avut întrevederi cu șeful oficiului din Odessa a Curții de Conturi a Ucrainei, Grigori Slepkani. Discuțiile au fost axate pe direcțiile de dezvoltare strategică ale celor două instituții supreme de audit, realizările și bunele practici care pot fi împărtășite și preluate în contextul cooperării bilaterale, etc.

În final, Președintele și delegația Curții de Conturi au vizitat Consulatul Republicii Moldova la Odessa, în cadrul discuțiilor fiind abordate subiecte importante axate pe integritatea patrimoniului național în regiune, suportul consulatului în promovarea imaginii țării în Ucraina, precum și alte tematici de interes comun.

Menționăm că, în perioada 1-3 iulie, o delegație a CCRM a efectuat o vizită de lucru în contextul activității de audit.  Scopul vizitei este de a examina un eșantion de obiective, parte a proprietății publice a Republicii Moldova pe teritoriul Ucrainei, cu drepturi depline, în corespundere cu legislația Ucrainei.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate