Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

Membrii CSM, la unison: ”Salariile mici generează fluctuația cadrelor”. Ce au discutat cu Igor Grosu

31 Mai 2023, 17:03
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
31 Mai 2023, 17:03 // Actualitate //  Realitatea.md

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Nina Cernat, Vasile Șchiopu, Ioana Chironeț, Maria Frunze, Ion Guzun și Alexandru Postica au avut o întrevedere astăzi, 31 mai, cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, președintele și vicepreședintele Comisiei juridice numiri și imunități, Olesea Stamate și Veronica Roșca.

S-a discutat despre reforma justiției, evaluarea extraordinară a judecătorilor, dar și despre propunerile de modificare a cadrului legislativ în vederea îmbunătățirii activității sistemului judecătoresc și organului de autoadministrare judecătorească.

„Au fost menționate efectele negative ale evaluării extraordinare, vacanța funcțiilor din rândul judecătorilor și personalului din instanțe (în special al grefierilor și asistenților judiciari), implementarea legii privind reorganizarea instanțelor judecătorești (harta judiciară) și provocările justiției în contextul războiului hibrid și războiului din Ucraina. Participanții la întrevedere au menționat că atât Consiliul Superior al Magistraturii, cât și Parlamentul Republicii Moldova au un singur scop comun – ca sistemul judecătoresc să funcționeze în interesul cetățenilor și în orice situație dificilă acesta trebuie să primeze. Drept urmare, este necesar ca soluționarea problemelor cu care se confruntă sistemul judecătoresc în special salariile mici care generează fluctuația cadrelor, cauzele și consecințele acestui fenomen precum și acțiunile ce necesită a fi implementate pentru eradicarea problemelor enunțate”, se anunță într-un comunicat al CSM.

Adițional, în cadrul întrunirii au fost discutate „subiecte ce se referă la inițiativa de aliniere a Consiliului Superior al Magistraturii la dezideratul de integrare în Uniunea Europeană, primul pas fiind depunerea cererii de acordare a statutului de membru observator la Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare”.

Amintim că marți, 30 mai, membrii CSM au avut o întrevedere cu ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon. S-a discutat inclusiv despre salarizarea demotivantă care generează fluctuația cadrelor.

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 19:30
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
28 Sept. 2023, 19:30 // Societate //  Elena Putregai

Biserica în care activează preotul Anatol Spătaru la Bălți, soțul Arinei Spătaru, nu ar fi fost deconectată de la servicii și nici nu ar fi fost îndemnat să părăsească instituția spitalicească, locație temporară de care a beneficiat până s-a construit biserica. Cel puțin asta susține directorul interimar al Spitalului clinic Bălți, Gheorghe Brînza, care a venit cu o reacție aseară-târziu, 27 septembrie curent, pe rețelele sociale. „Nu manipulați opinia publică și nu faceți păcate de sărbători”.

VIDEO O biserică din Bălți, în întuneric. Preotul Anatol Spătaru se plânge că au început presiunile politice

„Biserica din adresa Decebal, colț cu strada Conev, nu are nici o tangență cu acea omisiune. Eu aici nu am închis nici apa, nici lumina, nici gazul. Aici creștinii din spital pot oricând să vină la biserică. Și da, am trimis o scrisoare preotului prin care l-am informat că în locația temporară de care el a beneficiat până și-a construit această biserică, și într-adevăr unde nu au achitat facturi de ani de zile, intenționăm să amplasăm un aparat de rezonanță magnetică nucleară. Este o locație foarte comodă și pentru pacienții din exteriorul spitalului, dar și pentru pacienții care sunt spitalizați, sunt țintiți la pat și împreună cu patul pot fi coborâți cu ascensorul și direct în RMN”, a declarat Gheorghe Brînza.

„De aceea ei au spațiu, au lumină, au apă, au tot necesarul în lăcașul sfânt care este biserica de pe teritoriul spitalului, doar că lor le este comod acolo, ca să nu achite pentru nimic: nici apă, nici canalizare, nici lumină, să coacă plăcinte și să fie bine-merci. Și n-are nici o treabă politicul sau Arina Spătaru cu decizia de a amplasa tomografie computerizată, RMN, pe care niciun spital din nordul Moldovei n-o are. Nu manipulați opinia publică, nu dezinformați oamenii, nu faceți păcate de sărbători. Mii de scuze pentru ora târzie”, a continuat el.

Tocmai ieri creștinii ortodocși au sărbătorit Ziua Crucii.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală