Curs valutar
  • EUR
    19.3379
    0.0915%
  • USD
    18.1815
    0.2129%
  • RUB
    0.1891
    0.1586%
  • RON
    3.8930
    0.1567%
  • UAH
    0.4923
    0.2234%

Mihai Ghimpu se compară cu Maia Sandu. Își aduce aminte de anul 2010 și întâlnirea lui cu Traian Băsescu

24 Nov. 2021, 13:55
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
24 Nov. 2021, 13:55 // Politica //  Petru Beregoi

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, se pare că este „măcinat” de amintiri și încearcă să facă o comparație între vizita lui în calitate de președinte interimar al țării în 2010, în România, unde s-a întâlnit cu omologul de atunci, Traian Băsescu, și cea a actualei președinte, Maia Sandu, care a avut ieri, 23 noiembrie o întrevedere la București cu șeful statului român, Klaus Iohannis.

Comparația realizată de către Ghimpu se referă la domeniul culturii și a protocoalelor semnate.

„Observați diferența, stimați unioniști! Eu în calitate de președinte interimar, și Traian Băsescu în calitate de președinte al României, în Declaraţia comună privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a țării noastre la 27 aprilie 2010 la capitolul cultură am prevăzut ca cele două state își vor coordona acțiunile în vederea promovării și protejării, în comun, inclusiv la nivel european, a limbii, culturii și civilizației române. Pentru comparație analizați textul semnat la 23 noiembrie în Foaia de parcurs de către miniștrii de externe în prezenta președinților Maia Sandu și Klaus Iohannis, la același capitol: „Am reliefat necesitatea încheierii unui Protocol cu privire la organizarea anuală a Festivalului Teatrelor Naționale din RM și România, care să reglementeze aspectele organizatorice și financiare și să asigure durabilitatea proiectului”. Doar atât?… Observați tendința de a minimiza importanța unui asemenea segment arhi-important ce ține de domeniul național comun, de a reduce interconectarea spirituală la o singură, minoră acțiune de cultură, care ar avea impact mental cât mai redus?”, întreabă Ghimpu unioniștii.

Liderul PL afirmă că asta ar fi o politică „cu duble standarde a stataliștilor”.

„Aceasta-i politica perversă, cu duble fațete, a stataliștilor: la Moscova spun că Unirea nu va avea loc, iar la București se fac a uita că avem aceeași identitate, că suntem același popor, doar că vorbim aceeași limbă. Este clar o deviere conștientă de la conținutul Declarației cu privire la parteneriatul strategic între România și RM, ceea ce înseamnă recunoașterea indirectă a falsului „popor moldovenesc”. Să trăiți bine „aburiți” de PAS-ul Maiei, dragi unioniști”, conchide Mihai Ghimpu.

Amintim că, din 11 septembrie 2009 și până la 28 decembrie 2010, Mihai Ghimpu, a deţinut funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova.

Realitatea Live

25 Sept. 2023, 20:04
 // Categoria: Politica // Autor:  Elena Putregai
25 Sept. 2023, 20:04 // Politica //  Elena Putregai

Președinta ALDE, Arina Spătaru, a anunțat că marți dimineața va merge la procurorii și ofițerii anticorupție pentru a le solicita pază de corp, pentru că îi este frică de securitata sa, în urma participării la una dintre investigațiile privind finanțarea ilegală a partidelor de fugarul Ilan Șor. Mai multe declarații a făcut la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, ediția din 25 septembrie curent.

VIDEO Ilan Șor, păcălit de Arina Spătaru, agent sub acoperire: „Am fost în Israel, i-am ascultat planurile malefice”

Până a merge la autorități, Arina Spătaru a dezvăluit că era vizitată des și fără programare de către deputatul Alexandr Nesterovschi, aflat acum în arest. „Nu-mi dădea pace să trăiesc în Bălți. Îmi vorbea foarte deschis despre oporturnitatea a primi bani de la Ilan Șor și am zis să mă adresez autorităților”.

„Mi-a fost frică, dar Ilan Șor este un cancer al Republicii Moldova și atât timp cât nu punem la punct politicienii corupți… Azi fiecare om este ademenit ușor cu 500 de lei în schimbul votului. Nu se poate, mă doare sufletul. Am avut experința în 2020-2021 cu Marina Tauber, când cu portalul ESP am reușit să colectăm probe ca să o excludem din cursă. Pentru mine Bălți este prea scump ca această persoană să devină primar de Bălți. Și fiindcă am avut o experiență pozitivă, m-a făcut încrezătoare”.

Jurnalista de investigație Cornelia Cozonac, prezentă la aceeași emisiune, a apreciat curajul Arinei Spătaru și al autorităților, în contextul în care este vorba de „oameni care fac scheme și sunt periculoși, este crima organizată, sunt mulți bani”. „Eu admir curajul lor. Noi scriem despre această caracatiță din 2011”.

Arina Spătaru a continuat să dezvăluie că, timp de 5 luni, a avut o serie de ezitări, dar când vedea că ancheta este valorificată, reapărea din nou curajul. În una dintre aceste etape, a filmat să aibă pentru „arhiva familiei” punga cu bani, telefonul cu aplicația BRIA și alte utilități pe care le folosea în timpul investigației.

„Am să solicit pază. Am fost în trei raioane, eu merg cu un coleg de al meu, pentru că mă tem. Dacă mă împușcă pe un prag… Sper că instituțiile statului mă vor ajuta”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală