Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, se pare că este „măcinat” de amintiri și încearcă să facă o comparație între vizita lui în calitate de președinte interimar al țării în 2010, în România, unde s-a întâlnit cu omologul de atunci, Traian Băsescu, și cea a actualei președinte, Maia Sandu, care a avut ieri, 23 noiembrie o întrevedere la București cu șeful statului român, Klaus Iohannis.
Comparația realizată de către Ghimpu se referă la domeniul culturii și a protocoalelor semnate.
„Observați diferența, stimați unioniști! Eu în calitate de președinte interimar, și Traian Băsescu în calitate de președinte al României, în Declaraţia comună privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a țării noastre la 27 aprilie 2010 la capitolul cultură am prevăzut ca cele două state își vor coordona acțiunile în vederea promovării și protejării, în comun, inclusiv la nivel european, a limbii, culturii și civilizației române. Pentru comparație analizați textul semnat la 23 noiembrie în Foaia de parcurs de către miniștrii de externe în prezenta președinților Maia Sandu și Klaus Iohannis, la același capitol: „Am reliefat necesitatea încheierii unui Protocol cu privire la organizarea anuală a Festivalului Teatrelor Naționale din RM și România, care să reglementeze aspectele organizatorice și financiare și să asigure durabilitatea proiectului”. Doar atât?… Observați tendința de a minimiza importanța unui asemenea segment arhi-important ce ține de domeniul național comun, de a reduce interconectarea spirituală la o singură, minoră acțiune de cultură, care ar avea impact mental cât mai redus?”, întreabă Ghimpu unioniștii.
Liderul PL afirmă că asta ar fi o politică „cu duble standarde a stataliștilor”.
„Aceasta-i politica perversă, cu duble fațete, a stataliștilor: la Moscova spun că Unirea nu va avea loc, iar la București se fac a uita că avem aceeași identitate, că suntem același popor, doar că vorbim aceeași limbă. Este clar o deviere conștientă de la conținutul Declarației cu privire la parteneriatul strategic între România și RM, ceea ce înseamnă recunoașterea indirectă a falsului „popor moldovenesc”. Să trăiți bine „aburiți” de PAS-ul Maiei, dragi unioniști”, conchide Mihai Ghimpu.
Amintim că, din 11 septembrie 2009 și până la 28 decembrie 2010, Mihai Ghimpu, a deţinut funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova.