Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Mihai Ghimpu se compară cu Maia Sandu. Își aduce aminte de anul 2010 și întâlnirea lui cu Traian Băsescu

24 Nov. 2021, 13:55
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
24 Nov. 2021, 13:55 // Politica //  Petru Beregoi

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, se pare că este „măcinat” de amintiri și încearcă să facă o comparație între vizita lui în calitate de președinte interimar al țării în 2010, în România, unde s-a întâlnit cu omologul de atunci, Traian Băsescu, și cea a actualei președinte, Maia Sandu, care a avut ieri, 23 noiembrie o întrevedere la București cu șeful statului român, Klaus Iohannis.

Comparația realizată de către Ghimpu se referă la domeniul culturii și a protocoalelor semnate.

„Observați diferența, stimați unioniști! Eu în calitate de președinte interimar, și Traian Băsescu în calitate de președinte al României, în Declaraţia comună privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a țării noastre la 27 aprilie 2010 la capitolul cultură am prevăzut ca cele două state își vor coordona acțiunile în vederea promovării și protejării, în comun, inclusiv la nivel european, a limbii, culturii și civilizației române. Pentru comparație analizați textul semnat la 23 noiembrie în Foaia de parcurs de către miniștrii de externe în prezenta președinților Maia Sandu și Klaus Iohannis, la același capitol: „Am reliefat necesitatea încheierii unui Protocol cu privire la organizarea anuală a Festivalului Teatrelor Naționale din RM și România, care să reglementeze aspectele organizatorice și financiare și să asigure durabilitatea proiectului”. Doar atât?… Observați tendința de a minimiza importanța unui asemenea segment arhi-important ce ține de domeniul național comun, de a reduce interconectarea spirituală la o singură, minoră acțiune de cultură, care ar avea impact mental cât mai redus?”, întreabă Ghimpu unioniștii.

Liderul PL afirmă că asta ar fi o politică „cu duble standarde a stataliștilor”.

„Aceasta-i politica perversă, cu duble fațete, a stataliștilor: la Moscova spun că Unirea nu va avea loc, iar la București se fac a uita că avem aceeași identitate, că suntem același popor, doar că vorbim aceeași limbă. Este clar o deviere conștientă de la conținutul Declarației cu privire la parteneriatul strategic între România și RM, ceea ce înseamnă recunoașterea indirectă a falsului „popor moldovenesc”. Să trăiți bine „aburiți” de PAS-ul Maiei, dragi unioniști”, conchide Mihai Ghimpu.

Amintim că, din 11 septembrie 2009 și până la 28 decembrie 2010, Mihai Ghimpu, a deţinut funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova.

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 16:19
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 16:19 // Politica //  Realitatea.md

John Bolton, fostul consilier american pentru securitate națională, și-a reiterat opinia că NATO ar trebui să „lichideze regiunea transnistreană nerecunoscută” și „să facă presiuni asupra Rusiei” pentru reîntregirea Republicii Moldova. NM a scris despre asta cu referire la un articol publicat vineri, la 26 noiembrie curent, pe 19fortyfive.com, „NATO trebuie să înceapă să rezolve „conflictele înghețate” și să elimine alte combinații rusești de potențiali noi membri NATO”.

„Una dintre măsurile care ar trebui să devină prioritară este eliminarea regiunii transnistrene, formațiune artificială care este complet dependentă politic de Rusia. Făcând presiuni asupra Moscovei pentru a realiza reunificarea completă a Moldovei, îi vom abate atenția lui Putin de la Ucraina. O altă distragere a atenției ar putea fi atenția internațională sporită acordată provinciilor capturate Georgia, Abhazia și Osetia de Sud”, a declarat Bolton.

Amintim că, în luna mai, într-un alt articol publicat de nationalreview.com, John Bolton a exprimat o idee asemănătoare, potrivit căreia Washingtonul ar trebui să acționeze decisiv în ceea ce privește reîntregirea Republicii Moldova.

„Moldova, strânsă între Ucraina și România, este un conflict înghețat gata să fie dezghețat. Transnistria presupusă independentă, o invenție rusă, există în afară de Moldova doar datorită prezenței militare constante a Moscovei. Doar atragerea atenției internaționale asupra acestei anomalii post-Război Rece ar putea speria Kremlinul, iar un nou guvern hotărât de la Chișinău oferă acum Washingtonului ocazia de a face un pas înainte”, a explicat Bolton la acea vreme.

În 2019, președintele american de atunci Donald Trump l-a demis pe John Bolton din funcția de consilier prezidențial pentru securitate națională. Apoi a spus că administrația sa nu a fost de acord cu multe dintre propunerile politicianului. În același an, Bolton făcuse o vizită în Republica Moldova. Se întâlnise cu actuala președintă Maia Sandu, care era prim-ministru. În timpul discuției, ar fi anunțat-o că Statele Unite „nu au nicio aspirație în această regiune”. „Vrem să vedem Moldova independentă”.

AMENINȚĂTOR! Dacă NATO se va atinge de forțele de menținere a păcii în Transnistria, trupele ruse vor intra în Odessa

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală