Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

Milionarii care vor să ajungă deputați. Top 10 candidați din listele electorale a partidelor cu cele mai mari venituri

02 Iul. 2021, 11:13
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Beregoi
02 Iul. 2021, 11:13 // Economie //  Petru Beregoi

Unii candidații la funcția de deputat din partea celor 23 de concurenți electorali, antrenați în cursa electorală se pare duc o viață „ca-n poveste” și sunt milionari în lei. Cel puțin așa arată datele colectate și însumate din declarațiile de avere și veniturile pe care le raportează. Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT) a analizat veniturile candidaților și a întocmit o listă a milionarilor care vor să ajungă deputați în Parlament.

Pe prima poziție al topului este fosta pretendentă la șefia Guvernului, înaintată în primăvara acestui an de către PSRM, Mariana Durleșteanu, actuală candidată la parlamentare pe lista Partidului Legii și Dreptății, care ar avea o avere de 26,5 milioane de lei.

Aceasta este urmată de Renato Usatîi cu 16,5 milioane de lei, Alexandru Covalenco, candidat AUR – puțin peste 13 milioane de lei, Denis și Svetlana Ulanov, Partidul Șor – 10,8 milioane de lei, Adrian Lebedinschi, BECS – 9,3 milioane de lei, Andrei Spînu PAS – 8,9 milioane de lei, Gheorghe Cavcaliuc, PACE – 6,3 milioane de lei, Valentin Gaidarji, candidat PACE – 5,8 milioane de lei, Ion Șpac, candidat PAS – 4,8 milioane de lei și Olesea Stamate, candidată PAS – 4,8 milioane de lei.

ADEPT scrie că, din punct de vedere al bunăstării candidaților la funcția de deputat, venitul mediu lunar pentru toți candidații înscriși în cursa electorală este de 17,100 de lei. Zero venituri pentru ultimii doi ani au declarat 264 de candidați. Cei mai mulți candidați fără venituri – 47 (sau 89%) apar pe lista Partidului „NOI”, care are și cel mai modest venit mediu per candidat – de 1 022 de lei.

Cei mai înstăriți candidați se află pe lista PAS, venitul mediu per candidat PAS fiind de 35 607 mii de lei.

În cazul a 158 de candidați venitul pentru ultimii doi ani depășește 1 000 000 de lei, mai mult de 2000 euro pe lună.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 14:35
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
03 Aug. 2021, 14:35 // Politica //  Petru Beregoi

Fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Cecan propune micșorarea numărului membrilor CEC și atribuirea de statut permanent tuturor acestora, nu doar pentru trei dintre ei. Propunerea este făcută de Cecan în contextul expirării mandatului actualei componențe a Comisiei.

Iurie Cecan afirmă că, noua componență a CEC trebuie să fie votată de către Parlament până la 15 septembrie curent. Deși se pare că inițiativa pare una benevenită și chiar salutabilă s-ar crea impresia că această propunere ar face „jocul cuiva”, pentru a aduce unele beneficii.

„Vreau să aduc la suprafață o inițiativă discutată de mai mult timp în rândul celor implicați în organizarea și desfășurarea alegerilor și desigur participanților în alegeri. Cred că este momentul oportun de a opera modificări tehnice la Codul Electoral (fără avizul Comisiei de la Veneția) și a stabili în lege statutul permanent al tuturor membrilor CEC, nu doar a celor 3 membri aleși de colegii săi să administreze treburile instituției, cu o posibilă micșorare a numărului de membrii CEC de la 9 la 7. Obiectivul de bază este profesionalizarea activității CEC și prin aceasta fortificarea independenții fiecărui membru CEC în parte. Prima reacție este evidentă, aplicarea acestui mecanism de formare a CEC va genera costuri suplimentare. Cred că ar fi vorba de aproximativ plus 2 milioane de lei pe an, în formula de 7 membri”, scrie Cecan.

Un alt argument în susținerea ideii date ar fi modificările propuse ce țin de creșterea continuă a sarcinii ce îi revine CEC-ului în organizarea alegerilor, cum ar fi controlul finanțelor partidelor politice, toată gama de sisteme informaționale gestionate de CEC, eventual introducerea metodelor alternative de participare la votare etc.

„În alte state, unde toți membrii CEC sunt demnitari publici, aceștia își împart domeniile de responsabilitate funcțională și muncind în echipă oferă societății încrederea că alegerile sunt organizate și desfășurate liber și corect. Stimați legiuitori, vă rog nu ratați această șansă. Următoarea fereastră de oportunități va apărea doar peste 5 ani”, conchide ex-președintele CEC.

Amintim că, în luna iunie curent a expirat mandatul actualei componențe a Comisiei Electorale Centrale. CEC este constituită din 9 membri: un membru este desemnat de către preşedintele țării, ceilalţi 8 membri sunt desemnaţi de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei. Componenţa nominală a Comisiei se confirmă prin hotărâre a Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

Preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul Comisiei Electorale Centrale activează permanent. Ceilalţi membri ai Comisiei sunt convocaţi de preşedintele Comisiei după caz. Preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul Comisiei deţin funcţii de demnitate publică obţinute prin numire şi se supun prevederilor legislaţiei cu privire la statutul persoanelor care exercită funcţii de demnitate publică.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate