Curs valutar
 • EUR
  19.8777
  -0.5458%
 • USD
  17.6582
  -0.2243%
 • RUB
  0.2374
  -1.011%
 • RON
  4.0166
  -0.5627%
 • UAH
  0.6462
  -0.1083%

Mimare de concurs. Ex-deputat PSRM, pe cale să ajungă șef la Inspectoratul Mediului. Demersul lui Marian către Perju

19 Iul. 2021, 15:09
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
19 Iul. 2021, 15:09 // Politica //  Petru Beregoi

Deputatul PAS, Radu Marian, a transmis un demers către ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) prin care cere anularea concursului de ocupare a funcție de director al Inspectoratului pentru  Protecția Mediului. Potrivit lui, din informațiile pe care le deține, acest concurs ar fi mimat în favoarea lui Paciu Mihail, fost deputat PSRM.

„Acest concurs ridică mari semne de întrebare privind legalitatea acestuia. Conform hotărârii Curții Constituționale nr.7 din 18 mai 2013, Guvernul al cărui mandat a încetat nu poate numi în funcție funcționari publici și nu poate să ia decizii care ar putea ulterior angaja durabil linia politică a viitorului Guvern. De asemenea, conform hotărârii Curții Constituționale din 4 martie curent, Guvernul a cărui mandat a încetat are un termen de activitate limitat și măsurile adoptate de acesta trebuie să producă efecte doar în cadrul acestui termen. Lipsa legitimității politice a Guvernului, al cărui mandat a încetat, nu-i permite acestuia să afecteze, prin măsurile sale, mandatul noului Guvern. Dincolo de aspectele legale, ministrul în demisie Perju își bate joc în mod sfidător de votul cetățenilor la alegerile parlamentare din 11 iulie”, scrie Marian pe Facebook.

Amintim că, săptămâna trecută, Radu Marian și Sergiu Litvinenco au anunțat că PSRM încearcă pe ultima sută de metri să-și aranjeze apropDOC dovaviații în funcții cheie din cadrul instituțiilor statului, find vorba de ministere precum cel al Sănătății, Afacerilor Interne sau Agriculturii.

Realitatea Live

08 Dec. 2021, 16:56
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Guștiuc
08 Dec. 2021, 16:56 // Actualitate //  Mădălina Guștiuc

Guvernul a avizat pozitiv inițiativa legislativă privind modificarea cadrului normativ al protecției mediului pentru prevenirea sau reducerea generării de deșeuri. Este un pas important spre o economie circulară și un mediu sănătos.

Proiectul vizează excluderea interzicerii de incinerare a anvelopelor uzate, ceea ce va permite lărgirea utilizării operațiunilor de valorificare a deșeurilor, permițând gestionarea acestora prin valorificare materială sau energetică. Aceasta reprezintă un pas spre trecerea către o economie circulară, fapt care se înscrie în prevederile Convenției Stockholm, privind poluanții organici persistenți la care Republica Moldova este parte, conform cărora anvelopele uzate prezintă un combustibil alternativ care poate fi utilizat pentru coincinerare (de exemplu, în cuptoarele de ciment).

De asemenea, proiectul prevede cerințe de gestionare a deșeurilor periculoase, rezultate din activitatea medicală și stabilește interdicții pentru incinerarea și coincinerarea deșeurilor periculoase, cu excepția cazurilor cînd există un pericol iminent pentru sănătate și mediu.

Republica Moldova este parte a unui șir de tratate internaționale privind protecția mediului. De asemenea, au fost întreprinse un șir de măsuri la nivel național, printre care restricțiile impuse pentru utilizarea și comercializarea pungilor, tacâmurilor, farfuriilor și a altor accesorii de masă  fabricate din plastic.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală