Deputaţii ar urma să voteze în a doua lectură şi trecerea spitalelor municipale în subordinea Ministerului Sănătății, se arată într-un raport al Comisiei Protecţie Socială, Sănătate şi Familie. În proiectul iniţial al legii, publicat pe pagina web al Parlamentului, se vorbea doar despre spitalele republicane, regionale şi raionale, cu excepţia celor din Găgăuzia.
Reforma Spitalelor, raportul Comisiei Protecție Socială și Familie by Realitatea.md on Scribd
Reforma Spitalelor proiect inițial by Realitatea.md on Scribd
Edilul Capitalei, Ion Ceban, acuză guvernarea că ar fi inclus pe ascunsul subiectul pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Parlamentului. „Sub paravanul de a schimba ceva în domeniul de sănătate, ăștia de la guvernare distrug spitalele din țară și din Chișinău. (…)Deși toți experții, toți medicii, primarii din țară le-au explicat că este o decizie distructivă, ei au anunțat că au 63 de deputați și vor vota pentru distrugerea spitalelor. Ce se va întâmpla în acele cazuri unde Primăria investește pentru modernizarea spitalelor, unde realizăm lucrări de termoizolare unde investițiile se ridică la 7,2 milioane de euro, iar în alte reparații și dotări suma investită este de sute de milioane de lei, nimeni nu știe ce va fi în continuare”, scrie Ceban pe o rețea de socializare.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Modificarea legii prin care spitalele raionale și terenurile lor vor trece în gestiunea Ministerului Sănătății a fost criticată în spațiul public. Săptămâna trecută, deputații au aprobat în prima lectură trecerea decizia, aceasta fiind prezentat public doar cu o zi înainte de ministra Sănătății Ala Nemerenco. Autorii sunt deputați ai Fracțiunii parlamentare PAS, care afirmă că măsura ar urma să ducă la creșterea calității serviciilor pentru pacienți, menționând că actualmente administrația publică locală nu investește suficient.
Documentul mai prevedea transmiterea în proprietatea statului cu titlu gratuit a bunurilor și terenurilor spitalelor raionale, iar excepție de la prevederile legii fac spitalele fondate de Comitetul executiv al UTA Găgăuzia. Mai multe partide extraparlamentare au criticat inițiativa și au îndemnat parlamentarii să nu se grăbească să o voteze. Între timp, Dan Perciun a declarat în plen că transmiterea, de fapt, va fi „temporară”.
Guvernatoarea Găgăuziei, Irina Vlah, s-a declarat pregătită să gestioneze o platformă a administrațiilor publice locale, partidelor parlamentare și extraparlamentare, dar și societății civile, pentru a dezbate subiectul. Pe de altă parte, Dan Perciun susținea că autorii proiectului vor exclude din document, pentru votarea acestuia în lectura a doua, partea referitoare la proprietățile instituțiilor și vor opta pentru schimbarea fondatorului. La o asemenea decizie s-a ajuns marți, 20 decembrie, la audierile publice cu reprezentanții autorităților publice locale, reprezentanții mediului academic și directorii spitalelor.