Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a efectuat, în perioada 25-26 noiembrie curent, o vizită oficială la Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, la invitația ministrului britanic al apărării, John Healey.
În cadrul unei întrevederi bilaterale, oficialii au discutat despre obiectivele strategice ale Republicii Moldova și au făcut referire la importanța semnării recente, la Chișinău, a Parteneriatului pentru Apărare și Securitate al Regatului Unit cu Republica Moldova, document care prevede o cooperare extinsă între ambele țări pe mai multe domenii, inclusiv consolidarea rezilienței în fața provocărilor de ordin hibrid, printre care combaterea fenomenului de dezinformare.
„În contextul actual vulnerabil de securitate, sprijinul partenerilor noștri externi în realizarea obiectivelor strategice, este vital. Am încrederea că doar împreună putem contribui la menținerea unui mediu sigur și prosper pentru cetățenii noștri, iar Regatul Unit, prin deschiderea și susținerea pe care ne-o oferă în această direcție, rămâne a fi unul din contribuitorii cheie la eforturile de modernizare a Armatei Naționale”, a spus ministrul Nosatîi în cadrul dialogului.
Potrivit comunicatului emis de Ministerul Apărării, cei doi oficiali au trecut în revistă cooperarea bilaterală pe dimensiunea apărării și principalele realizări la acest capitol.
La fel, au fost examinate perspectivele de aprofundare a parteneriatului, subiect abordat anterior și în cadrul Dialogului Strategic „Republica Moldova — Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord” din luna aprilie curent.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
La Londra, Anatolie Nosatîi s-a întâlnit și cu Luke Pollard, ministru pentru Forțele Armate britanice, dar și cu alți oficiali. Agenda discuțiilor a cuprins subiecte cu privire la situația de securitate regională, efectele războiului din Ucraina asupra eforturilor de dezvoltare a țării noastre, cu accent pe amenințările hibride și măsurile întreprinse de autorități în contextul contracarării acestora.
La final, părțile au convenit asupra aprofundării dialogului, prin noi proiecte și inițiative, direcționate pe transformarea Armatei Naționale într-o instituție modernă, capabilă să-și îndeplinească misiunile constituționale. Totodată, a fost agreată consolidarea eforturilor pentru sporirea rezilienței la provocările hibride actuale.