Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

Minunea de la Tiraspol! Povestea primei echipe din istoria Republicii Moldova calificată în grupele Ligii Campionilor

15 Sept. 2021, 17:46
 // Categoria: Sport // Autor:  Realitatea.md
15 Sept. 2021, 17:46 // Sport //  Realitatea.md

Moldova a dat anul acesta lovitura şi a devenit cea de a 34-a ţară care a trimis o reprezentantă în grupele Ligii Campionilor de la înfinţarea competiţiei. Sheriff Tiraspol a dat peste cap toate previziunile specialiştilor şi a reuşit să prindă un loc la masa bogaţilor, o performanţa fără precedent pentru fotbalul din Moldova, iar primul meci va fi, în această seară, de la ora 19.45, împotriva celor de la Şahtior Doneţk.

Pentru a se număra printre cele 32 de echipe calificate în grupe, Sheriff Tiraspol a fost însă nevoită să joace patru tururi preliminare. Moldovenii au trecut, rând pe rând, de echipe mult mai bine cotate, precum campioanele Albaniei, Armeniei, Serbiei, pentru ca în play-off să elimine, 3-0 şi 0-0, pe Dinamo Zagreb.

Pentru a ne face o idee despre valoarea celor de la Sheriff, este suficient să amintim că imediat după ce a fost eliminată de moldoveni din Liga Campionilor, Steaua Roşie Belgrad a umilit liderul Ligii 1, CFR Cluj, 4-0 şi 2-1, în dubla manşă jucată în play-off-ul pentru Europa League, scrie Adevarul.ro.

Fondat în 1997, Sheriff este o echipă care aparţine unui stat nerecunoscut de comunitatea internaţională, Transnistria, şi care dispută meciurile în campionatul Moldovei. Metamorfoza clubului din Tiraspol este legată de achiziţionarea grupării, în 1997, de către doi foşti colaboratori ai KGB, Viktor Guşan şi Ilia Kazmali. În urma investiţiilor masive, Sheriff a reuşit să câştige 19 dintre ultimele 23 de campionate din Moldova, pentru ca acum să ajungă să facă performanţă inclusiv pe plan extern.

Echipa este antrenată de ucraineanul Yuriy Vernydub şi a cheltuit doar 250.000 de euro pe transferuri în această vară, pentru aducerea portarului Georgios Athanasiadis de la AEK Atena, în timp ce Luvannor şi Dimitrios Kolovos, ambii titulari în această vară, au venit gratis.

De altfel, moldovenii au un singur jucător cotat la un milion de euro, atacantul columbian Frank Castaneda, în timp ce valoarea întregului lot este estimată de site-ul de specialitate transfermarket.com la doar 11,68 milioane de euro!

Clubul din Tiraspol a mizat în această sezon european doar pe jucători din afara graniţelor ţării, majoritatea din America de Sud şi Africa, singurul fotbalist folosit în dubla manşă cu Dinamo Zagreb care ar putea fi considerat că are legături cu Moldova fiind brazilianul Luvannor, acesta deţinând şi cetăţenia moldovenească.

Chiar dacă la Tiraspol vor ajunge echipe de top ale Europei, Real Madrid, Inter Milano şi Şahtior Doneţk, din cauza nivelului de trai scăzut din Transnistria şi a faptului că arena pe care evoluează Sheriff are o capacitate de numai 12.746 locuri, stadionul fiind cel mai mic din faza grupelor Ligii Campionilor, reţeta financiară a celor trei meciuri de acasă nu va fi impresionantă.

Acest neajuns va fi însă compensat de calificarea în grupe, simpla prezenţă în această fază a competiţiei fiind recompensată de UEFA cu 15,64 milioane de euro.

Cu grenada în vestiar!

De-a lungul timpului, la Sheriff Tiraspol au evoluat numeroşi fotbalişti români, printre care Florin Motroc, Marian Aliuţă, Răzvan Cociş, Andrei Mureşan sau George Florescu, în timp ce pe echipa a fost condusă de pe banca tehnică de Mihai Stoichiţă (2 mandate, 2001-2002 şi 2012-2013) şi Gabi Balint (2002-2003).

De Forin Motroc se leagă şi o întâmplare ieşită din comun, povestită de fotbalist la mulţi ani după ce a plecat de la la gruparea moldoveană.

Ţin minte că era pauză, ne conduceau unii la Tiraspol şi patronul a intrat în vestiar şi a aruncat o grenadă. A aruncat-o pe jos şi a ieşit. Aliuţă e martor. Noi am înlemnit. După două-trei minute s-a întors şi a zis: Dacă nu bateţi, după meci grenada va fi adevărată!”, a rememorat Motroc.

Cum s-a calificat Sheriff în grupele UCL:

Turul I preliminar: 4-0 şi 1-0 cu Teuta (Albania)

Turul II preliminar: 1-0 şi 3-1 cu Alashkert (Armenia)

Turul III preliminar: 1-1 şi 1-0 cu Steaua Roşie (Serbia)

Play-off: 3-0 şi 0-0 cu Dinamo Zagreb (Croaţia)

Liga Campionilor, prima etapă, meciurile de miercuri

Grupa A

Club Brugge – PSG ora 22.00

Man. City – RB Leipzig ora 22.00

Grupa B

Atletico Madrid – Porto ora 22.00

Liverpool – Milan ora 22.00

Grupa C

Beşiktaş – Borussia Dortmund ora 19.45

Sporting – Ajax ora 22.00

Grupa D

Sheriff – Şahtior Doneţk ora 19.45

Inter Milano – Real Madrid ora 22.00

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 07:42
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2021, 07:42 // Politica //  Realitatea.md

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a adus în discuție dosarul „Șor” la ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de marți, 21 septembrie curent, arătându-se nemulțumit de modalitatea prin care acesta a fost strămutat din cadrul Curții de Apel Chișinău la Cahul. În acest sens, a anunțat că va depune azi o sesizare la Colegiul CSM cu privire la completul de judecători care au luat o asemenea decizie. Este vorba despre Ion Guzun, Nadejda Toma și Anatolie Țurcan.

„Chiar azi colegii lucrează la redactarea finală a sesizării. Voi depune o sesizare la CSM privind completul de judecată de la CSJ – Nadejda Toma, Ion Guzun și Anatolie Țurcan – care s-a expus pe strămutarea dosarului la faza finalizării de la Curtea de Apel Chișinău la Curtea de Apel Cahul”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Amintim că prima ședință de judecată de la Curtea de Apel Chișinău, după strămutarea dosarului „Șor” de la Cahul, a fost întreruptă. Unul din cei trei magistrați ai completului a declarat abținere. Este vorba despre judecătorul Stelian Teleucă. Raportor pe dosar este judecătorul Ion Bulhac, iar cel de al treilea judecător este Grigore Daşchevici.

În 2017, Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere. Sentința a fost atacată în instanța de apel, iar inculpatul a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar până la pronunțarea celei definitive. Un an mai târziu, dosarul a fost strămutat la Curtea de Apel Cahul.

Din iunie 2019, Ilan Şor nu se mai află în Republica Moldova. Organele de drept i-au intentat dosar penal pentru părăsirea ilegală a țării, după care a fost lipsit de imunitate parlamentară. La alegerile din 11 iulie, a obținut din nou mandatul de deputat.

În august anul curent, Curtea Supremă de Justiție a admis cerea avocaților lui Ilan Șor privind strămutarea judecării cauzei penale în privința clientului lor, de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău. Potrivit aceleiași încheieri, CSJ a dispus menținerea încheierii Curții de Apel Cahul legată de înlocuirea măsurii preventive – liberarea provizorie sub control judiciar, aplicată față de inculpatul Ilan Şor, cu măsura preventivă – arestul și darea în căutare a inculpatului.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române