Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

Moldova „luptă” cu COVID-19! Statisticile sunt îngrijorătoare, iar CNESP va impune noi restricții în țară

30 Iul. 2021, 14:42
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
30 Iul. 2021, 14:42 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Autoritățile de la Chișinău intenționează să impună noi măsuri restrictive în contextul creșterii alarmante a numărului cazurilor noi de COVID-19, dar și a confirmării tulpinii indiene „Delta” în țara noastră.

În următoarele zile, membrii Comisiei Naţionale Extraordinară de Sănătate Publică urmează să se întrunească în ședință pentru a aproba o nouă hotărâre în acest sens.

Informația ne-a fost confirmată de unele surse din cadrul Guvernului, dar care nu au putut să ne spună și data exactă a ședinței.

„Se lucrează la document, se examinează propuneri, iar în următoarele zile va fi anunțată hotărârea CNESP”, ne-au spus responsabilii.

Am încercat să aflăm mai multe detalii despre măsurile restrictive care ar urma să fie impuse în Moldova pentru a combate răspândirea noului coronavirus, însă șefa Direcției comunicare și protocol, Marina Nani nu ne-a răspuns la apeluri și mesaje.

Amintim că, în data de 27 iulie, în ședință s-au întrunit și membrii Comisiei extraordinare de sănătate publică a municipiului Chișinău.

Aceștia au solicitat MAI-ului și instituțiilor de forță să scoată imediat carabinierii și militarii, din nou, pe străzile din Capitală, dar și în preajma stațiilor de așteptare, așa cum a fost anul trecut, atunci când numărul cazurilor noi de COVID- 19 era în continuă creștere, lucru care însă așa și nu s-a întâmplat.

Contactat de Realitatea.md, șeful serviciului de comunicare al MAI, Iulian Bercu ne-a spus că angajații instituțiilor subordonate MAI vor ieși îîn stradă și la stații doar în cazul în care CNESP va emite o hotărâre similară, asta pentru că instituția nu se subordonează municipalității.

În același document al municipalității se precizează că în Chișinău a fost institutit, începând cu data de 27 iulie, gradul de alertă „Cod Galben”.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 05:29
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
24 Sept. 2021, 05:29 // În Lume //  Cristina Vlah

Liderul guvernării separatiste din regiunea Catalană a Spaniei, Carles Puigdemont, a fost reținut de către poliția italiană din Sardinia, informează Realitatea.md cu referire la agenția Reuters.

Potrivit sursei, Puigdemont venise din Bruxelles spre Alghero, la o expoziție internațională, ca să se întâlnească cu liderul regional al Sardiniei precum și cu ombudsmanul regiunii.

„Când a ajuns la Aeroportul din Alghero, a fost oprit de către poliția de frontieră a Italiei. Urmează să fie adus în fața magistraților Curții de Apel din Sasser, care sunt abilitați dă decidă dacă îl vor elibera sau îl vor extrăda”, se menționează într-un comunicat emis de biroul de presă al liderului Catalan.

Postul de radio din Spania, „Cadena Ser” a anunțat despre această știre, făcând trimitere la enunțul avocatului Gonzalo Boye. Acesta a confirmat reținerea lui Carles Puigdemont într-un tweet.

Spania l-a acuzat pe liderul Catalan de secessionism, după ce în 2017 a fost organizat un Referendum cu privire la independența Cataloniei față de Spania, fapt criticat dur de autoritățile din Madrid. Acel referendum a fost declarat ilegal de către instanțele judecătorești din Spania.

În martie, Parlamentul European l-a lipsit pe Puidgemont de imunitatea parlamentară, de care se bucura odată de devenise membru în 2019. Ulterior, Puidgemont a trăit într-un auto-exil, fiind stabilit în Belgia.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române