Curs valutar
 • EUR
  20.3159
  -0.0955%
 • USD
  17.4784
  0.0338%
 • RUB
  0.2500
  0.4%
 • RON
  4.1072
  -0.0998%
 • UAH
  0.6619
  -0.4381%

Motorina continuă să se scumpească! Carpov: Luna asta au fost cele mai mari prețuri din ultimii 5 ani pe internațional

21 Sept. 2021, 12:01
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
21 Sept. 2021, 12:01 // Economie //  Realitatea.md

Motorina va fi mai scumpă și mâine, 22 septembrie curent. Agenția Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit noile prețuri maxime de referință azi. Astfel, șoferii vor fi nevoiți să scoată din buzunar 16,88 lei pentru un litru. Totodată, benzină se va ieftini, adică mâine va costa 20,86 per litru, ceea ce înseamnă cu 6 bani mai puțin decât marți.

Tot azi, directorul ANRE, Eugen Carpov, a susținut o conferință de presă, în cadrul căreia a enumerat principalele modificări care au fost operate la Legea privind piața produselor petroliere: stabilirea prețurilor maximale de către ANRE doar pentru 2 produse de bază (Benzina COR 95 și Motorina); revenirea la liberalizarea pieței angro și a altor produse petroliere; relaxarea condițiilor speciale de obținere a licenței pentru import (anularea obligativității deținerii capitalului propriu de 8 milioane de lei și reducerea capacității de depozitare de la 5000 la 1000 de tone); renunțarea la obligația prelevării probelor la import din spațiul UE; asigurarea transparenței depline a procesului de stabilire a prețurilor de către ANRE și excluderea oricărei influențe a operatorilor asupra procesului de formare a prețurilor.

„Un capitol aparte al discuțiilor a fost dedicat contextului internațional, pe fundalul căruia a fost pusă în aplicare noua modalitate de stabilire a prețurilor și care a creat percepția greșită, precum că noua lege a generat scumpirea carburanților. În susținerea poziției, au fost prezentate graficele cotațiilor Platts la benzină și motorină care ar demonstra că, în luna septembrie 2021, a fost înregistrat cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani al prețurilor la carburanți pe piețele internaționale”, scrie în comunicatul emis după conferința de presă.

Amintim că, azi, motorina costă 16,85 lei, cu 3 bani mai mult decât ieri, iar benzina costă 20,92, la fel cu 3 bani doar că mai puțin decât ieri. Este de menționat că gazul lichefiat s-a scumpit și el. Prețul acestuia este de 12,89 lei, adică cu 10 bani mai mult decât ultimul.

Realitatea Live

26 Oct. 2021, 04:00
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
26 Oct. 2021, 04:00 // Economie //  Cristina Vlah

Din dimineața zilei de 26 octombrie, va începe livrarea gazelor naturale procurate de la compania poloneză, informează Realitatea.md. Informația a fost confirmată de către prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

„Au fost deja rezervate volumele necesare și vor fi livrate de la ora 7:00 dimineața”, a menționat Natalia Gavrilița. Ea a mai adăugat că volumul de gaz a fost cumpărat din rezervele companiei care a negociat cu SRL MoldovaTransgaz, evitând să spună prețul plătit pentru aceste gaze. Totuși, șefa Guvernului a specificat că aceste gze au costat în medie un preț oferit pe piața spot, adică în jur de 1 000 de dolari per mia de metri cubi de gaze.

În acest context, fostul premier Ion Chicu a anunțat că pentru aceste gaze naturale din bugetul național s-au alocat 1,7 mlrd de lei.

Realitatea.md menționează că pentru prima dată în istorie, Republica Moldova a reușit să procure gaze naturale de la o altă sursă decât Gazprom. Asta în condițiile unor negocieri complexe între reprezentanții de la Chișinău și cei ai concernului rus Gazprom, pe fundalul expirării termenului de contract actual la gazele rusești.

 
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”