„Instituirea restricțiilor dure ar putea cauza costuri economice și sociale, lovind în special în întreprinderile mici și salariații cu salarii modeste”. Constatările se regăsesc într-un raport realizat de către Expert-Grup.
Astfel, anul trecut, în lunile cuprinse de lockdown (martie-mai 2020), încasările din impozite și taxe au fost cu 1.3 miliarde de lei mai mici comparativ cu nivelul estimat în cazul în care nu era lockdown.
Experții sunt de părere că în anul 2021, coronacriza va aprofunda și mai mult inegalitatea socială și cea economică. Cel mai grav va fi pentru afacerile mici și mijlocii, pentru tineret, femei și persoanele cu un nivel de studii scăzut. Iar cei care activează în sfera bugetară vor fi într-o situație mai bună – veniturile se reduc în special la cei care activează în companiile private.
În opinia economiștilor de la Expert-Grup, lipsa unei reacții adecvate în acest caz va provoca o creștere a nivelului de sărăcie și un nou val de migrație, respectiv, va aprofunda criza demografică.
În baza analizei impactului lockdown-ului din 2020, Expert Grup sugerează că putem constata că instituirea unui nou lockdown va permite prevenirea infectării a circa 49,2 mii persoane și va salva peste 1100 oameni. Având în vedere că prioritatea zero pentru guvernare trebuie să fie prevenirea răspândirii virusului și salvarea vieților omenești, este absolut evidentă necesitatea instituirii unui nou lockdown.