Curs valutar
 • EUR
  21.4838
  0%
 • USD
  17.8399
  0%
 • RUB
  0.2391
  0%
 • RON
  4.3609
  0%
 • UAH
  0.6431
  0%

Alegeri în Germania! Partidul cancelarului Angela Merkel pierde în urma unui scandal de corupție

15 Mart. 2021, 10:56
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
15 Mart. 2021, 10:56 // În Lume //  Daniel Hacina

Partidul cancelarului german Angel Merkel, CDU, a obținut rezultate slabe în cadrul a două sondaje regionale cheie, văzute ca principalele indicatoare a ceea ce s-ar putea întâmpla la alegerile generale din Germania, care vor avea loc în septembrie.

Conform rezultatelor preliminare, Uniunea Creștin-Democratică din Germania (CDU) ar fi câștigat aproximativ un sfert din voturi Baden-Württemberg și Renania-Palatinat.

Cele două state occidentale au fost cândva regiuni puternic dominate de gândirea conservatoare.

Merkel urmează să demisioneze în septembrie după o perioadă de 16 ani de mandat în funcția de cancelar al Germaniei.

Scăderea rezultatelor obținute de partidul CDU, este o consecință a furiei crescânde din Germania din cauza ritmului lent de lansare a procesului de vaccinare împotriva coronavirusului și a scandalului cu privire la achiziția de măști.

Amintim că mai mulți parlamentari conservatori au demisionat pe fondul mai multor acuzații ce le-au fost aduse în legătură cu comisioanele uriașe pe care le-ar fi luat pentru aranjarea unor acorduri guvernamentale pentru a cumpăra măști de protecție.

sursa: Infratest dimap/ARD

În Baden-Württemberg, se anticipează că Partidul Verde va rămâne la putere cu aproximativ 33% din voturi, CDU obținând 24%, mai puțin decât a obținut la sondajul anterior din 2016.

În Renania-Palatinat stat vecin, se prevede că social-democrații de centru-stânga (SPD) vor păstra puterea cu aproximativ 36%.

CDU a condus sondajele de opinie, dar se estimează că va obține doar 28% din totalul de voturi.

Secretarul general al CDU, Paul Ziemiak, a declarat că „nu a fost o seară electorală bună pentru CDU”.

În ianuarie, CDU l-a ales pe centristul Armin Laschet drept lider de partid. Acest lucru însă, nu garantează că LAschet va fi candidatul partidului la funcția de cancelar din cadru alegerilor din septembrie.

Rivalul liderului conservator la funcția de cancelar este Markus Söder, liderul partidului CSU, Uniunea Social-Creștină din Bavaria. CSU și CDU constituie o coaliție numită „Union”.

Rezultatele sunt chiar mai slabe decât se aștepta, partidul fiind blamat pentru maniera în care gestionează pandemia.

Creșterea numărului de infecții, lansarea lentă a vaccinului, precum și scandalul cu achizia de măști, au generat o frustrare majoră a spiritului național.

Angela Merkel rămâne un lider politic extrem de popular, însă soarta partidului ei la alegerile generale din septembrie este extrem de incertă.

Realitatea Live

Ceremonia oficială consacrată Zilei Victoriei şi comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 7 mai 2021
Declarațiile președintelui Maia Sandu, după ce a primit vaccinul anti-COVID
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, își administrează prima doză de vaccin „AstraZeneca”, împotriva COVID-19
„Dacă rămân acasă, merg la…” Eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Asociația Obștească „Garda Tânără” organizează „Valsul Victoriei”
Conferință de presă organizată de președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a CMC, Vasili Chirtoca
Masa rotundă aniversară „Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea – 70 de ani de la naștere”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
09 Mai 2021, 18:00
 // Categoria: Sport // Autor:  Elena Putregai
09 Mai 2021, 18:00 // Sport //  Elena Putregai

Jocurile Olimpice din vară de la Tokyo vor intra în istorie, pentru că va participa primul sportiv transgender. Este vorba despre Laurel Hubbard – halterofil din Noua Zeelandă, în vârstă de 43 de ani. Până acum, candidatura sa nu era acceptată în echipa națională, însă o sursă demnă de încredere a dezvăluit pentru The Guardian că, în conformitate cu noile reguli, Hubbard se va califica și va merge automat la competiția internațională.

Conform reglementărilor introduse în 2015 de Comitetul Olimpic Internațional, femeile transgender pot concura în categoria greutății feminine, fără operație de schimbare a sexului, dacă au un nivel scăzut de testosteron timp de cel puțin un an.

Mai mult, pandemia „i-a prins bine” sportivei, pentru că în urma numărului mare de competiții anulate din cauza coronavirusului, regulile de selecție pentru participarea la acest sport au fost simplificate. Dacă mai devreme, un atlet, pentru a fi inclus în competiția olimpică, avea nevoie de participare preliminară la șase competiții, acum acest număr a fost redus la patru.

Laurel Hubbard a concurat la campionatele masculine de haltere, dar nu la fel de bine ca după tranziția transgender din 2013. În 2016, la competiția dintre femei, ea a câștigat argintul Campionatului Mondial. După ce și-a revenit în urma unei accidentări grave, în 2019 a devenit cea mai bună halterofilă din Oceania, luând aur la Jocurile Pacificului din Samoa.

Hubbard este cea mai mare la Jocuri, are șanse reale de medalie – astăzi cel mai bun rezultat al său (285 kg) este al șaisprezecelea în clasamentul mondial al halterofililor și al patrulea din 14 locuri în rândul concurenților din categoria până la 87 kg. care vor evolua și la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Microbiștii pariază că Hubbard, chiar dacă are vârsta de 43 de ani, are cele mai mari șanse la medalie. Astăzi, cel mai bun rezultat al său (285 kg) ocupă locul 16 în clasamentul mondial al halterofililor și al patrulea din 14 locuri printre concurenții din categoria până la 87 kg.

Jocurile Olimpice din capitala Japoniei trebuiau să aibă loc în vara anului 2020, dar din cauza pandemiei, organizatorii au decis să le amâne cu un an. Vicepreședintele Comitetului Olimpic Internațional, John Coates, a menționat că Jocurile vor avea loc neapărat. Anterior, s-a menționat că nu vor fi spectatori.

 
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile