Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

ONU Moldova: Rezultatele cheie pentru anul 2020 și lecțiile învățate

22 Iul. 2021, 12:36
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
22 Iul. 2021, 12:36 // Actualitate //  Valentina Buză

ONU Moldova a lansat Raportul de țară privind rezultatele pentru 2020 care include principalele tendințe de dezvoltare, precum și progresele și rezultatele obținute de Organizația Națiunilor Unite și partenerii săi în sprijinirea Republicii Moldova pentru realizarea priorităților sale naționale și a obiectivelor stabilite în Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.

Mai mult, documentul identifică constrângerile cheie și lecțiile învățate în procesul de implementare a Cadrului de Parteneriat pentru Dezvoltare Durabilă (CPDD) pentru anii 2018-2022 și oferă o imagine de ansamblu asupra priorităților și ambițiilor noastre pentru anul 2021.

De asemenea, potrivit raportului, în 2020, Organizația Națiunilor Unite în Moldova a continuat să sprijine țara în implementarea priorităților sale de dezvoltare și realizarea Obiectivelor De Dezvoltare Durabilă (ODD), înregistrând progrese în toate cele patru direcții strategice ale activității sale prin:

 • promovarea drepturilor omului și a egalității de gen și consolidarea capacităților instituționale și de guvernare;
 • îmbunătățirea accesului la muncă decentă și îmbunătățirea serviciilor și infrastructurii locale;
 • îmbunătățirea calității educației, serviciilor de sănătate și asistenței sociale;
 • promovarea dezvoltării reziliente la schimbările climatice.

Organizația Națiunilor Unite a adus o contribuție importantă la eforturile naționale de răspuns și redresare de la COVID-19, sprijinind țara în consolidarea sistemului de sănătate pentru a aborda efectele pandemiei și, de asemenea, asigurarea continuității educației și a serviciilor sociale, oferind în același timp asistență directă pentru unele dintre cele mai vulnerabile grupuri de populație.

În plus, în 2020, Echipa de țară a ONU a oferit sprijin guvernului în pregătirea primei sale Evaluări Naționale Voluntare a progreselor realizate în implementarea ODD-urilor și asistență în revizuirea proiectului Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova 2030”, care, odată intrată în vigoare, va servi drept cadru pentru dezvoltarea țării până în 2030.

Au fost asigurate resurse de peste 27 milioane de dolari SUA pentru implementarea planurilor sale de lucru comune pentru 2020, dintre care 73,4% au fost implementate, restul fiind continuate în 2021.

Implementarea efectivă a CPDD ONU 2018-2022 și PRSE COVID-19 va rămâne o prioritate pentru Organizația Națiunilor Unite în anul 2021, ca și eforturile depuse pentru a îmbunătăți coerența, eficacitatea și eficiența implementării programelor, operațiunilor și comunicării.

În același timp, în 2021, EȚONU își va îndrepta atenția spre dezvoltarea următorului său cadru de cooperare, care va stabili direcțiile de activitate ale Organizației Națiunilor Unite în țară pentru următorii cinci ani începând cu 2023.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 18:11
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 18:11 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Procurorii cer 30 de zile de arest pentru Alexandru Pînzari, reținut vineri în dosarul fostei Direcții nr.5 a MAI. Demersul de solicitare a arestării preventive urmează să fie examinat pe 31 iulie, de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a declarat pentru Ziarul de Gardă procurorul de caz.

Fostul ministru al Apărării Alexandru Pînzari a fost reținut pe 30 iulie, după efectuarea unor percheziții în automobilul și domiciliul acestuia, de unde au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri.

Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Alexandru Pînzari este bănuit că ar fi comis anumite fapte infracționale în perioada în care era șef al Inspectoratului General al Poliției (IGP).

După reținere, pe pagina de Facebook a lui Alexandru Pînzari a fost postat un mesaj, prin intermediul familiei sale, în care el spune că răspunde de fiecare acțiune și este responsabil doar de ceea ce a făcut, nu de ceea ce „li se pare unora”.

„Astfel pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis”, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Pe 7 iulie, Dorin Damir, fostul șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5 și actual șef al IP Balți Valeriu Cojocaru, dar și fostul șef al secției nr.1 „K” a Direcției nr. 5, actual inspector din cadrul Poliției de Frontieră Ion Cojocaru, au fost plasați în arest pentru 30 de zile, în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 a MAI.

Alexandru Pînzari, mesaj prin intermediul familiei după reținere: Răspund de fiecare acțiune și doar de ce am făcut

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate