Curs valutar
 • EUR
  21.1277
  -0.1978%
 • USD
  17.8354
  -0.1172%
 • RUB
  0.2439
  -0.451%
 • RON
  4.2972
  -0.1582%
 • UAH
  0.6619
  -0.1813%

Rusia depune prima sa plângere interstatală din istorie la CEDO! 10 revendicări ale autorităților împotriva Ucrainei

22 Iul. 2021, 12:28
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
22 Iul. 2021, 12:28 // În Lume //  Realitatea.md

Federația Rusă anunță despre prima sa plângere interstatală din istorie la CEDO prin care acuză Ucraina de încălcarea articolului 33 din Convenția Europeană. Anunțul a fost făcut public de către Procuratura Generală din Rusia. 

Agenția de presă TASS scrie că Procuratura Generală a luat act de 10 revendicări ale autorităților ruse împotriva Ucrainei. Ar fi vorba despre responsabilitatea pentru moartea civililor, închisoarea și maltratarea persoanelor în Piața Independenței din Kiev și în Casa Sindicatelor din Odessa în 2014, precum și în Donbass .

Lista revendicărilor include, de asemenea, „suprimarea libertății de exprimare și persecuția disidenților prin interzicerea activității mass-media”, discriminarea împotriva vorbitorilor de limbă rusă și a companiilor rusești, decesele după ce trupele ucrainene au ajuns pe teritoriile adiacente Rusiei, blocarea Canalul Crimeii de Nord, prăbușirea unui avion al companiei Malaysian Airlines peste Donbass și altele.

Aceasta este prima plângere interstatală din istoria Rusiei, care a fost înaintată de către autoritățile ruse la Curtea Europeană, a notat Procuratura Generală. În plângerea depusă de CEDO, Rusia se referă la practica altor cazuri. „Curtea Europeană de Justiție a recunoscut anterior rolul statelor părți la Convenție în evidențierea și aplicarea încălcărilor Convenției de către alții, în special în contextul încălcărilor comise în detrimentul anumitor grupuri ale populației, de exemplu, cazuri „Austria împotriva Italiei”, „Irlanda împotriva Regatului Unit”, „Cipru împotriva Turciei (al treilea caz)”, „Franța, Norvegia, Danemarca, Suedia și Țările de Jos v. Turcia, a declarat Procuratura Generală.

Instituția a menționat că „plângerea Federației Ruse conține o descriere detaliată a procesului de schimbare neconstituțională a guvernului în Ucraina și promovarea forțelor naționaliste în organele de stat ucrainene, care a fost principalul motiv pentru încălcările masive. 

După cum a raportat Procuratura Generală a Federației Ruse, „documentul conține o petiție pentru CEDO prin care cere să aplice măsuri provizorii în conformitate art. 39 din regulament, obligând Ucraina să oprească imediat astfel de încălcări grave, precum blocarea fluxului de apă în Crimeea, restricționarea drepturilor minorităților naționale și lingvistice, inclusiv accesul gratuit la învățământul general și superior în limba lor maternă, interzicerea difuzării canalelor de televiziune și radio în limba rusă, restricționarea accesului la platformele de internet și a publicațiilor tipărite în limba rusă”.

Realitatea Live

05 Aug. 2021, 22:26
 // Categoria: Sport // Autor:  Cristina Vlah
05 Aug. 2021, 22:26 // Sport //  Cristina Vlah

Marele jucător de fotbal, Leonel Messi pleacă de la Barcelona. Ajuns la Academia clubului catalan pe când avea doar 13 ani, Leo a scris istorie pe „Camp Nou“ şi părea că îşi va încheia cariera aici. Brusc însă, după o răsturnare incredibilă de situaţie, acordul ce părea o formalitate a căzut definitiv, scrie Adevărul.ro.

Potrivit sursei, faptul că Leo Messi pleacă de la Barcelona a devenit ştirea serii, care a căzut ca o „bombă“ în presa internaţională. Inclusiv Barcelona a confirmat această informaţie pe pagina ei oficială.

Şocul a fost cu atât mai, cu cât, astăzi la prânz, rămânerea lui Messi la Barcelona părea ca şi rezolvată. Totul fusese stabilit: de la durata contractului până la clauzele de reziliere, dar şi salariul sud-americanului de 34 de ani.

Ce s-a întâmplat, în decurs de doar câteva ore, de situaţia s-a schimbat complet?  Catalanii dau vina pe La Liga

Potrivit noului contract, Messi urma să câştige 24 de milioane de euro pe sezon. Asta după ce, pentru a ajuta clubul într-o moment delicat din punct de vedere financiar, acceptase o reducere salarială de 50%, din ce scrie presa internaţională.

Doar că, din ce susţin acum surse din cadrul clubului catalan, nici noul salariu, cel redus, n-a putut fi trecut în contract! Motivul? Plafonul salarial impus de Liga Spaniolă de Fotbal. Care tocmai a împrumutat toate cele 20 de grupări din prima divizie, pentru a le scoate din impasul financiar în care au intrat din cauza pandemiei. Totuşi, banii au fost daţi cu anumite condiţii: de pildă 70% din sume trebuie să fie investite în infrastructură şi doar 15% din împrumuturile luate de echipe pot merge spre transferuri / contracte prelungite.

În aceste condiţii, a căzut şi acordul la care ajunseseră Messi, reprezentanţii săi şi şefii Barcelonei, iar argentinianul va părăsi formaţia la care a debutat, la seniori, în 2004.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată