Curs valutar
 • EUR
  19.8777
  -0.5458%
 • USD
  17.6582
  -0.2243%
 • RUB
  0.2374
  -1.011%
 • RON
  4.0166
  -0.5627%
 • UAH
  0.6462
  -0.1083%

Rusia depune prima sa plângere interstatală din istorie la CEDO! 10 revendicări ale autorităților împotriva Ucrainei

22 Iul. 2021, 12:28
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
22 Iul. 2021, 12:28 // În Lume //  Realitatea.md

Federația Rusă anunță despre prima sa plângere interstatală din istorie la CEDO prin care acuză Ucraina de încălcarea articolului 33 din Convenția Europeană. Anunțul a fost făcut public de către Procuratura Generală din Rusia. 

Agenția de presă TASS scrie că Procuratura Generală a luat act de 10 revendicări ale autorităților ruse împotriva Ucrainei. Ar fi vorba despre responsabilitatea pentru moartea civililor, închisoarea și maltratarea persoanelor în Piața Independenței din Kiev și în Casa Sindicatelor din Odessa în 2014, precum și în Donbass .

Lista revendicărilor include, de asemenea, „suprimarea libertății de exprimare și persecuția disidenților prin interzicerea activității mass-media”, discriminarea împotriva vorbitorilor de limbă rusă și a companiilor rusești, decesele după ce trupele ucrainene au ajuns pe teritoriile adiacente Rusiei, blocarea Canalul Crimeii de Nord, prăbușirea unui avion al companiei Malaysian Airlines peste Donbass și altele.

Aceasta este prima plângere interstatală din istoria Rusiei, care a fost înaintată de către autoritățile ruse la Curtea Europeană, a notat Procuratura Generală. În plângerea depusă de CEDO, Rusia se referă la practica altor cazuri. „Curtea Europeană de Justiție a recunoscut anterior rolul statelor părți la Convenție în evidențierea și aplicarea încălcărilor Convenției de către alții, în special în contextul încălcărilor comise în detrimentul anumitor grupuri ale populației, de exemplu, cazuri „Austria împotriva Italiei”, „Irlanda împotriva Regatului Unit”, „Cipru împotriva Turciei (al treilea caz)”, „Franța, Norvegia, Danemarca, Suedia și Țările de Jos v. Turcia, a declarat Procuratura Generală.

Instituția a menționat că „plângerea Federației Ruse conține o descriere detaliată a procesului de schimbare neconstituțională a guvernului în Ucraina și promovarea forțelor naționaliste în organele de stat ucrainene, care a fost principalul motiv pentru încălcările masive. 

După cum a raportat Procuratura Generală a Federației Ruse, „documentul conține o petiție pentru CEDO prin care cere să aplice măsuri provizorii în conformitate art. 39 din regulament, obligând Ucraina să oprească imediat astfel de încălcări grave, precum blocarea fluxului de apă în Crimeea, restricționarea drepturilor minorităților naționale și lingvistice, inclusiv accesul gratuit la învățământul general și superior în limba lor maternă, interzicerea difuzării canalelor de televiziune și radio în limba rusă, restricționarea accesului la platformele de internet și a publicațiilor tipărite în limba rusă”.

Realitatea Live

08 Dec. 2021, 17:53
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
08 Dec. 2021, 17:53 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Șeful Direcției Generale Urmăririi Penale a Centrului Național Anticorupție, Ghenadie Tanas a fost reținut pentru 72 de ore. Informația a fost confirmată pentru Realitatea.md de către procurorul PG, Mariana Cherpec. Tanas este vizat într-o cauză penală, pornită la 6 decembrie 2021, de către Procuratura Anticorupție pe faptul îmbogățirii ilicite.

Amintim că pe parcursul zilei de astăzi, 8 decembrie 2021, procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, au efectuat mai multe acțiuni de urmărire penală în acest caz.

„Ghena” de la CNA, vizat într-o cauză penală deschisă de procurori pe faptul îmbogățirii ilicite

Potrivit presei de investigație, Ghenadie Tanas a fost subiectul mai multor investigații din anii 2017 – 2019, fiind menționat faptul că este unul dintre cei mai bogați angajați ai CNA. O investigație a Ziarului de Gardă din 2017, relevă faptul că acesta a cumpărat 40 de terenuri, a dat cu împrumut mii de euro și s-a ales cu un apartament în Chișinău.

Ghenadie Tanas este, din martie 2013, şeful Direcţiei Teritoriale Nord a CNA. Anterior, el a fost ofiţer de urmărire penală şi şef de secţie în cadrul Direcţiei Urmărire Penală a instituţiei

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală