Pandora Papers, noua investigaţie International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), publicată de 150 de organizaţii media, dezvăluie cum politicieni de top, miliardari şi celebrităţi, printre care Blair sau Zelenski, regele Iordaniei sau preşedintele Keniei folosesc paradisuri fiscale. Investigaţia Pandora Papers a scos la iveală că 35 de foşti şi actuali lideri mondiali, la fel ca şi miliardari influenţi, au avut legături cu companii care folosesc paradisuri fiscale offshore.
Conturile offshore sunt adesea folosite pentru a administra şi vira în mod secret sume mari de bani pentru a ascunde averea reală a unei persoane. Documentele analizate arată dimensiunea legăturii între operaţiile secrete offshore şi politica financiară globală.
Potrivit ICIJ, Pandora Papers arată că oficialii care ar putea aduce o contribuţie la desfiinţarea sistemului offshore beneficiază în fapt de acesta, ascunzând valori în companii şi trusturi sub acoperire în timp ce guvernele lor fac prea puţin pentru a încetini un flux global de bani iliciţi care îi îmbogăţeşte pe delincvenţi şi sărăceşte naţiuni întregi.
Președintele rus, Vladimir Putin, pe care SUA îl suspectează că are o avere secretă, nu apare cu nume și prenume în aceste dosare, dar există numeroși apropiați ai acestuia, inclusiv Petr Kolbin, cel mai bun prieten al său din copilărie, acum decedat, despre care adversarii politici l-au numit „Portofelul lui Putin”. Documentele fac referire și la o femeie a cărei identitate încă nu a fost dezvăluită cu care liderul rus ar fi avut o relație romantică.
Miniştrii de Finanţe din Pakistan, Olanda şi Brazilia au cu toţii legături cu companii offshore, la fel ca şi foşti miniştri de Finanţe din Malta şi Franţa, inclusiv fostul preşedinte al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn.
Fostul premier britanic Tony Blair și soția sa Cherie au evitat în mod legal plata unor impozite pe proprietate în valoare de 312 mii de lire sterline cumpărând cu 6,5 milioane de lire o clădire londoneză deținută parțial de familia unui proeminent ministru din Bahrain. Au făcut asta prin achiziționarea unei companii offshore din Insulele Virgine Britanice. Deși tranzacția nu este ilegală, acordul evidențiază o lacună legislativă care a permis proprietarilor bogați să nu plătească aceleași impozite ca și oamenii obișnuiți.
Elita Europei este descoperită
Fostul premier britanic Tony Blair s-a pronunţat decenii la rând împotriva înlesnirilor fiscale, dar Pandora Papers demonstrează că el şi soţia sa au ajuns să posede o clădire în valoare de 8,8 milioane de dolari americani (7,6 milioane de euro), după ce au cumpărat o companie imobiliară offshore de la familia ministrului Industriei şi Turismului din Bahrain, Zayed bin Rashid al-Zayani.
Cumpărând acţiunile companiei, şi nu imobilul direct, Blair şi soţia sa Cherie au evitat să plătească un impozit pe proprietate în valoare totală de 400.000 de dolari americani.
Atât familia Blair cât şi familia al-Zayani au afirmat că iniţial nu au ştiut de implicarea celeilalte familii în această afacere. Cherie Blair a declarat că soţul ei nu a fost implicat în tranzacţie. Compania în cauză şi-a încetat în prezent activitatea.
Premierul ceh Andrej Babis, un miliardar care a ajuns la putere în 2017 promiţând combaterea corupţiei, este şi el nominalizat în Pandora Papers.
Înregistrări dezvăluite arată că în 2009, Babis a injectat 22 de milioane de dolari americani într-o reţea de firme fantomă pentru a cumpăra o vilă cu două piscine şi sală de cinema într-un sat de munte de pe riviera franceză, în apropiere de Cannes. Site-ul Investigace.cz a descoperit că în declaraţia sa de avere, Babis nu a trecut reţeaua acelor firme fantomă şi nici imobilele respective.
Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, care se prezintă ca un luptător împotriva corupției, și-a transferat participația de 25% dintr-o companie offshore unui prieten apropiat care lucrează acum ca și consilier de top al președintelui.
Adică a deţinut şi el o parte dintr-o firmă fantomă înregistrată în Insulele Virgine Britanice. Cu o lună înaintea câştigării alegerilor prezidenţiale, în aprilie 2017, actorul transformat în politician de vârf şi-a vândut pe tăcute acţiunile de beneficial owner, adică de persoană care poate influenţa tranzacţiile de acţiuni, avute la compania Maltex, către Sergiy Shefir, un prieten apropiat şi partener de afaceri.
Un document datat din iunie 2019 arată că Shefir şi-a păstrat acţiunile Maltex şi după ce s-a alăturat administraţiei prezidenţiale Zelenski.
Dilema lui Kenyatta
Preşedintele Kenyatta, descendent al uneia din cele mai cunoscute dinastii politice din Kenya, şi-a făcut campanie cu lupta împotriva corupţiei şi a cerut imperios mai multă transparenţă în politică. Dar înregistrări ajunse în posesia jurnaliştilor de investigaţie arată că preşedintele Kenyatta şi mama sa sunt beneficiarii unei fundaţii secrete din Panama.
Alţi membri ai familiei, inclusiv trei fraţi, deţin cinci firme fantomă offshore cu valori care însumează peste 30 de milioane de dolari americani.
Kenyatta şi familia sa nu au răspuns cererii ICIJ de a comenta pe acest subiect.
Coroana cântăreşte greu
Pandora Papers dezvăluie adevăraţii proprietari a mai bine de 29.000 de companii offshore. Unele din ele sunt folosite pentru a ascunde conturi bancare incognito, avioane particulare, iahturi, vile şi opere de artă, semnate de exemplu de Picasso sau Bansky.
Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a cumpărat în Malibu, California, trei vile la malul oceanului, în valoare totală de 68 de milioane de dolari americani, prin firme fantomă offshore, în toiul Primăverii Arabe, când supuşii săi ieşeau în stradă pentru a protesta împotriva corupţiei şi a lipsei locurilor de muncă.
Documentele secrete au demascat-o şi pe prinţesa Marocului, Lalla Hasnaa, în calitate de deţinătoare a unei firme fantomă care a cumpărat un imobil în valoare de 11 milioane de dolari într-un cartier de lux al Londrei, în apropiere de Kensington Palace. Hasnaa a făcut achiziţia folosind fonduri ale „Moroccan Royal Family”, potrivit documentelor ajunse în posesia ICIJ, din care mai reiese că ocupaţia ei este aceea de „Prinţesă”.
Hasnaa nu a răspuns la întrebările transmise la Palatul Regal de către Le Desk, un partener media al ICIJ.
Mohammed bin Rashid Al Maktoum, premierul Emiratelor Arabe Unite şi Emirul Dubaiului, a deţinut acţiuni la trei companii înregistrate în jurisdicţii secrete.
Emirul Qatarului, Tamim bin Hamad Al Thani, continuă să folosească firme offshore pentru a face investiţii, a-şi administra averea şi a o pune la adăpost în beneficiul familiei sale. Panama Papers au dezvăluit deja că super-iahtul său în valoare de 300 de milioane de dolari americani a fost administrat prin firme offshore.
Sunt expuşi mai bine de 130 de miliardari
Liderul populist ceh Babis nu este singurul miliardar dat de gol de Pandora Papers. Alţi peste 130 sunt în aceeaşi situaţie, din Turcia, Rusia, India, SUA, Mexic şi alte ţări. Ei cu toţii au legături cu conturi offshore.
Miliardarul turc Erman Ilicak, un mogul în domeniul construcţiilor, a avut legături cu două companii offshore, ambele fiind trecute pe numele mamei sale în 2014. Ambele au deţinut valori din conglomeratul de firme de construcţie aparţinând familiei.
Firma lui Ilicak, Ronesans Holding, a fost cea care a construit palatul prezidenţial cu 1.150 de încăperi, despre care atât de mult s-a scris şi vorbit, al preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan.
Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, și soția sa, Mehriban Aliyeva, au tranzacționat proprietăți în UK în valoare de aproape 400 de milioane de lire sterline. Cea mai “jenantă” dintre acestea a fost vânzarea unei proprietăți chiar Coroanei britanice, care a plătit 67 de milioane de lire sterline unei companii paravan pentru o familie acuzată că și-a jefuit propria țară, prin corupție.
Președintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a fondat o firmă de avocatură care a ascuns activele unui controversat miliardar rus într-o firmă cu proprietari fictivi.