Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

PAS a îndeplinit dorința BECS. Biroul permanent va fi suplinit cu încă un membru de la PCRM sau PSRM

05 Aug. 2021, 14:43
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
05 Aug. 2021, 14:43 // Politica //  Petru Beregoi

Biroul permanent al Parlamentului va fi completat cu un membru din partea Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Anunțul a fost făcut astăzi de către președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, după ședința Comisiei.

Astfel, în total, în cadrul Biroului permanent al Parlamentului vor fi 13 membri și nu 12 așa cum este în prezent. Rectificarea este făcută, după ce, la ședința Legislativului din săptămâna trecută s-a admis această discrepanță între candidații delegați de opoziție și majoritatea parlamentară.

„Acest proiect de hotărâre prevede majorarea numărului membrilor Biroului permanent de la 12 la 13, pentru asigurarea și acordarea unei funcții în Birou și opoziției și asigurarea principiului proporționalității reprezentării fracțiunilor parlamentare în cadrul Biroului permanent”, a spus Stamate.

Precizăm că, ieri, în cadrul unui interviu și președintele Parlamentului, Igor Grosu la fel a anunțat că la următoarea ședință a Legislativului vor corecta scăparea legată de numărul de membri ai opoziției în Parlament.

Amintim că, la constituirea organelor de conducere ale Parlamentului, PAS, ca majoritate parlamentară a propus ca în Biroul permanent BECS-ului să-i revină trei membri, deși ei au solicitat patru, așa cum prevede Regulamentul, Partidului Șor – unul, iar PAS-ului – opt, plus cei trei membri din oficiu – președintele Legislativului și cei doi vicepreședinți.

Astfel, în Biroul permanent, de la PAS se regăsesc președintele Parlamentului, Igor Grosu, vicepreședintele, Mihai Popșoi, deputații Olesea Stamati, Liliana Nicolăescu Onofrei, Doina Gherman, Veronica Roșca și Dan Perciun.

Din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor sunt: vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea și deputații Vasile Bolea și Corneliu Furculiță, deși cei de la BECS solicitau să aibă patru deputați, al patrulea fiind Constantin Starîș.

Partidului Șor i-a revenit un singur membru, fiind vorba de Denis Ulanov.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 17:06
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
25 Sept. 2021, 17:06 // Sci-tech //  Realitatea.md

Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez al telecomunicaţiilor Huawei, dar și fiica fondatorului propriu-zis, acuzată de fraudă bancară, a fost eliberată vineri, 24 septembrie curent, în Canada în baza unui acord cu Statele Unite care pune capăt unei perioade de trei ani de lupte în instanţă şi disensiuni diplomatice între Beijing, Washington şi Ottawa.

Meng Wanzhou, aflată în arest la domiciliu în Vancouver de la sfârşitul anului 2018, a fost eliberată şi a scăpat de extrădarea în Statele Unite, unde autorităţile doreau să o judece, în urma unei scurte audieri la Curtea Supremă din Columbia Britanică (vestul Canadei).

„În ultimii trei ani viaţa mea a fost dată peste cap”, a declarat Meng Wanzhou, poreclită „prinţesa” Huawei. Cel mai probabil, ea urmează să se întoarcă rapid la familia sa din China.

Eliberarea sa este rezultatul unui acord spectaculos – făcut public vineri de un tribunal din New York – între Departamentul de Justiţie şi reprezentantul chinez al Huawei. Acest acord prevedea ca Washingtonul să recomande Ottawa eliberarea lui Meng şi să renunţe de facto la toate solicitările de extrădare.

Meng Wanzhou, în vârstă de 49 de ani, fiica fondatorului Huawei, a fost arestată pe 1 decembrie 2018 pe aeroportul din Vancouver, la cererea Washingtonului, care intenţiona să o judece în special pentru fraudă bancară. Wanzhou a negat permanent acuzaţiile şi a pledat nevinovată vineri. Avea la ea un laptop MacBook, un iPhone şi o tabletă iPad, adică dispozitive electronice produse de marea rivală a Huawei. Totuși, mai avea asupra ei şi un smartphone produs de compania pentru care lucrează. Este vorba de modelul de lux Huawei Mate 20 RS Porsche Edition.

Justiţia americană a acuzat-o pe numărul doi al gigantului chinez al telecomunicaţiilor că a minţit un membru din conducerea băncii HSBC în timpul unei întâlniri în Hong Kong, în 2013, despre legăturile dintre grupul chinez şi o filială numită Skycom, care vindea echipamente Iranului.

Conform Departamentului de Justiţie, Meng Wanzhou a recunoscut, potrivit conţinutului acordului, că la acel moment a făcut declaraţii false şi a ascuns adevărul membrului conducerii HSBC despre activităţile Huawei în Iran, ţară supusă sancţiunilor americane şi internaţionale.

Dacă acest acord legal nu va fi contestat sau încălcat până la 1 decembrie 2022 (când se împlinesc patru ani de la arestarea directoarei financiare a Huawei), procesul vor fi abandonat definitiv, potrivit Washingtonului.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române