Curs valutar
 • EUR
  20.0807
  0.0951%
 • USD
  17.2961
  -0.3191%
 • RUB
  0.2428
  0.5354%
 • RON
  4.0580
  0.1281%
 • UAH
  0.6566
  -0.3198%

Pedagogii unui colegiu au primit premii de… 50 de copeici

24 Iul. 2021, 13:10
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
24 Iul. 2021, 13:10 // În Lume //  Realitatea.md

Pedagogii din cadrul Colegiului de transport din Kostroma, Federația Rusă, au primit premii a câte 50 de copeici, echivalentul a puțin peste 10 bănuți de-ai noștri. Dezvăluirile au fost făcute, acum două zile, de către directoarea adjunctă a instituției, Iulia Priseajnaia.

Potrivit acesteia, conducerea colegiului din ultimii ani nu a plătit bonusuri de stimulare pentru experiența de muncă, în ciuda faptului că remunerația a fost prevăzută prin decretul guvernatorului și ordinul departamentului regional de educație și știință.

După apelul său în instanță, conducerea instituției de învățământ a decis să plătească retroactiv 50 de copeici profesorilor cu o experiență de 5-10 ani și 2,5 ruble (puțin peste 60 de bănuți moldovenești) – cu o experiență de peste 20 de ani.

„Oamenii au pur și simplu mâinile răsucite, membrii consiliului nu sunt de vină. Primele în această sumă au fost plătite pentru perioada 2019 – martie 2021. Personal, mi-au fost achitate 67 de ruble 50 de copeici (circa 17 lei moldovenești). Aceasta este apogeul cinismului”, a spus directoarea adjunctă a colegiului.

Departamentul de educație și știință din regiunea Kostroma a explicat pentru presa locală că, din aprilie, aceste premii au crescut de o mie de ori: 500 de ruble (122 lei moldovenești) plătite lunar pentru o experiență de 5 până la 10 ani și 2.500 de ruble (611 lei moldovenești) pentru o experiență de peste 20 de ani.

Realitatea Live

18 Oct. 2021, 21:36
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
18 Oct. 2021, 21:36 // Economie //  Cristina Vlah

Președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu unele explicații despre problemele din cadrul negocierilor cu concernul rus Gazprom, informează Realitatea.md. Potrivit lui Ceban, deocamdată nu se negocia un nou contract dintre Moldovagaz și Gazprom, ci prelungirea celui deja existent, doar că pentru o perioadă de 3 ani.

„Am mizat pentru prelungirea pe 3 ani și menținerea formulei actuale de calcul al prețului, precum și condițiile de plată. Acestea  sunt propunerile, pe care le-am expediat către Gazprom. Dar sunt întrebări mai complexe, legate de datoria transnistreană, implementarea Pachetului Energetic III…

În septembrie noi am prezentat un nou contract, cu o formulă hibrid de calcul – adică în primul trimestru (ianuarie-martie) și ultimul trimestru (al IV-lea) să fie calculat prețul reieșind din indexarea la petrol, dar din aprilie până în septembrie nu se va aplica formula Spot, ci coridorul de preț, care este folosit în contractele Gazpromului cu distribuitorii de gaze din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria”, a declarat Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Potrivit președintelui Moldovagaz, problema principală ar constitui-o nu prețul pentru gazele livrate, ci volumul necesar. Asta pentru că Gazprom nu ar fi rezervat suficiente capacități de gaze pentru țara noastră.

„Astăzi nu ne axăm pe preț, ci pe volumul necesar. Problema e mult mai complexă. Astăzi avem un deficit mare de gaze nu doar în Europa, ci în toată lumea. Pentru Europa deficitul a fost provocat de țările precum Qatar, care au direcționat fluxurile de gaze în alte părți și deficitul european urma să fie acoperit de către Gazprom. La moment, lupta merge pentru volume de gaze și trebuie să asigurăm toți consumatorii cu gaze”, a mai spus Ceban.

În același timp, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz a dat asigurări că pentru luna curentă, octombrie, există suficiente cantitați de gaze pentru consumatorii casnici și pentru instituțiile de utilitate publică. „Pentru luna octombrie noi rezerve avem pentru consumatorii protejați, adică pentru consumatorii din serviciul public și consumatorii casnici. Dar noi căutăm rezerve pentru suplinirea cantităților și pentru agenții economici”, a mai spus Vadim Ceban.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie