Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.014%
 • USD
  17.7044
  0.1384%
 • RUB
  0.2434
  0.9039%
 • RON
  4.1909
  -0.031%
 • UAH
  0.6661
  0.5705%

O nouă ilegalitate, la 2 luni! Un veteran a fost reținut la un așa-zis post vamal transnistrean. Detalii!

24 Iul. 2021, 12:08
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
24 Iul. 2021, 12:08 // Actualitate //  Realitatea.md

Valeriu Mitul – locuitor al satului Corjova din raionul Dubăsari, consilier local, veteran al războiului de pe Nistru și un activist civic pentru drepturile omului – a fost reținut în prima jumătate a zilei de sâmbătă, 24 iulie curent, pe la ora 10:20, la pretinsul post vamal din satul Lunga, teritoriu controlat de către administrația de facto de la Tiraspol.

Despre acest caz ne-a sesizat Asociația „Promo-Lex”, potrivit căreia, pretinșii grăniceri i-au ridicat actele de identitate și l-au reținut pe Valeriu Mitul timp de o oră la așa-zisul post vamal. Ulterior, aceștia i-au întors documentele și i-au înmânat interdicția de a intra în regiunea transnistreană.

„Aceasta este a două reținere ilegală a lui Valeriu Mițul la un interval de două luni. Situația lui Valeriu Mițul este identică cu cazul altor doi veterani de război – Iurii Coțofan și Victor Timuș, care au fost reținuți în august 2020 de către pretinșii grăniceri, iar peste 1 oră de la reținere, acestora li s-au înmânat documentele emise de către „MGB-ul” local cu privire la interzicerea accesului în regiunea transnistreană”, au declarat reprezentanții „Promo-Lex”.

În acest context, asociația a reiterat problema reținerilor și restricțiilor abuzive efectuate de către administrația de facto de la Tiraspol și solicităm autorităților constituționale, inclusiv Biroului Politici de Reintegrare, să nu realizeze doar acțiuni birocratice și formale, dar să depună eforturi suplimentare pentru a preveni asemenea situații.

„Eu vreau ca această problemă să fie discutată la nivel înalt și rezolvată definitiv, nu doar o reacție imediată temporară”, a punctat Valeriu Mițul.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 21:53
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
23 Sept. 2021, 21:53 // Economie //  Cristina Vlah

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Eugen Carpov, a anunțat că suma datoriilor regiunii transnistrene la gazele naturale procurate din Federația Rusă se ridică la suma de 7 miliarde de dolari, informează Realitatea.md.

Mai mult, potrivit directorului ANRE, această datorie este în continuă creștere.

„Este crearea intenționată de către Gazprom a acestor datorii. Ei sunt conștienți că aceste sume nu se plătesc de către cei din stânga Nistrului. Dar eu am toată încrederea că aceste sume nu vor fi puse pe seama cetățenilor de rând, de malul drept al Nistrului”, a declarat Eugen Carpov în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul Jurnal TV.

Referitor la gazele naturale utilizate pentru producerea energiei electrice, pe care autoritățile de la Chișinău le procură din stânga Nistrului, Carpov spune că acest lucru se va răsfrânge în mod direct asupra tarifelor la electricitate. Astfel, odată cu scumpirea gazelor naturale, va urma respectiv și o scumpire a tarifelor la energia electrică.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române