Femeile afgane, de la studente şi până la activiste cunoscute în spaţiul public, privesc revenirea talibanilor la putere cu foarte multă îngrijorare, deşi unele dintre ele spun că vor rămâne în ţară până la capăt. În prima noapte sub regimul talibanilor, Aisha Khurram, de 22 de ani, nu a putut închide ochii. Între zgomotul gloanţelor şi cel al avioanelor care evacuează cetăţenii străini, ea spune că probabil nu va putea uita această zi care „ne-a distrus sufletele”.
Pentru întreaga ţară, să vezi totul prăbuşindu-se într-un moment, este sfârşitul lumii, a declarat luni dimineaţă această studentă afgană, la câteva ore după intrarea talibanilor în Kabul.
Aisha Khurram, care a reprezentat tineretul afgan pe lângă ONU, urma să-şi obţină diploma la universitatea din Kabul în lunile viitoare.
Însă, duminică dimineaţă, ea şi colegele sale nu au putut intra în campus şi viitorul lor este mai mult decât nesigur.
Lumea şi liderii afgani au lăsat baltă tineretul afgan în modul cel mai crud care poate fi imaginat. Este un coşmar pentru femeile care au făcut studii, care doreau un viitor mai bun pentru ele şi generaţiile viitoare, a mai afirmat Aisha Khurram.
Atunci când conduceau ţara, între 1996 şi 2001, talibanii au impus o versiune foarte strictă a legii islamice, care le interzicea femeilor să lucreze sau să studieze.
Portul burka era obligatoriu în public şi ele nu puteau părăsi domiciliul decât dacă erau însoţite de un mahram – un însoţitor masculin din familie.
Flagelările şi execuţiile, între care şi lapidarea pentru adulter, erau practicate în pieţele oraşelor şi pe stadioane.
Plecarea talibanilor de la putere nu a dus totuşi la ameliorarea vieţii tuturor afganelor, în special în regiunile rurale.