Curs valutar
 • EUR
  20.0616
  0%
 • USD
  17.3513
  0%
 • RUB
  0.2415
  0%
 • RON
  4.0528
  0%
 • UAH
  0.6587
  0%

PETIȚIE: În apogeul pandemiei, spunem NU orelor fizice

23 Mart. 2021, 11:53
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
23 Mart. 2021, 11:53 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

Consiliul Național al Tineretului din Moldova(CNTM) a creat o petiție de stopare a procesului de învățământ cu prezența fizică la ore. Scopul acesteia este de a reduce cazurile active de COVID-19 la cel puțin nivelul din ianuarie curent.

Potrivit CNTM, condițiile de lucru ale profesorilor s-au înrăutățit considerabil pe timp de pandemie, iar expunerea constată la stres îi face și mai vulnerabili. Aceștia sunt împovărați cu multiple sarcini noi, lucrul pe două fronturi: atât ore online, cât și offline, adaptarea curriculei la educația online, raportări multiple, verificarea temelor în format electronic, incluziunea elevilor care nu au acces la calculatoare și multe altele, fără remunerare suplimentară.

În așa mod, pentru siguranța elevilor, profesorii sunt nevoiți să meargă din clase în clase, iar pauza o petrec în compania elevilor care vin cu solicitări diverse. De altfel, autoritățile și administrația instituțiilor nu le garantează alimentație, loc și timp de recreere la locul de muncă.

În petiția CNTM se precizează că expunerea și îmbolnăvirea cadrelor experimentate va face imposibilă nu doar întoarcerea în clase după valul pandemic, dar și lecțiile la distanță. Astfel, tinerii vor pierde iarăși materialul și interesul față de învățătură.

Mai mult, autoritățile sunt rugate să ia măsuri urgente pentru asigurarea accesului tuturor copiilor de vârstă școlară la educația online, echiparea profesorilor cu tehnică și condiții corespunzătoare, dar și identificarea unor mijloace pentru părinți și profesori de a monitoriza activitatea elevilor pe online, cât și a reușitei școlare.

Realitatea Live

17 Oct. 2021, 09:28
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
17 Oct. 2021, 09:28 // Societate //  Valentina Buză

Sfârșit tragic pentru o minoră în vârstă de 4 anișori. Acesta a decedat urmare a vătămărilor corporale pe care le-a primit în timpul unui impact violent care s-a produs la Ungheni. Mai exact, accidentul a avut loc aseară în jurul orei 22:10 pe traseul național R-1 Ungheni-Chișinău, la intrare în satul Pîrlița, raionul Ungheni.

Potrivit informațiilor, poliția a intervenit imediat la fața locului pentru a documenta cazul.

„S-a stabilit că aproximativ la orele 22:10, un bărbat de 34 ani din raionul Ungheni, conducând automobilul de model „BMW 520” pe traseul național R-1 Ungheni – Chișinău, în direcția municipiului Chișinău, la intrare în satul Pîrlița a efectuat o manevră de depășire fără a se asigura. Astfel, a ieșit pe contrasens și s-a tamponat frontal cu automobilul de model „TOYOTA Corola” condus un bărbat de 43 ani din raionul Ungheni, care se deplasa regulamentar din sens opus, avându-i ca pasageri pe soția de 36 ani și trei minori de 8, 4 si 2 ani”, spune poliția.

În rezultatul accidentului rutier, atât șoferii cât și pasagerii automobilului „TOYOTA Corola” s-au ales cu diverse vătămări corporale, fiind transportați în stare gravă la Spitalul raional Ungheni.

Din păcate, din cauza vătămărilor corporale grave, minora de 4 ani a decedat.

Ambii șoferi au fost supuși testului alcoolscopic DRAGER, și s-a constatat un rezultat de 0,00 mg/l în aerul expirat.

La moment pe cazul dat a fost pornit un proces penal.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie