Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Potențială întrevedere între Maia Sandu și Vladimir Putin. Ce-și propune să discute președinta cu liderul mondial

20 Iul. 2021, 09:54
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
20 Iul. 2021, 09:54 // Politica //  Petru Beregoi

Dacă s-ar organiza un summit Republica Moldova – Federația Rusă, președinta țării noastre Maia Sandu pune în discuție un șir de probleme, care sunt nerezolvate între cele două state sau care sunt menținute artificial din cauza divergențelor geo-politice.

În cadrul unui interviu, oferit unui portal de știri rusesc, Maia Sandu a dezvăluit ce ar urma să discute cu Vladimir Putin, dacă s-ar organiza un asemenea eveniment în curând.

„Avem probleme economice și comerciale. Există problema deschiderii exportului de produse moldovenești către Rusia în baza acordului pe care îl avem în cadrul Comunității Statelor Independente. Există întrebări din partea cetățenilor noștri care lucrează în Rusia. Probleme de securitate socială și securitate. Și, desigur – problema Transnistriei. Probleme foarte importante în acest sens sunt scoaterea muniției de acolo și retragerea trupelor rusești. Acestea sunt probleme importante pe care trebuie să le discutăm. În ceea ce privește soluția conflictului, cred că ar trebui rezolvată aici, în țară. Și apoi această decizie ar trebui discutată cu cei care participă la formatul „5 + 2”, a spus Maia Sandu, fiind întrebată ce ar discuta cu Putin, dacă s-ar organiza un summit.

Referitor la faptul dacă Republica Moldova ar trebui să-și păstreze neutralitatea, președinta țării a declarat că „Moldova își va păstra neutralitatea și nimeni nu intenționează să modifice Constituția”.

„În principiu, Moldova are mari probleme de securitate și trebuie să participăm la inițiative regionale pentru a asigura securitatea regională. Facem acest lucru atunci când încercăm să ne îmbunătățim relațiile cu vecinii, când ne îmbunătățim relațiile cu alte țări. Dar Moldova are nevoie în primul rând să acționeze pentru a avea o putere puternică în stat. Inclusiv instituțiile care ar trebui să se ocupe de securitate. Și aceasta este una dintre prioritățile mele ca președinte. Totul trebuie făcut pentru a se asigura că autoritățile noastre, care trebuie să se ocupe de securitate, sunt puternice”, a conchis Maia Sandu.

Interviul integral îl puteți citi aici.  

Realitatea Live

01 Aug. 2021, 09:44
 // Categoria: Sport // Autor:  Mădălina Sorokovsky
01 Aug. 2021, 09:44 // Sport //  Mădălina Sorokovsky

Luptătorul de stil greco-roman Victor Ciobanu s-a calificat în semifinalele categoriei de greutate 60 kg de la Jocurile Olimpice de la Tokyo! Asta după victoriile clare în fața vicecampionului european, turcul Kerem Kamal, scor 8-0 și Zholaman Sharshenbekov din Kîrghizstan, scor 9-0.

Potrivit informațiilor, în penultimul act, Victor îl va întâlni pe cubanezul Luis Alberto Orta Sanchez. Meciul va avea loc astăzi de la ora 12:15.

În urma primelor meciuri din cadrul competițiilor la luptele greco-romane, președintele Federației Internaționale de Lupte, Nenad Lalovic, a susținut o conferință de presă. La întrebarea ce luptător i-a plăcut până acum, Lalovic a răspuns: „M-a impresionat luptătorul moldovean Victor Ciobanu. A avut niște procedee tehnice pe care nu le-am văzut până acum la alți luptători”, a declarat președintele UWW, potrivit olympic.md.

După o pauză de 25 de ani, Moldova ar putea avea din nou medalie la Jocurile Olimpice în proba de lupte greco-romane. La Atlanta, pe treapta a treia a podiumului de premiere a urcat Serghei Mureico.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate