Cu suportul UE, în cadrul uni program de instruire, femeile cu dizabilități din Fălești și Strășeni vor învăța să-și revendice dreptul la o viață fără violență și să-și dezvolte abilitatea informațională și psihologică. Programul a fost lansat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova în cadrul proiectului „Acceptă dizabilitatea, nu și violența”.
Astfel, primele instruiri au avut loc recent la Strășeni și Fălești, unde peste 25 femei cu dizabilități din aceste localități au participat la o discuție în care au făcut cunoștință cu noțiunea de violență în bază de gen și violență în familie, cu stereotipurile și prejudecățile ce contribuie la perpetuarea violenței față de persoanele cu dizabilități. Totodată, femeile au fost încurajate să iasă din cercul vicios al violenței și să aleagă o viață trăită în demnitate, într-un mediu sănătos și non-violent.
„Ținând cont de situația la nivel național referitor la cazurile de violență împotriva femeilor, a violenței în familie, astfel de sesiuni de informare sunt foarte importante, așa încît în situații de orice formă de discriminare și/sau violență să știm unde putem să ne adresăm pentru suport, iar în cazurile în care suntem martori/re ai unui caz de abuz să nu rămînem indiferenți/te și să știm cum trebuie să acționăm pentru a susține persoana afectată”, Viorica CULEAC, coordonatoare de program EU4GE, UN Women Moldova.
În total sunt preconizate opt instruiri, iar subiectele se vor axa pe rolul autorităților responsabile de prevenirea și combaterea violenței si pe serviciile destinate victimelor și agresorilor. Femeile vor învăța de asemenea modalități de depășire a conflictelor, exersând comunicarea non-violentă cu membrii familiei, și vor învăța din istoriile de succes ale supraviețuitoarelor violenței domestice.
Reamintim că, proiectul „Acceptă dizabilitatea, nu și violența” are o durată de zece luni, iar în cadrul acestuia vor participa 40 de femei cu dizabilități.