Curs valutar
 • EUR
  20.5404
  -0.1339%
 • USD
  18.0378
  0.1081%
 • RUB
  0.2356
  0.1273%
 • RON
  4.1543
  -0.142%
 • UAH
  0.6339
  -0.8361%

Putin știe despre violențele sexuale dintr-o închisoare din Rusia. Deținut: Am fost dezbrăcat, mâinile mele erau legate

05 Oct. 2021, 17:37
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
05 Oct. 2021, 17:37 // În Lume //  Realitatea.md

Serviciul Federal al Penitenciarelor (FSIN) anunță despre inițierea unei anchete interne după ce în spațiul mediatic rusesc au apărut imagini video în care deținuții sunt agresați sexual și violați.

Un grup de angajați ai biroului central al Serviciului Penitenciar Federal din Rusia a fost trimis în regiunea Saratov de către directorul Serviciului Penitenciar Federal al Rusiei, Alexander Kalashnikov, pentru a verifica fiabilitatea informațiilor”, a comentat serviciul de presă al departamentului.

De asemenea, presa rusă scrie că și Procuratura Generală va investiga imaginile cu caracter violent și sexual.

Secretarul de presă al președintelui Vladimir Putin a declarat că autoritățile de la Kremlin cunosc despre informațiile difuzate în presă.

„Din câte știm, FSIN se ocupă de acest lucru. Dacă autenticitatea acestor materiale este confirmată, atunci, desigur, acesta este motivul unei anchete serioase”, a spus Peskov.

Activiștii pentru drepturile omului de la Gulagu.net au furnizat presei din Rusia trei secvențe video în care prizonierii ar fi fost violați în spitalul de tuberculoză nr. 1 din închisoarea Saratov. Două dintre cele trei videoclipuri aflate la dispoziția jurnaliștilor au surprins acte de viol împotriva prizonierilor.

VIDEO +18 Tortură sexuală fără limite în Rusia! Condamnații sunt violați cu diverse obiecte pentru a-și recunoaște vina

În primul videoclip realizat pe 18 februarie 2020, doi bărbați țin un prizonier legat de un pat, în timp ce un al treilea îndeplinește acțiuni cu caracter sexual asupra condamnatului, utilizând o coadă de mop învelită cu bandă adezivă sau peliculă.

În al doilea videoclip realizat deja în data de 10 aprilie 2020, un bărbat stă cu piciorul pe omoplați apoi îl mută pe capul prizonierului întins gol pe podea cu mâinile legate la spate cu bandă adezivă.

În al treilea videoclip din 25 iunie 2020, un bărbat ține frânghiile cu care este legat un prizonier gol de un pat în timp ce un alt bărbat face sex cu el.

Potrivit fondatorului proiectului, Vladimir Osechkin, arhiva video de peste 40GB a fost predată de un fost prizonier-programator, care anterior fusese torturat și violat, dar apoi „au început să-l folosească ca profesionist”. Timp de cinci ani, în timp ce ispășea o pedeapsă, a avut acces la computerele Serviciului Federal al Penitenciarelor și la înregistrări video de la sediul securității din spitalul Saratov. Acum, această persoană se află în afara Rusiei și a țărilor CSI.

În iunie, avocatul Snezhana Muntyan a raportat că prizonierul Pavel Sheremet a fost torturat de deținuții asociați cu administrația în spitalul regional pentru tuberculoză nr. 1 al departamentului Saratov al Serviciului Federal Penitenciar. „Patru oameni au început să mă bată. <…> Condamnați. <…> Am fost dezbrăcat, mâinile mele erau legate de o supraetajată la spate și au continuat să mă bată. Apoi mi-au legat picioarele de mâini și au început să mă batjocorească. Toate acestea s-au întâmplat de la 8 și jumătate până la stingerea luminilor, până la ora zece. Au pornit muzica la volum maxim astfel încât să nu se audă nimic și mi-au pus un băț în anus. Când am strigat peste muzică, mi-au legat gura”, a spus prizonierul.


Realitatea.md amintește că reprezentanții proiectului pentru drepturile omului Gulagu.net au scos din țară o arhivă video secretă a serviciilor speciale care arată tortura la care sunt supuși condamnații în centrele de detenție preventivă și închisori. Imaginile video reprezintă momente în care deținuții sunt bătuți, agresați sexual și implicați cu forța în acțiuni sexuale. De cele mai multe ori, deținuții sunt legați și supuși agresiunilor sexuale cu diverse obiecte. De asemenea, în multe cazuri aceștia sunt violați chiar de cei care se află în închisoare.

„Coordonatorii și experții Gulagu.net au reușit cu adevărat să scoată o arhivă video secretă de 40 GB, care a fost filmată în mai multe instituții ale Serviciului Penitenciar Federal sub controlul agenților din departamentul M al FSB din Rusia. Această arhivă conține peste 1000 de videoclipuri și documente care confirmă natura sistemică a torturii în închisorile rusești”, a declarat fondatorul Gulagu.net, Vladimir Osechkin.

Potrivit lui Osechkin, arhiva „conține cel puțin 24 de fișiere video filmate de așa-numiții dezvoltatori de capo – activiști care cooperează cu agenți și torturează alți deținuți la instrucțiunile lor”. (n.r. conform wikipedia: În sens restrâns, capo-activiștii sunt prizonieri numiți să îndeplinească funcția de supraveghetori, șefi. Aceștia colaborează cu agenții din cadrul penitenciarelor).

Începând cu anul 2013, Gulagu.net publică poveștile deținuților care sunt supuși torturii și violului. În ianuarie 2021, Gulagu.net a lansat un film în care deținuții vorbeau despre cererile de a plăti 50-300-500 mii de ruble astfel încât să nu fie violați sau umiliți.

În urma acestui documentar, autoritățile au anunțat despre inițiere unui dosar penal în temeiul articolului privind acte violente de natură sexuală.

Site-ul gulagu-net.ru nu mai poate fi accesat după anunțul cu privire la scoaterea din țară a celor 40GB de informații secrete. 

Realitatea Live

19 Ian. 2022, 20:03
 // Categoria: Slider // Autor:  Maria Timofti
19 Ian. 2022, 20:03 // Slider //  Maria Timofti

Alte 3255 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 327 de cazuri în regiunea transnistreană.

Din numărul total de cazuri, 52 sunt asociate cu contact în afara țării: 23-India, 7-România, 6-Ucraina, 3-Rusia, 2-Spania, 2-Italia, 1-Belgia, 1-Bulgaria, 1-Germania, 1-Irlanda, 1-Israel, 1-Marea Britanie, 1-Pakistan, 1-Turcia, 1-Ungaria.

Numărul total de teste efectuate – 14636.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 396678. Din numărul total de cazuri, 222 sunt în rândul lucrătorilor medicali: (46-medici, 112-asistenți medicali, 64-personal auxiliar).

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 1720 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 174 în stare extrem de gravă și 21 pacienți sunt supuși ventilării mecanice.

Alte 645 persoane au fost vindecate. În total, 368373 persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 8349 persoane, iar 14366 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, au fost raportate alte opt decese provocate de COVID-19, dintre care unul în regiunea transnistreană.

Deces 10.463 din 18.01.2022: Bărbat de 73 de ani din r. Soroca, internat în IMSP SR. Soroca. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces 10.464 din 17.01.2022: Bărbat de 61 de ani din r. Ungheni, internat în IMSP SR. Ungheni. Comorbidități: accident vascular cerebral, boală cerebral – vasculară.

Deces 10.465 din 18.01.2022: Femeie de 75 de ani din r. Nisporeni, internată în IMSP SR. Ungheni. Comorbidități: cardiopatie, fibrilație.

Deces 10.466 din 18.01.2022: Femeie de 68 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: sindromul MODS, cardiopatie, hipertensiune arterială, pancreatită, encefalopatie, boală cerebral-vasculară.

Deces 10.467 din 18.01.2022: Bărbat de 66 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiomiopatie, encefalopatie.

Deces 10.468 din 19.01.2022: Bărbat de 68 de ani din r. Șoldănești, internat în IMSP SR. Florești. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, boală cerebral-vasculară, accident vascular cerebral.

Deces 10.469 din 17.01.2022: Bărbat de 60 de ani din or. Florești, internat în IMSP SR. Florești. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, obezitate, diabet zaharat, fibrilație.

Deces 10.470 din 16.01.2022: Femeie de 68 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, obezitate, diabet zaharat, encefalopatie.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală