Curs valutar
 • EUR
  20.0616
  0%
 • USD
  17.3513
  0%
 • RUB
  0.2415
  0%
 • RON
  4.0528
  0%
 • UAH
  0.6587
  0%

Ratele scăzute de vaccinare a populației pot duce la mutații cardinale ale coronavirusului. Explicația specialistului

23 Iun. 2021, 11:21
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
23 Iun. 2021, 11:21 // Life //  Mădălina Sorokovsky

În contextul în care populația rusă prezintă reticență în privința procesului de imunizare împotriva COVID-19, acest lucru ar putea duce la mutații cardinale ale coronavirusului, a declarat pentru RIA Novosti medicul specializat în boli infecțioase, medicul șef, Andrei Pozdniakov.

„Dacă rata de vaccinare rămâne scăzută, virusul poate evolua într-o asemenea măsură încât vaccinurile disponibile nu vor mai funcționa. Acest lucru se poate întâmpla dacă în populație nu există destui oameni cu un sistem imunitar pregătit, adică vaccinat sau recuperat”, a declarat specialistul. 

În același timp, medicul a menționat că mutațiile actuale ale virusului nu afectează eficacitatea vaccinului.

 „Știm că vaccinul este dezvoltat pentru a determina producerea de anticorpi împotriva genelor stabile ale virusului care nu sunt susceptibile la mutații. Până în prezent nu există niciun motiv să credem că oricare dintre mutațiile identificate poate afecta global eficacitatea vaccinul”, a explicat Pozdniakov.

Vaccinarea poate preveni unele mutații ale virusului.

„Când virusul pătrunde în organismul deja pregătit, sistemul imunitar reacționează la virus mai repede și nu are timp pentru mutații”, a conchis specialistul în boli infecțioase.

Expertul a mai spus că scopul mutațiilor este de a crește supraviețuirea virusului și prevalența acestuia în mediul extern. Acestea apar atunci când virusul rămâne într-un singur organism pentru o lungă perioadă de timp și încearcă să lupte împotriva sistemului imunitar.

Realitatea Live

17 Oct. 2021, 08:31
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
17 Oct. 2021, 08:31 // Actualitate //  Realitatea.md

Miercuri, 13 octombrie, în Republica Moldova a fost instituită stare de alertă în sistemul energetic. După ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a precizat că starea de alertă este o etapă necesară pentru a preveni declanșarea unei situații de urgență și pentru a fi pregătiți de orice scenariu, scrie Bani.md.

Potrivit procesului-verbal al ședinței CSE, Termoelectrica va primi din rezerva de stat 16 500 de tone pentru producerea energiei termice și electrice.

Totodată, ministerele și alte autorități administrative centrale vor crea, în termen de 10 zile, comisii pentru organizarea, monitorizarea și controlul pregătirii de funcționare în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale.

Vor pregăti, în termen de 30 de zile, planuri pentru asigurarea funcționalității, inclusiv a instituțiilor subordonate, în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale, care vor prevedea, dar nu se vor limita la: măsuri de economisire a resurselor energetice, crearea și gestionarea rezervelor de resurse energetice, adoptarea soluțiilor tehnice alternative menite să asigure funcționalitatea instituțiilor în perioada rece a anului, modificarea/ajustarea modului de operare (de exemplu în regim de muncă on- line 1a distanță) etc, vor evalua necesitățile pentru asigurarea funcționalității sectorului gestionat care nu pot fi acoperite pe interior și vor informa, în termen de 30 de zile, Comisia despre nivelul de pregătire pentru funcționare în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale.

Pentru a face față crizei gazului, autoritățile de la Chișinău s-au adresat și Bruxellesului. Autoritățile moldovene insistă în negocierile cu Gazprom pe păstrarea formulei de preț din vechiul contract. În sezonul de vară prețul era calculat în funcție de cotațiile din hub-ul german NCG, iar pe perioada iernii, când se consumă 80% din consumul total de gaz, prețul era indexat cu cotațiile produselor petroliere.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie