Curs valutar
 • EUR
  19.9862
  -0.2232%
 • USD
  17.6978
  -0.0949%
 • RUB
  0.2398
  -0.417%
 • RON
  4.0392
  -0.1931%
 • UAH
  0.6469
  -0.3092%

Reacție de peste ocean la tentativa PSRM-Șor „de a-și subordona” Curtea Constituțională

27 Apr. 2021, 15:41
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
27 Apr. 2021, 15:41 // Actualitate //  Petru Beregoi

Încercarea Parlamentului Republicii Moldova de a o înlocui pe președinta Curții Constituționale Domnica Manole cu un candidat ales de deputați la 23 aprilie constituie un atac flagrant la adresa normelor democratice ale Republicii Moldova și a ordinii constituționale a acesteia. Cu o asemenea reacție a venit Departamentul de Stat al SUA la Hotărârile Legislativului din săptămâna trecută, care au fost declarate astăzi deja neconstituționale.

Departamentul de Stat al SUA a venit cu un îndemn către liderii politici de la Chișinău să respecte statul de drept și să protejeze instituțiile democratice, fără a atenta la independența și inamovibilitatea acestora.

„O preocupare deosebită este vizarea Curții Constituționale de către Parlament, care și-a afirmat recent independența după ani de capturare a statului. Îndemnăm liderii și reprezentanții Republicii Moldova să respecte statul de drept, să protejeze instituțiile sale democratice și să colaboreze pentru a soluționa provocările cu care se confruntă țara, inclusiv pandemia de COVID-19 în curs”, se arată într-o notă de presă a Departamentului american de Stat.

Totodată, SUA își reconfirmă susținerea pentru Republica Moldova în ceea ce ține de buna funcționare a principiilor democratice și înfăptuirea reformelor în domeniul justiției.

„Ne menținem angajamentul de a promova cooperarea cu Moldova în ceea ce privește prioritățile comune, cum ar fi combaterea corupției, stimularea creșterii economice și sprijinirea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”, mai precizează Departamentul de Stat al SUA.

Precizăm că, după încercarea majorității parlamentare de a uzurpa puterea în stat, mai mulți oficiali europeni, inclusiv instituții europene importante au condamnat gestul PSRM-Șor-Pentru Moldova de a-și subordona politic Curtea Constituțională.

Realitatea Live

07 Dec. 2021, 11:45
 // Categoria: Economie // Autor:  Mădălina Guștiuc
07 Dec. 2021, 11:45 // Economie //  Mădălina Guștiuc

14 antreprenori din regiunea Cahul au primit granturi în valoare de la 15 mii până la 30 de mii de euro fiecare, asistență oferită de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea sectorului privat în cadrul celui de-al doilea apel de granturi lansat de Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF. Totodată, au fost oferite certificate de grant în valoare de până la 20 de mii de euro fiecare pentru două organizații non-guvernamentale și suport în valoare de 1620 euro fiecare pentru trei asociații obștești din regiunea Cahul.

Într-un reportaj realizat de Ziuadeazi.md, antreprenorii au declarat că vor folosi banii pentru extinderea afacerilor. De exemplu, Nicolae Capraru, proprietarul bazei de odihnă la Cotihana va utiliza grantul pentru extinderea căsuțelor de cazare.

„Ar fi bine să extindem zona pentru că cerința este mai mare”.

Un alt antreprenor va investi banii în lărgirea spațiului de producere.

„E o contribuție bună, e un ajutor pentru care ținem să mulțumim”, a menționat Dumitru Susanu.

Agnesa Grecova-Grosu, președinta Asociației Obștești „Luceafărul Sudic”, menționează că 15 beneficiari din comuna Moscovei, Lucești și Bucuria, datorită acestor bani vor fi instruiți pe perioada unui an de zile. Vor învăța despre tehnicile de artizanat și meșteșugărit, ca pe viitor să poată lansa afaceri sociale.

O altă beneficiară a proiectului EU4Cahul este și antreprenoarea Natalia Dunas, aceasta planifică să lanseze noi locuri de muncă.

„Cu ajutorul susținerii pe care o avem din partea Uniunii Europene sperăm ca, firma în care activăm să aducă noi locuri de muncă.”

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală