Republica Moldova trebuie să vină ea însăși cu o declarație prin care să ceară Federației Ruse retragerea trupelor din stânga Nistrului. Este opinia analistului politic al Fundației Jamestown, Vladimir Socor și a fost făcută, potrivit IPN, după ce secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, i-a cerut Rusiei retragerea trupelor din Republica Moldova, Ucraina și Georgia.
„Guvernul Republicii Moldova să iasă cu o declarație în care să exprime recunoștință pentru susținerea NATO și să ceară retragerea trupelor rusești. Nu e suficient ca altcineva să ceară acest lucru în numele nostru. Republica Moldova trebuie să facă acest pas. Și să înceteze să mai facă vreo diferențiere între trupele rusești de pacificare și trupele rusești care nu au misiune de pacificare. Toate trupele rusești staționează pe teritoriul Republicii Moldova în mod nelegitim, fără mandat din partea nimănui, fără aprobarea vreunei instituții internaționale și fără aprobarea Republicii Moldova, care este stat neutru. De aceea, Republica Moldova, Guvernul, Președinția au obligația să iasă cu o declarație salutând ceea ce a spus secretarul general NATO”, a explicat analistul Fundației Jamestown, Vladimir Socor.
Amintim că, la finalul ședinței Consiliului Rusia-NATO, care s-a desfășurat pe data de 12 ianuarie 2022 la Bruxelles, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a cerut tranșant Rusiei retragerea trupelor din Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Oficialul a mai cerut Moscovei respectarea integrității teritoriale și suveranității celor 3 state, menționând că acestea sunt principii fundamentale pentru asigurarea păcii și securității în Europa.
Mai devreme, vicepremierul Nicu Popescu a avut o convorbire telefonică cu secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană, securitatea regională fiind subiectul prioritar al discuțiilor. Șeful diplomației de la Chișinău a menționat că „neutralitatea Republicii Moldova trebuie și poate fi respectată prin retragerea forțelor ruse de pe teritoriul său”.