Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

Șase miniștri din fosta garnitură Gavrilița, prezenți în actuala. Cine a fost exclus și cum vor fi divizate ministerele

03 Aug. 2021, 17:04
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
03 Aug. 2021, 17:04 // Actualitate //  Petru Beregoi

După cele două tentative de învestire în funcție a Cabinetului Gavrilița, în luna februarie curent, candidata desemnată pentru aceeași funcție, deja după alegerile parlamentare din 11 iulie curent și învestirea noului Legislativ a publicat lista miniștrilor, unde se regăsesc câteva candidaturi din vechea garnitură.

Mai exact este vorba de: ministrul Justiției – Sergiu Litvinenco, ministra Sănătății – Ala Nemerenco, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi și ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală.

În noua garnitură a Nataliei Gavrilița nu se regăsesc următoarele persoane candidate în vechiul Cabinet: Viorel Cibotaru, care era propus pentru funcția de viceprim-ministru pentru Reintegrare (acum fiind înaintat Vladislav Kulminski), Rozalina Albu, ministrul Finanțelor (acum – Dumitru Budianschi), Ion Luca, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (acum instituția a fost divizată în Ministerul Mediului – Iuliana Cantaragiu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare – Viorel Gherciu și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale – Andrei Spînu).

De asemenea, în noul Cabinet de miniștri al Nataliei Gavrilița se regăsesc și noi funcții și ministere cum ar fi: viceprim-ministru pentru Digitalizare – Iurie Țurcan, vechiul Minister al Educației, Culturii și Cercetării a fost divizat în Ministerul Educației și Cercetării – Anatolie Topală și Ministerul Culturii – Sergiu Prodan. Ministerul Economiei și Infrastructurii la fel a fost împărțit în Ministerul Economiei – Sergiu Gaibu și Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale – Andrei Spânu, precum și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, divizat în Ministerul Sănătății – Ala Nemerenco și Ministerul Muncii și Protecției Sociale – Marcel Spatari.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 05:29
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
24 Sept. 2021, 05:29 // În Lume //  Cristina Vlah

Liderul guvernării separatiste din regiunea Catalană a Spaniei, Carles Puigdemont, a fost reținut de către poliția italiană din Sardinia, informează Realitatea.md cu referire la agenția Reuters.

Potrivit sursei, Puigdemont venise din Bruxelles spre Alghero, la o expoziție internațională, ca să se întâlnească cu liderul regional al Sardiniei precum și cu ombudsmanul regiunii.

„Când a ajuns la Aeroportul din Alghero, a fost oprit de către poliția de frontieră a Italiei. Urmează să fie adus în fața magistraților Curții de Apel din Sasser, care sunt abilitați dă decidă dacă îl vor elibera sau îl vor extrăda”, se menționează într-un comunicat emis de biroul de presă al liderului Catalan.

Postul de radio din Spania, „Cadena Ser” a anunțat despre această știre, făcând trimitere la enunțul avocatului Gonzalo Boye. Acesta a confirmat reținerea lui Carles Puigdemont într-un tweet.

Spania l-a acuzat pe liderul Catalan de secessionism, după ce în 2017 a fost organizat un Referendum cu privire la independența Cataloniei față de Spania, fapt criticat dur de autoritățile din Madrid. Acel referendum a fost declarat ilegal de către instanțele judecătorești din Spania.

În martie, Parlamentul European l-a lipsit pe Puidgemont de imunitatea parlamentară, de care se bucura odată de devenise membru în 2019. Ulterior, Puidgemont a trăit într-un auto-exil, fiind stabilit în Belgia.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române